שתף קטע נבחר

חג ההורים: איך למנוע סכסוכים בגלל מופעי חנוכה

חג האורים נהיה לא פעם לחג ההורים הרבים. מופעי החג המושכים המוני ילדים והוריהם, יוצרים לעתים קרובות מתיחות רבה בין הורים גרושים, מתיחות שמתפרצת דווקא בימי החג. עו"ד בני דון יחייא על סוגי ריבים אפשריים ודרכים לפתור אותם משפטית ומשפחתית כאחד

בהסכמי גירושים רבים מתחלקים ההורים שווה בשווה בהחזקת הילדים בחופשות, בחגים ובחול המועד. בחלק מההסכמים מציינים במפורש את ימי הביקור בכל חג וחופשה, או שכותבים כי ההורים יתאמו ביניהם את חלוקת הימים בלי לציין ימים ספציפיים. נהוג להחליף כל שנה את סדר הביקורים של הילדים בחגים החשובים, כך שהילדים ישהו בערב ראש השנה ובליל הסדר מדי שנה עם הורה אחר.

 

עוד בנושא חגים בערוץ יחסים:

לבד על הגג: שבתות וחגים

לקראת החגים אני מחפשת לאן לברוח

לקראת נר אחרון, שוב מבקשת לי נס חנוכה

 

כל הורה נושא בנפרד בהוצאות הבילויים שלו עם הילדים, ודמי המזונות שהאב משלם לאם עבור ילדיו אמורים לכלול גם כסף להוצאות תרבות, לרבות הוצאות על מופעי בידור בחנוכה ובמשך השנה, שהאם מוציאה.

 

 

הפרת הסדרי ראייה בחגים

למרות זאת, תקופת החגים היא תקופה טעונה במיוחד, שבמהלכה פורצות מריבות רבות, לעיתים בתום לב. כך, למשל, כשאחד ההורים רוצה לשנות את ימי הביקור בשל אירועים משפחתיים כמו ארוחות חג עם משפחתו או הצגה המועלית ביום מסוים, עשוי ההורה השני לסרב לשינוי לא מתוך רצון לעשות "דווקא", אלא משום שהוא כבר תכנן בילוי עם הילדים באותו היום.

 

יש הורים שמקבלים בסבלנות את סירוב ההורה השני להתגמש בהסדרי הראייה. אחרים יפתחו בסכסוך, שאת מחירו משלמים לעתים קרובות, דווקא הילדים. במקרים של הפרת הסדרי ראייה בחגים, ההורים נמצאים בדילמה לא פשוטה משום שבשל קוצר הזמן אין להם אפשרות לפנות לבית המשפט כדי לקבל צווים המסדירים את המחלוקת.

 

יש הורים שמנצלים את מצוקת הזמן כדי לשבש את המפגשים בין הילדים לבין ההורה האחר. כך קורה לא פעם, שההורה המשמורן מנסה למנוע מפגשים בין הילדים לבין אביהם על רקע כספי או אחר בערב חג או בתוך ימי החופשה עצמה.

 

מזונות כפצצה מתקתקת

סכום המזונות מהווה גם הוא פצצה מתקתקת ביחסיהם של זוגות גרושים רבים. יש בני הזוג המתוסכלים מגובה המזונות - האם סוברת שהוא נמוך, האב בטוח שהוא משלם גבוה מדי - והתסכול גורם לתסיסה הבאה לביטוי בשיבוש הסדרי הראייה.

 

אבות גרושים רבים מעכבים במכוון, או מחוסר כיס, את תשלום המזונות. חלקם משלמים רק חלק מהסכום המוטל עליהם, ויש ההופכים לסרבני מזונות של ממש, המאלצים את האם לכתת את רגליה בלשכת ההוצאה לפועל בניסיון לגבות את המזונות בהליכי עיקול או מאסר.

 

בחופשת החנוכה, מניעת בילוי עם הגרוש או הגרושה עולה לא פעם מדרגה. בדרך כלל מספרים הילדים לאמם שהם אמורים ללכת עם האבא למופע נוצץ, ולפעמים אף לשני מופעים, ולפני או אחרי המופע מתכנן האב לבלות עם הילדים גם במסעדה. ההוצאה הגבוהה יחסית צורמת לאמא, בייחוד במקרים בהם האב משלם דמי מזונות נמוכים או מעכב את תשלומם. הרוגז והקנאה מביאים במקרים לא מעטים לסיכול תוכניותיו של האב.

