שתף קטע נבחר

הערכה: היועמ"ש וינשטיין יתנגד לחוק המאחזים

גורמים משפטיים אמרו כי להערכתם וינשטיין לא ייתן יד להצעת החוק, שלפיה מאחז שנבנה על קרקע פרטית לא ייהרס אם בעלי הקרקע לא יעתרו בתוך 4 שנים. בשיחות סגורות אמר וינשטיין כי בנייה על קרקע פרטית היא גזל: "זה לא יעמוד במבחן בג"ץ"

האם חוק המאחזים ייבלם? גורמים משפטיים בכירים העריכו הערב (יום ה') כי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, יתנגד להצעת החוק להכשרת מאחזים שתעלה לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום א' הקרוב. לפי הצעת החוק הזו, אם בעלים של קרקע ביהודה ושומרון שעליה יוקמו מבנים לא יעתור נגד המהלך לבית המשפט בתוך ארבעה שנים, הוא יוכל לדרוש אחר כך רק פיצוי, והמבנים לא ייהרסו. כך למעשה ניתן יהיה להכשיר מאחזים.

 

וינשטיין אמנם טרם התייחס להצעת החוק, אולם בשבועות האחרונים הוא אמר בשיחות סגורות כי לא ניתן להכשיר מבנים הבנויים על קרקע פרטית. וינשטיין ציין כי הקמת מבנים על קרקע פרטית פירושו גזל. בדומה לגורמים המקצועיים במשרד המשפטים, היועץ המשפטי לממשלה סבור כי לא ניתן לעקוף את עניין הקרקע הפרטית, וכי אין שום אופן שבו ניתן להכשיר את הבנייה על קרקע פרטית.

 

מאחז חוות גלעד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מאחז חוות גלעד(צילום: גיל יוחנן)

 

גורמים משפטיים בכירים אמרו הערב כי להערכתם הצעת החוק לא תעמוד במבחן בג"ץ ואיננה חוקתית. "מדובר בהתחכמות בניסיון להכשיר מבנים ומאחזים הבנויים על קרקע פרטית, למרות החלטות ברורות של בג"ץ בנושא ולמרות עמדת היועץ המשפטי לממשלה והגורמים המשפטיים במשרד המשפטים, הסבורים שלא ניתן להכשיר כל בנייה על קרקע פרטית", ציינו הגורמים.

 

על הצעת החוק שתידון ביום א' חתמו בין היתר על-ידי יו"ר הקואליציה זאב אלקין, זבולון אורלב ואורי אורבך מהבית היהודי,  ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו, ח"כ דני דנון וכרמל שאמה מהליכוד, נסים זאב ויצחק וקנין מש"ס וישראל אייכלר מיהדות התורה.

 

הצעת החוק - לגבי יישובים עם 20 משפחות ויותר

הצעת החוק המתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין ביהודה ושומרון מתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות עשרים יחידות דיור. בהצעה נכתב: "הוקמה שכונת מגורים באזור על מקרקעין שאדם טוען לבעלות עליהם, כולם או חלקם, אך לא פנה לבית המשפט המוסמך בבקשה לסילוקו של המחזיק במקרקעין במשך למעלה מארבע שנים מאז הקמת שכונת המגורים, ולא הייתה כל סימן במקרקעין להיותם בבעלותו, לא יפונו המבנים בשכונת המגורים ולא ייהרסו, והם ייוותרו בידי המחזיק בהם".

 

אבל יש הסתייגות אחת, שאינה קשורה לפינוי המאחז: "רשאי בית המשפט להורות על פיצויו הכספי של הטוען לבעלות או

במקרקעין חלופיים בקרבת מקום ובשווי דומה, אם נוכח כי הוא בעל המקרקעין".

 

בדברי ההסבר להצעת החוק כתבו חברי הכנסת, כי "בשנים האחרונות הוגשו בישראל מספר עתירות על ידי גופים ציבוריים, הנאבקים בהתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ועניינן תביעה להריסת יישובים או שכונות בהם שלפי הטענה הוקמו על מקרקעין בבעלות פרטית. הן משרד המשפטים והן בית המשפט העליון סבורים כי הסעד הבלעדי במקרים אלה הוא הריסת המבנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסתמן שיתנגד. היועץ וינשטיין
צילום: מוטי קמחי
מאחז מיגרון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים