שתף קטע נבחר

צילום: יואב זיתון

נתניהו: אנדרטת אסון הכרמל - עדות נצח לגבורה

שנה אחרי האסון חלקה המדינה כבוד ל-44 הנספים, בטקס חנוכת האנדרטה. רה"מ אמר לקרובים כי ימצאו נחמה במורשת שהותירו ההרוגים, והוסיף: "טסתי מעל ההר וראיתי שבין העצים המפויחים פורחים גבעולים". ריבלין: המדינה נתפסה לא ערוכה

שנה אחרי שאיבדו את 44 בניהם ובנותיהם באסון השריפה הגדול בתולדות ישראל, שבו בצהריים (יום ב') מאות בני משפחות הנספים באסון הכרמל אל ההר ההוא. בטקס זיכרון סמוך ל"עיקול המוות" בכביש המוביל לבית אורן, נחנכה האנדרטה לזכר 37 אנשי שירות בתי הסוהר, שני כבאים, נער מתנדב מצופי האש, אזרח ושלושה קציני משטרה שאיבדו את חייהם במקום.

 

שנה לאסון הכרמל - כותרות אחרונות:

אלי ישי ודני רוזן נפגשו: "כדי שיוכל לבוא לטקס"

שנה לאסון: "אבא אמר לי להיות מאושרת"

נתניהו מתחרט: אגיע לטקס הכרמל, נגעתם ללבי

נסגר התיק נגד החשודים בהצתת האש שהובילה לאסון

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהתחרט והחליט ליטול חלק בטקס, פנה לבני המשפחה בתחילת נאומו ואמר להם: "עברתם שנה של ייסורים ויגון, ימים ולילות של כאב ואובדן, אבל כבד מנשוא

על יקיריכם שנלכדו באש. כל העם ראה את הלהבות האדירות וכל העם כאב את כאבכם. עם זאת, אני מרשה לעצמי לומר שרק מי שחווה את כאב השכול יודע את עומק ייסוריכם".

 

"אני יודע שלעולם לא תהיה לכם נחמה שלמה, אבל נחמה חלקית אפשר למצוא", אמר ראש הממשלה, והסביר היכן תימצא הנחמה: "אפשר למצוא אותה במורשת המופת והגבורה שהותירו אחריהם הנספים; ברוח ההתנדבות והמסירות העצומה שהפגינו אל מול האש בצאתם להציל חיים; בעובדה ששורות המתנדבים ללוחמי האש, למשטרה ולשב"ס התמלאו מאוד בשנה החולפת. נחמה אפשר למצוא גם בעובדה שעם ישראל כולו מכיר במורשת הזאת וכי מקום מותם של 44 יקיריכם, יקירינו, הפך למעין אתר עלייה לרגל. האנדרטה הזאת תהיה עדות נצח לגבורתם".

 

האנדרטה לזכר הרוגי האסון (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
האנדרטה לזכר הרוגי האסון(צילום: אלעד גרשגורן)
  

לדברי נתניהו, אופטימיות אפשר למצוא גם בהתחדשות של הכרמל: "טסנו מעל ההר וראינו שבין העצים המפויחים והשחורים פורצים להם גבעולים, שיחים ירוקים, עצים חדשים. מאז האסון נולדו תשעה תינוקות ליקיריכם שנספו ואני נפעם מתעצומות הנפש שלכן, האמהות, ושלכם, בני המשפחות, בגידול הילדים".

 

קרובי ההרוג: למה דני רוזן מייצג אותנו?

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר במהלך הטקס כי "המדינה נתפסה לא ערוכה ולא מוכנה להתמודדות עם אסון טבע בממדים שחווינו". הוא הזהיר מפני שאננות "שגורמת לנו לאטום אוזנינו להתרעות", והוסיף כי "עלינו לתרגם את הכעס והזעם לדרישה נחושה לשינוי, לעריכת רפורמה מקיפה להגן מול אסונות טבע ולהגנה על העורף".

 

השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', נשא גם הוא דברים, והתחייב כי "נמשיך לשקם את היישובים, ניטע מחדש את היער ולא נרפה מהקמת מערך כיבוי אש חזק ויעיל, הן על הקרקע והן באוויר". אהרונוביץ' דחה את הטענות כי קצב הטיפול בליקויים במערך הכיבוי אינו מספק: "לא ביום אחד ולא בשנה אחת נתקן את העיוותים", אמר.

 

אתר הזיכרון שנחשף אתמול (צילום: דן אמיר, בית אורן) (צילום: דן אמיר, בית אורן)
אתר הזיכרון שנחשף אתמול(צילום: דן אמיר, בית אורן)

 

בתום העצרת בכרמל, בני משפחתו של נהג האוטובוס, דוד נבון ז"ל, מתחו ביקורת על דני רוזן, בן זוגה של מפקדת משטרת חיפה אהובה תומר ז"ל שנספתה באסון, וטענו כי הוא מדבר בשם המשפחות בלי שאיש הסמיכו לייצג אותן. "הוא עושה הכול כדי שלא ישאלו את השאלה האמיתית, מי נתן לאוטובוס להגיע לכאן", אמר גיסו של נבון. רוזן אמר בתגובה כי "הדברים לא ראויים להתייחסות".

 

הנשיא פרס: "יש בי צער עמוק, אך גם גאווה"

נשיא המדינה, שמעון פרס, ביקר אותה שעה בעפולה וגם הוא התייחס לאסון הכרמל: "ערכתי בשנה האחרונה ביקורי תנחומים אצל 44 משפחות הנספים. זו הייתה עבורי חוויה מרגשת וכואבת בצורה יוצאת דופן", סיפר. "יש בי היום צער עמוק על האסון שקרה ועל האובדן, אך גם תחושת גאווה".

 

באנדרטה מצויים כמה אלמנטים, והבולט שבהם הוא קשת ברזל עירומה הנתמכת בעמודים. בסמוך הוקם קיר בטון ועליו שמותיהם של 44 הנספים. בשבועות האחרונים הורחב הכביש בסמוך למקום האנדרטה, והוכשרה חניה בסמוך.

 

השבוע שלפני הטקס התנהל בצל השאלה אם ראש הממשלה ישתתף בטקס או שהאירוע ייחשב לטקס פרטי למחצה של המשרד לביטחון פנים, האחראי כיום על המשטרה, השב"ס

 ושירותי הכיבוי. בסוף השבוע הודיע נתניהו כי בעקבות לחצן של המשפחות הוא יגיע לטקס. גם שר הפנים, אלי ישי, אישר את הגעתו, אף שחשש תחילה מהתפרצות זעם כלפיו, כמו זה שהופנה אליו בטקס בבית אורן במלאות 30 יום לאסון. ההחלטה נפלה לאחר שהשר נפגש עם רוזן והשניים יישרו את ההדורים.

 

עם זאת, כמה מקרובי הצוערים שנספו בשריפה הודיעו שלא ישתתפו בטקס הזיכרון. עינב ברמי, שאיבדה את בעלה ירון, ועמרם ביטון, שבנו רועי נהרג באסון בשריפה, הודיעו כי יחרימו את האירוע. "שנה אנחנו מחכים, ועדיין אף אחד לא לקח אחריות לאסון", הסבירו.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנוכת האנדרטה
צילום: דן אמיר, בית אורן
ישי ורוזן, פגישת פיוס
צילום: גיל יוחנן
בית אורן, לאחר האסון
צילום: אבי ברומברג
מומלצים