 

להורה המשמורן יש מנוף יעיל יותר מאשר להורה הלא משמורן להפעלת לחץ על בן זוגו לשעבר. במקרים קיצוניים, כשהאב בא לקבל את הילדים - איש אינו בבית. במקרים אחרים מסרבים הילדים ללכת עם האב. הם אומרים לו זאת מראש בטלפון, או כשהוא ממתין להם בפתח הבניין והם אינם מוכנים לרדת ולהצטרף אליו. לפעמים האב אינו יודע אם גרושתו היא שהסיתה את הילדים, או שמדובר ברצון עצמאי שלהם. במרבית המקרים טוענת האם שהיא מנסה לשכנע את הילדים ללכת עם אביהם והיא אינה אשמה בסרבנותם.

 

הדילמה הקשה הניצבת בפני הורה מול הפרת הסדרי ראייה היא מה לעשות בנידון: האם להגיש תלונה למשטרה על הפרת ההסכם? לפנות לבית המשפט? להבליג בתקווה שהסירוב לא יחזור על עצמו במפגשים הבאים?

 

לקח את הילדים לפסטיגל וסירב להחזירם הביתה

בחנוכה לפני שנה פנתה אלי בדחיפות אישה שסיפרה כי בעלה לשעבר לקח את שני ילדיהם לפסטיגל ומסרב להחזירם. האב היה אמור להשיב אותם לאם עד 9 בערב, אך שעה לפני כן טלפן אליה ואמר שהילדים, בני 5 ו-8, רוצים להישאר ללון בלילה אצלו. האישה ביקשה לדבר איתם, אך האב אמר שהם מתקלחים. היא טלפנה מאוחר יותר, ואז הוא אמר שהם צופים בטלוויזיה ולא רוצים לגשת לטלפון. היא רתחה מזעם.

 

האישה התלבטה האם להגיש תלונה למשטרה נגד האב. מצד אחד, האב הפר את פסק הדין שחייב אותו להחזיר את הילדים, והמשטרה אמורה לפעול במקרים כאלה. מצד שני, אם הילדים נהנים - למה להרוס להם את החוויה בהופעה מאיימת של שוטרים בבית האב, או אפילו בטלפון מהמשטרה לאב? כיצד הדבר יצייר את דמותה של אמם בעיניהם?

 

שאלות כאלה מופנות פעמים רבות לעורכי דין העוסקים בדיני משפחה, והתשובה עליהן איננה חד משמעית. עירוב המשטרה עלול להזיק לקשר של האם עם ילדיה. האב במקרה כזה נתפס בעיניהם כקורבן, ואילו האמא נתפסת כ"מרשעת" המונעת מהם בילוי "כיפי" עם אביהם. מצד שני, הבלגה עלולה אולי לעודד את האב הלא-תמים להמשיך בהתנהלות זאת, ועל כן כדאי לעיתים לנקוט ביד תקיפה יותר.

 

במקרה הנ"ל, ולאחר ששמעתי עוד פרטים על המשפחה, הצעתי לאישה לפרגן גם לילדים וגם לגרוש שלה, לגלות גמישות ולא להיצמד בדקדקנות לסעיפי ההסכם. העצה עבדה: הילדים חזרו למחרת שמחים ומתגעגעים לאמם, ומאז לא נשנו מקרים נוספים מעין אלה.

 

אל תערבו את הילדים

חג החנוכה הוא הזדמנות לחגיגה, אך סכנה להתפרצות אירועים שעלולים לצלק את הילדים. הם מצפים לראות את המופעים, מתרגשים לקראתם ומקווים לחגוג שעות מאושרות עם הוריהם לאחר שבועות ארוכים של בילויים קצרים ולא ממצים. כאשר הציפייה המרגשת הזאת נמנעת - הילדים חווים מכה קשה ומכאיבה.

 

 

הורים גרושים שוכחים פעמים רבות, שמעבר לקנאה ולשנאה ההדדית - שלפעמים ניתן להבין אותם - גדלים ילדיהם שסופגים את הרסיסים ועלולים לא לסלוח להוריהם על החוויות המתסכלות.

 

על כן, מומלץ מאוד, בכל הנוגע להסדרי הראייה עם הילדים, לשמור על ערוץ תקשורת ישיר ופתוח בין ההורים, גם אם אחד מהם מפר את ההסדרים וגם במצבי ניכור קשים. ערוץ כזה, לעתים בתוספת גורם טיפולי חיצוני, עשוי להבטיח כי סכסוכי ההורים לא יפגעו בילדים ולא ימנעו מהם את שמחת החופשות.

 

 

  • עו"ד דון-יחייא הוא מומחה לדיני משפחה, שכתב שמונה ספרים בתחום, האחרון ביניהם "תורת היחסים - נשים, גברים ומה שביניהם", ראה אור בימים אלה. בני מעלה גם מופע על זוגיות, בשם "טובים השניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה שי
עו"ד בני דון יחייא
צילום: משה שי
הכול נופל על הילדים. סכסוכים משפחתיים
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים