שתף קטע נבחר

האם בלוגרים יקבלות תעודת לע"מ?

ספוילר: לא בטוח. קטגוריות חדשות נקבעו לחלוקת תעודת עיתונאי, שמאפשרת גישה לסיקור אירועים חדשותיים. תיפסק ההבחנה בין תעודת לע"מ לתעודת עיתונאי. איך בלוגרים יקבלו תעודה? לפי שיקול דעתה של לשכת העיתונות

הוועדה המייעצת לבחינת הקריטריונים למתן תעודות עיתונאי המליצה לאחד את סוגי התעודות השונים המונפקות על ידי לשכת העיתונות הממשלתית (לע"מ) תחת כותרת זהה אחת – 'תעודת לע"מ – GPO Card', אשר תשמש את כל העוסקים במקצועות התקשורת, ובהם גם כותבים עצמאים. האם גם בלוגרים? ההוראה לא חד משמעית.

 

עוד ב-ynet מחשבים:

 

ההצעה לחלק תעודת עיתונאי לבלוגרים עלתה ב-2009. דני סימן, לשעבר מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, אמר בראיון לעין השביעית ב-2010 כי תעודות כאלה חולקו לבלוגרים, אבל לא ציין מי; רק לאחר חודשים מספר קיבל אתר העין השביעית את רשימת מחזיקי תעודת העיתונאי בישראל.

 

 (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
(צילום: אהוד קינן)

 

מי הוא עיתונאי?

רונן פלוט, מנכ"ל משרד ההסברה והתפוצות, מינה מאז ועדה שחברים בה שלום קיטל, יוסי אחימאיר, ניב קלדרון, סמיר דרוויש וד"ר עמית לביא-דינור. הוועדה העבירה את המלצותיה (PDF) הבוקר (ג') למשרד ראש הממשלה (לע"מ כפופה למשרד ראש הממשלה), ליולי אדלשטיין, שר ההסברה והתפוצות, ולאורן הלמן, מנהל לע"מ. ההגדרות החדשות שיצרה הוועדה, שאמורות להפוך לתקנות של הלשכה המשפטתית של משרד ראש הממשלה, הסירו מגבלות שונות, למשל היקפי תפוצה גבוהים, דרישת ההבחנה בין מנכ"ל ועורך אמצעי תקשורת והדרישה שמבקש התעודה יועסק במשרה מלאה באמצעי התקשורת.

 

"נקודת המוצא של הוועדה היא כי המונח 'עיתונאי' משקף מהות מקצועית", נכתב בתקציר הדו"ח, "וכי אין תפקידה של התעודה להגדיר את מהות המקצוע, אלא, כאמור, לספק גישה ונגישות למקורות המידע הממשלתיים". הבלוגים והבלוגרים מקבלים התייחסות בדו"ח, אך המילה "בלוג" או "בלוגר" לא מופיעות בנוסח הכללים לקבלת תעודת לע"מ. 

 

מי שיקבל תעודה הוא מי שמועסק בכלי תקשורת (על פי פרמטים של תפוצה, תחלופת ידיעות, שיעור הפרסומות, ועוד). לחילופין, מי ש"משמש במקצועות התקשורת במדינת ישראל, בתחום החדשות, וזאת כ-Freelancer (משתתף חופשי) והוכח להנחת דעתה שלהלשכה שעיקר עיסוקו במקצועות התקשורת" כמו כן, עליו לעבוד בעתונות "באורח קבע, במשך השנה שקדמה הגשת בקשתו למתן התעודה והוא ממשיך לעשות כן". כלומר - תעודת לע"מ לבלוגר תינתן על פי שיקול דעתה של לשכת העיתונות, בלי פרמטרים מוגדרים שינחו אותה לאיזה בלוגר לתת תעודה ולאיזה לא.

 

למה צריך תעודה?

תעודת עיתונאי מאפשרת מאפשרת למי שמחזיק אותה לאירועים ממשלתיים למתקנים ממשלתיים, כמו הכנסת, למשל, יותר בקלות מאזרחים שלא נושאים בה. לפי הכללים בדבר תעודות ואישורים לעיתונאים, מטרת התעודה היא "להקל על עבודתם של עובדי עיתונות העוסקים בתחום תקשורת החדשות, ונדרשים להגיע למקומות שונים ולמוקדי אירועים לצרכי עבודתם בתחום החדשות", איך עיתונאים לא חייבים להחזיק בה על פי חוק.

 

על פי דעת המיעוט של ד"ר לביא-דינור (שמובאים במלואם בדו"ח), "המלצות אלה אינן אלא תיקונים קלים של המצב הנוכחי שאינו ראוי מבחינה דמוקרטית. הרחבת ההגדרה של אתרים באינטרנט ובלוגרים שיזכו לקבל תעודה, למרות שהיא חיובית כשלעצמה, אינה נותנת מענה לבעיות היסוד של חלוקה מפלה של תעודות עיתונאי על ידי הממשלה". היא טוענת שמידע ממשלתי צריך להיות זמין לכל אזרח במסגרת חופש המידע, בין אם הוא עיתונאי ובין אם לא.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לע"מ לבלוגרים
צילום: אהוד קינן
מומלצים