שתף קטע נבחר

השופטת ביניש: אני חרדה למפעל החוקתי

נשיאת בית המשפט העליון אמרה כי ישראל עומדת על פרשת דרכים. "בחברה כל כך מפולגת ומקוטבת, הניסיון למצוא מכנה משותף אינו פשוט". השופטת ביניש הוסיפה כי אירועי השנה האחרונה הוכיחו שיש צורך בחוק יסוד זכויות חברתיות

נשיאת בית המשפט העליון מותחת שוב ביקורת על הרשות המחוקקת: השופטת דורית ביניש אמרה הערב (יום ד') כי "ספק אם התרבות הפוליטית חברתית שלנו שונתה שינוי משמעותי בעקבות המהפכה החוקתית. כמה לוקחים ברצינות את חוקי היסוד אם ניתן לסטות מהם בהוראת שעה?". היא התייחסה בדבריה לנאומה בחודש שעבר, בו תקפה שר וחברי כנסת, ואמרה: "הביקורת המשפטית על החקיקה הינה עובדה קיימת שיש לקבל".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

בכנס לציון "20 שנה למהפכת זכויות האדם", שנערך בבית הספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמרה ביניש כי ישראל עומדת על פרשת דרכים: "אני חרדה למפעל החוקתי. יש קושי רב לראות מה המשך הדרך ולאן היא מובילה. בחברה כל כך מפולגת ומקוטבת, הניסיון למצוא מכנה משותף אינו פשוט". היא הוסיפה כי אירועי השנה האחרונה הוכיחו שיש צורך בחוק יסוד זכויות חברתיות.

 

ביניש, הערב. "חוק יסוד זכויות חברתיות" (צילום: כפיר בולוטין) (צילום: כפיר בולוטין)
ביניש, הערב. "חוק יסוד זכויות חברתיות"(צילום: כפיר בולוטין)
 

היא התייחסה לניסיונות להסכמה על חוקה. "היו יוזמות להצעות לחוקה לישראל, אינני יודעת אם אנחנו על המסלול הזה היום בכלל, ואם הם לא יבשילו יש מקום להביע ספק לאור המציאות שלנו", אמרה השופטת ביניש. "צריך להמשיך ולקדם חוקה".

 

לדבריה, "בחינת המציאות בעשרים השנים האחרונות מראה שעל אף הקשיים ועל אף הביקורת המושמעת חדשות לבקרים, הרעיון החוקתי קיים במדינת ישראל. ואולי, יותר מכל, זהו הישגה המרכזי של המהפיכה החוקתית".

 

עם זאת, הוסיפה, "לצד ההישגים הבלתי מבוטלים של המהפיכה החוקתית וההתפתחויות החיוביות, קשה לומר שהמצב משביע רצון. גם אם הז'רגון החוקתי מתגלגל בטבעיות על לשונותיהם של רבים, ספק אם התרבות הפוליטית-חברתית שלנו שונתה שינוי משמעותי בעקבות המהפיכה החוקתית וספק אם היא הובילה להפנמה של העקרונות החוקתיים".

  

בהמשך נאומה היא שוב מתחה ביקורת על בית המחוקקים: "אינני אופטימית שהחסרים ימולאו בזמן הקרוב על-ידי הכנסת. ב-20 השנים האחרונות היה חיזוק החלק התיאורטי בתנאים הקיימים שלנו. ספק אם נוכל ועד איפה הדבר הזה יוביל. החשש

 הוא שמא המפעל יעמוד על כרעי תרנגולת אם הוא לא עומד כבר כך. אני רוצה להאמין שלא נסתם הגולל ויש לנו עוד הרבה מה לעשות בהמשך".

 

כ-30 פעילים של המחאה החברתית קמו ממקומותיהם בקהל, לפני דבריה של נשיאת בית המשפט העליון, והקריאו יחדיו את מה שכינו "מגילת זכויות האדם בישראל 2011". הפעילים התקבלו במחיאות כפיים מהקהל, ואילו ביניש הוסיפה ואמרה להם: "היה קשה להבין מה אמרתם, אבל אני מבינה שכולנו בעד צדק חברתי".

 

"השתחררות מההגבלות"

פרופ' אהרון ברק, שעמד במוקד המהפיכה החוקתית, נשא אף הוא דברים והתייחס גם לנעשה במערכת הפוליטית. "בכנסת נבחנו הצעות שעל פניהן אינן חוקתיות. גברה התחושה, כי הרוב הפרלמנטרי מבקש למצות עד תום את כוחו כרוב, תוך השתחררות מההגבלות שהדמוקרטיה החוקתית מטילה על הרוב", הדגיש.

 

לדברי ברק, "מחוץ לכנסת אנו עדים לתופעות שאינן עולות בקנה אחד עם המהפכה החוקתית: כך לעניין הפליה כנגד נשים.

כך לעניין הפליה כנגד בני המיעוט הערבי החי בקרבנו. וכך לעניין התנהלותו של מיעוט מבוטל בשטחים. דווקא אירועי החודשים האחרונים מצביעים עד כמה אנו זקוקים לחוקה חדשה, מלאה וטובה כדי לשמור ולבסס את המסגרת השלטונית, וכדי להבטיח את זכויות האדם ברמה חוקתית".

 

פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז, הבהיר אף הוא בדבריו כי "היום, 25 שנה לאחר שהתחלנו את המהלך למען חוקה לישראל, אני נוכח לצערי שיש לחדש את המאבק להבטחת ערכי המדינה. עלינו לבדוק את עצמנו אל מול חזון הכרזת העצמאות כדי לנווט נכונה את המשך דרכנו. כל סטייה מערכי היסוד של הכרזת העצמאות יש בה פוטנציאל של פגיעה באמנה הלאומית ובקיום היחד הישראלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופטת ביניש
צילום: גיל יוחנן
אהרון ברק, הערב. "זקוקים לחוקה חדשה"
צילום: כפיר בולוטין
אוריאל רייכמן. "חידוש המאבק"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים