שתף קטע נבחר

יין חם: מדריך ו-3 מתכונים מנצחים

בערב חורפי קריר אין מחמם ומשמח מיין חם. רועי ירושלמי עם מדריך מהביל וטיפים להכנת 3 משקאות חמים על בסיס יין: גלוֹג מתקתק, סנגרייה חמה וגלוויין ארומטי ומתובל

ערב חג המולד מתקיים ב-24 לדצמבר, אבל בחו"ל מתחיל סביבו קרנבל חודשים קודם לכן; חלונות הראווה של בתי הכלבו הגדולים מתקשטים באדום, ירוק ופתיתי שלג כבר מאמצע נובמבר, במקביל לשווקי חג המולד הציוריים שמתמקמים במרכז הערים.

 

עוד בערוץ האוכל:

ג'ינג'רברד ועוד: רביבה עם עוגיות ומאפי חג המולד

קינוח כריסמס קלאסי, ליד היין החם: פודינג אורז גרמני

פורט על הנימים: הכל על פורט יינות מחוזקים

 

עם כל הכבוד לנקניקיות ולעצי האשוח, המשותף לשווקי החג המולד השונים הוא שהכוכב האמיתי בהם הוא תמיד היין החם, יין מתובל וממותק, שמשמח את הלב ומחמם את הגוף בימי החורף הקרים.

 

כמעט בכל מדינה שבה חוגגים את חג המולד, ניתן למצוא גרסה מקומית ליין חם. הצרפתים קוראים לו ואן שו (Vin Chaud), הספרדים – סנגריה דה נאבידאד או וינו קליאנטה (Vino Caliente).

 

במילאנו שותים וין ברולה (Vin brulé) בגרמניה - גלוויין (Glühwein), בסקנדינביה - גלוֹג והרשימה נמשכת ונמשכת.

 

את הטעם העשיר של היינות החמים קל לשחזר בבית. מכינים אותם בזריזות וללא מאמץ ומגישים בספלי חרס או פורצלן.

 

אספנו 3 מתכונים שונים של יין חם, כל אחד ממקום אחר ועם טעם שונה ומיוחד.

 

טיפים להכנת יין חם:

 

השתמשו בתבלינים טריים: לא תמיד יש כוח, אבל כיום, כשסניפי סופר רבים מכילים פינת תבלינים טריים במשקל, כדאי לעשות מאמץ ולהשתמש בתבלינים טריים, שישדרגו מאד את הטעם. זה נכון גם לגבי ג'ינג'ר - חפשו את השורשים הקשים של הזן הישראלי, שטעמם עז יותר משל אלו המיובאים.

תתפרעו: כל הכמויות שרשומות במתכונים כאן הן בגדר המלצה. מי שיודע כמה הוא אוהב ממשהו - אל לו להתבייש להוסיף או לגרוע מכמויות התבלינים המצוינות.

סבלנות. אלכוהול רותח מהר יותר ממים. לכן חשוב להתאזר בסבלנות ולבשל את היין על חום נמוך, כשהסיר סגור – אחרת האלכוהול יתנדף ויברח.

חיזוקית כהלית: יין מחוזק או ברנדי יוסיפו תו עמוק ומעניין לכל יין חם. ברנדי מתאים יותר לגלוג, שרי ופורט- לסנגריה וגלוויין יקבל את כל השלושה בשמחה.

זול זה טוב: יין חם הוא יין מתובל מאד ולכן אין צורך לשלוף את הבקבוק הכי יקר מהמדף לצורך הכנתו. מספיק ללכת על יין חצי יבש (או יבש) בפחות מ-30 שקלים.

 

גלוויין - יין חם גרמני (Glühwein)

המתובל, העז והמורכב מבין היינות החמים ברשימה. הפלפל השחור מוסיף תו אלגנטי ומוסיף כאן המון, אל תוותרו עליו. בנוסף, מי שאוהב ציפורן, מוזמן להגדיל את הכמות ואף להכפיל אותה.

