שתף קטע נבחר

חנוכה בירושלים: חנוכיות בתוך האקווריום

ירושלים ואור הן כמעט מילים נרדפות, ובחנוכה מוארות החנוכיות בבירה במתקן שקוף המכונה 'האקווריום' - טריק בן מאות שנים המונע את כיבוי הנרות בחורף. סיור חנוכיות בעיר הקודש

>>> פעילויות לחנוכה - כל ההצעות והטיולים בערוץ התיירות

 

חג החנוכה, המכונה גם חג האורות, חל השנה במקביל לחג המולד הנוצרי ובשבוע בו היום הקצר ביותר בשנה - 21 בדצמבר. זה הזמן להאיר אותו ולסייר בסמטאות ירושלים ולצפות בחנוכייה הירושלמית הייחודית - האקווריום.

 

 

חנוכת המזבח

חנוכה הוא חג קצת שונה משאר חגי ומועדי ישראל - מדובר באחד משלושה מועדים שאינם מופיעים בתנ"ך (פורים, ט"ו באב) אך זהו גם החג הארוך ביותר (8 ימים) והכל בזכות פך שמן קטן.

 

מקור שם החג, חנוכּה, אינו ודאי. גרסה אחת טוענת כי מדובר בניצחונם של היהודים, החשמונאים, על אנטיוכוס הרשע. בספרי המכבים, לעומת זאת, נכתב: "ויהי ביום העשרים וחמישה לחודש התשיעי הוא כסלו בשנת שמונה וארבעים ומאה, וישכימו בבקר ויעלו עולות על המזבח החדש כמשפט. ויחנכו את המזבח בעצם היום אשר טמאו אותו הגויים ויהללו לה' בשירים ובכינורות בחלילים ובמצלצלים. ויפלו על פניהם וישתחוו לה' על אשר נתן להם עז ותשועה. ויחוגו את חנוכת המזבח שמונת ימים ויעלו עולות ותודות בשמחת לבבם...".

 

היה זה הרמב"ם שחידד כי תאריך כ"ה בכסלו הוא היום בו חנו בני ישראל מול אויביהם, ומכאן השם חנוכה - חנו כ"ה. אגב, יוסף בן מתתיהו כינה את החג בספרו "קדמוניות היהודים", כחג האורים, כפי שגם מכנים אותו כיום.


8 ימים של הדלקת נרות. חנוכיה ירושלמית (צילומים: רון פלד)

  

ירושלים זכתה לחנוכייה ייחודית משלה שמקורה בירושלים אבל לא מהיהדות אלא מהנצרות. ידוע לכולם כי בירושלים קר בחורף. קר זה עוד לא נורא אבל לפעמים גם גשום, מושלג ורוח מסתובבת ברחבי העיר, כך שאת החנוכייה יש להסתיר או יותר נכון לסגור בתוך כלי זכוכית.

 

ישבו חכמינו לפני קצת יותר ממאה שנים וטיכסו עצה כיצד להתגבר על החורף הירושלמי. הפתרון - סגירתה של החנוכייה בתוך אקווריום זכוכית שדרכו יוכל כל עם ישראל להבחין במצוות הדלקת החנוכייה, והשלג שהיה בשיאו בזמנו לא יוכל לפגוע באש הדולקת.


ראיתי עיר עוטפת אור. החנוכייה הירושמית הייחודית - האקווריום

 

פטנט שהועתק מהנוצרים?

אך האם זו המצאה של המוח היהודי? ישנם הגורסים כי את האקווריום הירושלמי העתיקו תושביה היהודים דווקא מהפטנט שהמציאו צליינים רוסים-אורתודוכסים, שהגיעו אחת שלנה לירושלים (עד היום) במהלך הפסחא, להשתתף בטקס שבת האור שבכנסיית הקבר. נהוג גם היום להדליק במהלך הטקס 33 נרות, כגילו של ישוע מנצרת כשנצלב. כיצד העבירו נרות דולקים מארץ הקודש ועד לרוסיה? המציאו אקווריום, מעין מזוודת זכוכית שאותה אפשר לסחור עד למזרח אירופה מבלי שהאש תכבה.

 

המצאה יהודית או העתק שקיבל צביון יהודי משלו? מה זה משנה, העיקר שאנחנו יכולים לבקר ולצפות באקווריום במהלך כל ימי חנוכה. המלצתי האישית להתחיל בשעה 16:30 בהדלקת החנוכייה ברחבת הכותל, לעלות אל הרובע היהודי ולשוטט בסמטאותיה ובאזור חצר החו"ש שבלב רחוב חב"ד, להמשיך אל שכונת נחלאות ואפילו להגיע לאזור מאה שערים או שכונת שערי חסד שבה תמצאו רבי חנוּכיות - שערי ישיבות עם עשרות חנוכיות אחת על השנייה.

 

אירועי חנוכה  בקרו באתר של רון פלד 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אור וירושלים. חנוכיות בעיר הקודש
צילום: גדי רייז
מומלצים