שתף קטע נבחר

העתקות במגזר: 'מנהלים מעלימים עין כדי לרַצות'

משרד החינוך יחמיר הענישה לבתי ספר החשודים בהעתקות המוניות בבגרות, כמו זה בכפר-קאסם שבו נפסלו 300 מחברות. במגזר הערבי יש מי שמודה שההעתקות הן תופעה נרחבת: "מנהלים מעלימים עין כדי לרצות את ההורים וראשי הכפר"

משרד החינוך מתכוון להחמיר את הענישה לבתי ספר שבהם יתגלו העתקות המוניות, כמו זו שנחשפה היום (ג') ב-ynet ושבמסגרתה נפסלו 300 מבחני בגרות בכפר-קאסם. ועדת טוהר הבחינות במשרד החינוך פסלה בצעד חריג במיוחד את מחברות הבחינה של 170 תלמידי כיתות י', י"א ו-י"ב בתיכון מקיף בכפר קאסם, במקצועות פיזיקה, כימיה, ערבית, ביולוגיה ואנגלית. במגזר הערבי יש מי שמודה כי העתקות כאלה אינן דבר נדיר בקרב התלמידים שם.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

"לצערי הרב, תופעת ההעתקות רווחת מאוד בבתי הספר הערביים", אמרה מורה מהמגזר הערבי. "אנחנו כל הזמן בוכים על קיפוח של המגזר הערבי, אבל בעצם גם אנחנו המורים והצוותים החינוכיים אשמים במצב הקשה של האוכלוסייה הערבית. במקום לעודד הישגיות ורמת לימודים גבוהה, רבים מהמנהלים מעלימים עין וכדי לרצות את ההורים וראשי הכפר מאפשרים העתקות המוניות במבחנים ובבגרויות".

 

המורה הוסיפה: "התוצאה היא שאנחנו יוצרים מעין מעגל ובמקום להעלות את רמת ההשכלה, אנחנו מדרדרים אותה

ומגדלים דור של תלמידים שאין להם סיכוי להשתלב במשק ובהשכלה הגבוהה". היא ציינה כי את המקרה הספציפי של ההעתקה ההמונית בכפר-קאסם היא אינה מכירה.

 

כעונש על ההעתקה ההמונית בכפר-קאסם, החליט משרד החינוך גם כי התלמידים שמבחניהם נפסלו לא יוכלו לגשת למבחני הבגרות בשנתיים הקרובות. הנהלת בית הספר ערערה על ההחלטות לוועדת הערעור העליונה במשרד החינוך, ואחד המורים אמר ל-ynet: "הבחינות התנהלו בבית הספר באופן מקצועי, אנחנו מכחישים את כל החשדות נגד התלמידים. יש לנו ראיות לכך שאין בסיס להאשמות הללו".

 

יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אלכס מילר, הודיע בעקבות חשיפת הפרשה כי הוועדה תתכנס לדיון דחוף בנושא ההעתקות בשבוע הבא: "לאחר אינספור דיונים בוועדת החינוך של הכנסת בנושא השמירה על טוהר הבחינות, נראה כי עדיין לא הופקו הלקחים הנדרשים. יש לנקוט צעדים נוקשים נגד אלה המאפשרים העתקה והמעדיפים את הדרך הקלה על פני יצירת אקלים חינוכי. ללא מנגנון הרתעה ברור וקשוח, נמשיך לראות תופעות של העתקות במערכת החינוך."

 

רעש, פתקים וטלפונים בזמן הבחינה

ל-ynet נודע גם כי לאחרונה הוחלט במשרד החינוך להחמיר את הענישה ולפסול את ההכרה בבתי ספר שעולה לגביהם חשד להעתקה המונית. הדברים נאמרו במהלך כינוס מנהלים מיוחד שערך משרד החינוך בנושא טוהר הבחינות, ושבו הודיע המנכ"ל לשעבר, ד"ר שמשון שושני, כי בהתאם למדיניות שהתווה שר החינוך, גדעון סער, הוחלט לפעול בנחישות כדי למגר את תופעת ההעתקות, לרבות ביטול ההכרה בציוני מגן של בתי ספר ובמקרים חריגים - אף שקילת ביטול ההכרה בתיכונים לשלוש שנים.

 

רק בשנה שעברה הודיע המנכ"ל שושני לשישה מנהלים של בתי ספר במגזר הערבי, שבהם נמצאו מחברות שמהן עלה חשד לאי קיום טוהר הבחינות, כי הוא פוסל את ההכרה בציוני המגן של מוסדות אלה.

  

ל-ynet נודע כי ההחלטה לפסול את כל מבחני הבגרות בבית הספר בכפר-קאסם נבעה מחומרת הדו"חות שהגישו

המפקחים שפעלו בבית הספר מטעם משרד החינוך ואשר מהם עולה תמונה של אי סדר גדול בזמן המבחן, שכלל רעש, המולה, החלפת פתקים בין התלמידים והעתקות בעזרת הטלפונים הסלולריים.

 

לאור הניסיון שנצבר בשנים האחרונות והחשש ההולך וגובר מהעתקות המוניות במגזר הערבי, במשרד החינוך נוקטים בשנה האחרונה משנה זהירות ומכפילים את צוות המשגיחים על מנת לשמור על טוהר הבחינות ולמגר ככל הניתן את התופעה הבזויה של העתקות.

 

יו"ר מועצת התלמידים הארצית, אופק הרניק, אמרה: "מדובר במקרה חמור מאוד, אך יחד עם זאת יש לבדוק את כלל הפרטים ולמנוע פגיעה יתרה בעתיד התלמידים, יש חשיבות גדולה בצורך לבדוק כל מקרה לגופו ולא להטיל עונש קולקטיבי על כלל התלמידים. המקרה הינו מקרה חריג שלא מאפיין את תלמידי ישראל אשר מתכוננים בימים אלו במרץ לקראת בגרויות החורף". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בחינת בגרות (אילוסטרציה)
צילום: שאול גולן
מומלצים