 

המרכיבים (לסיר בינוני):

1 בקבוק יין אדום (750 מ"ל)

1/4 כוס ברנדי, שרי או פורט

מיץ וגרידה מתפוז אחד

1/2 כפית גרידת אגוז מוסקט

1 כפית תמצית וניל איכותית או מקל וניל

1/2 כפית פלפל שחור

10 מסמרי ציפורן

4 מקלות קינמון

4 תרמילי הל

1 שורש ג'ינג'ר קטן מגורר – לא חובה

1/2 כוס סוכר

1-1.5 כוסות מים

 

מתובל ועז. גלוויין (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
מתובל ועז. גלוויין(צילום: רועי ירושלמי)

 

אופן ההכנה:
  1. יוצקים את היין ואת כל שאר המרכיבים לסיר. מכסים ומבשלים על אש נמוכה 35-40 דקות. טועמים ומוסיפים סוכר במידת הצורך ומגישים מייד.

 

גלוג - יין חם סקנדינבי (Gløgg, Glögg)

הגרסה הצפון אירופית של היין החם עדינה בתיבולה ומתוקה יחסית. בשבדיה, שם נהוג מאד לשתות את הגלוג (Glögg) בחברותא, מגישים אותו בכלי הגשה מרכזי ומיוחד למרכז השולחן. בדנמרק הפחות פורמלית, מגישים את הגלוג (Gløgg) בכוסות, לצד עוגיות ג'ינג'ר עבות.

 

המרכיבים (לסיר בינוני):

1 בקבוק יין אדום (750 מ"ל)

1/4 כוס ברנדי – לא חובה

תפוז, פרוס לחצאי טבעות עם הקליפה

1/2 כוס צימוקים

1/2 כוס שקדים מולבנים ופרוסים

4-5 מקלות קינמון

גרידה משורש ג'ינגר קטן

1/2 כפית מוסקט – לא חובה

3/4 כוס סוכר

2 כפיות דבש

1-1.5 כוס מים

 

חם בלב. גלוג סקנדינבי (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
חם בלב. גלוג סקנדינבי(צילום: רועי ירושלמי)

 

אופן ההכנה:
  1. יוצקים את היין ואת כל שאר המרכיבים מלבד פרוסות התפוזים לסיר. מכסים ומבשלים על אש נמוכה 30 דקות.
  2. מוסיפים את טבעות התפוזים ומבשלים כ-10 דקות נוספות, טועמים ומתקנים את התיבול במידת הצורך ומגישים מייד.

 

אפשר גם להגיש אותו חמים, בגביעי שמפניה מסורתיים (Coupe Champagne או Saucer). עוד הצעת הגשה לגלוג (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
אפשר גם להגיש אותו חמים, בגביעי שמפניה מסורתיים (Coupe Champagne או Saucer). עוד הצעת הגשה לגלוג(צילום: רועי ירושלמי)

 

סנגריה חמה ספרדית (Sangría caliente de navidad)

סנגריה צבעונית ומתוקה, בדיוק כמו אחותה הקיצית והקרירה. כדאי לא לוותר על כוכבי האניס, שמוסיפים עניין לחגיגה הפירותית הזו.

 

המרכיבים (לסיר בינוני):

1 בקבוק יין אדום (750 מ"ל) – מומלץ ללכת על יין ריוחה

1/4 כוס שרי או פורט

2 תפוחים, חתוכים לקוביות בינוניות

1 אגס, חתוך לחצאי טבעות דקות ככל האפשר

גרידה ומיץ מלימון אחד

1 מקל או כפית תמצית וניל איכותית

1 תפוז, פרוס עם הקליפה לטבעות

1 כפית כוכבי אניס – לא חובה

3/4 כוס סוכר

1.5 כוסות מים

 

אופן ההכנה:
  1. יוצקים לסיר את היין, השרי ואת התבלינים. מכסים ומבשלים על אש נמוכה 30 דקות.
  2. מוסיפים את הפירות ומבשלים כ-10 דקות נוספות. טועמים, מתקנים את התיבול במידת הצורך ומגישים מייד.

 

טעים. עוד גלוויין לקינוח (צילום: רועי ירושלמי) (צילום: רועי ירושלמי)
טעים. עוד גלוויין לקינוח(צילום: רועי ירושלמי)

 

סטיילינג והפקה: רועי ירושלמי

 



פורסם לראשונה 23/12/2011 00:43

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי ירושלמי
יין חם
צילום: רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים