שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

ארה"ב: דיון משפטי ראשון לחייל המדליף

ברדלי מנינג נעצר לפני שנה ושבעה חודשים בחשד שהדליף אלפי מסמכים סודיים, אך רק עתה הובא בפני שופט צבאי שיקבע אם יש להעמידו לדין. 36 מתוך 38 עדי ההגנה נפסלו, ופרקליטיו של מנינג ביקשו מהשופט לפרוש מהתיק - הבקשה נדחתה

ברדלי מנינג , החייל האמריקני החשוד בהדלפת אלפי מסמכים מסווגים, הופיע אתמול (יום ו') לראשונה בבית משפט צבאי מאז נעצר במאי 2010. נגד החייל הצעיר (23) עומדים 22 סעיפים שונים של השגה והפצת סודות מדינה, שאותם מסר לכאורה לאתר ההדלפות "ויקיליקס". כך דיווח האתר של BBC.

 

החייל המדליף - כל הכותרות:

 

הדיון המקדמי יארך כחמישה ימים, ובתומו יוחלט אם להעמידו לדין. במהלך הימים הקרובים יטענו הצדדים בפני השופט ויציגו עדים. תהיה זו הפעם הראשונה שמנינג, באמצעות באי-כוחו, יוכל להציג את טענותיו מאז שנעצר. באופן מפתיע, מה ש"גנב את אור הזרקורים" לא היה מנינג, אלא  צוות ההגנה שלו. עורך-דינו, דיוויד קומבס, ביקש מהקצין החוקר (המקביל לשופט אזרחי) לפרוש מדיון בנושא, משום שהוא "מוטה".

 

מייסד ויקיליקס אסאנג'. פרסם אלפי מסמכים אמריקנים סודיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מייסד ויקיליקס אסאנג'. פרסם אלפי מסמכים אמריקנים סודיים(צילום: AFP)

 

הקצין החוקר, הקולונל פול אלמנזה, הוא שופט צבאי לשעבר, שכיום עובד במשרד המשפטים האמריקני, שמנהל בעצמו חקירה נגד ההדלפות לוויקיליקס. לטענת אנשי ההגנה, סירובו של אלמנזה לשמוע 36 מתוך 38 העדים שהתכוונו להציג, פירושו שאין ביכולתם להציג את גרסתם כהלכה. אלמנזה סירב, והדיון המשיך.

 

על פי הערכות, פרקליטיו של מנינג צפויים לטעון כי הדלפת המסמכים הסודיים גרמה לנזק מועט, ושהאינטרס הציבורי הכללי הצדיק את פרסומם. בנוסף לסעיפי האישום בדבר ההדלפה, הטוראי מנינג הואשם גם בסיוע לאוייב, סעיף שהרשעה בו עלולה לגרור עונש מוות. עם זאת, ההערכה היא שהתביעה תסתפק בבקשה לגזור עליו עונש מאסר.

 

"מנינג שינה את חייהם של מאות אלפים"

ויקיליקס, האתר שעמד בלב כמה פרסומים שנויים במחלוקת, בין השאר של בכירים אמריקנים ושל מנהיגי מדינות זרות, פרסם הודעה בעקבות פתיחת ההליך נגד מנינג: "אם אכן ברדלי מנינג הוא המקור לחלק מהחומרים של ויקיליקס, אז הוא שינה לבדו את חייהם של מאות אלפי בני אדם לטובה".

 

"החומרים הללו סייעו להפלתן של דיקטטורות במזרח התיכון. הם חשפו עינויים ועוולות שבוצעו ברחבי העולם. הם הביאו גופים דיפלומטיים ופוליטיקאים לתת דין וחשבון על דבריהם, עסקותיהם והסכמות שנעשו מאחורי דלתיים סגורות", נאמר בהודעה.

 

מנינג נעצר בגלל פנייתו של האקר לרשויות האמריקניות, כשבידיו פרטים להתכתבות אינטרנטית בינו לבין מנינג, שבה הוא הודה לכאורה בגניבת המסמכים. תנאי החזקתו מאז מעצרו זכו לגינויים חריפים בתוך ארצות הברית ומחוצה לה. בין השאר, התפטר דובר מחלקת המדינה, פי.ג'יי קראולי, משום שביקר בפומבי את תנאי מעצרו של מנינג.

 

בתחילה הוא הוחזק בבידוד בכלא עם רמת אבטחה מקסימלית בקוונטיקו. על פי דיווחים, בלילות נלקחו ממנו בגדיו מחשש שיתאבד. לפני שמונה חודשים הוא הועבר למתקן כליאה בעל רמת אבטחה נמוכה יותר, שם לפי עורכי-דינו תנאיו טובים יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיון ראשון. מנינג
מייסד האתר. ג'וליאן אסאנג'
צילום: AFP
מומלצים