שתף קטע נבחר

לבנת: לא מפריעה לי הפרדה בערים חרדיות

השרה לבנת אמרה ל-ynet שהדרת נשים בכפייה היא אלימות והבטיחה "קרב בלימה", אבל גם חושבת שאין לגלות "פטרונות" כלפי חרדים או לומר שזהו מנהג פרימיטיבי: "אם במודיעין או ביתר עילית רוצים להפריד באוטובוס, לא בטוח שזה מפריע לי"

השרה לימור לבנת לא רואה בעיה בהפרדה בין גברים לנשים בקהילות חרדיות: בראיון ל-ynet, גינתה לבנת את הדרת הנשים והפרדתן מגברים, אבל גם גילתה הבנה לה בכל הקשור לערים חרדיות. "אם במודיעין עילית או בביתר עילית מחליטים להפריד בקווי האוטובוס, לא בטוח שזה מפריע לי. זו דרך החיים שלהם. אם זה לא מפריע לאף אישה, אז זה לא בטוח מפריע לי".

 

הדרת נשים - כתבות אחרונות ב-ynet

נעצר חרדי שירק על אישה, השופטת שחררה

נתניהו לאהרונוביץ': יש לפעול נגד הדרת נשים

צעדה בי-ם נגד הדרת נשים: 'לא צניעות, השפלה'

צפו: חרדים תלשו כרזות הדרת נשים מאוטובוסים

 

לעומת זאת, לבנת מחשיבה כחריגה את ההפרדה בין גברים לנשים במקומות שבהם חיים אנשים שאינם חרדים: "אני לא רוצה לחנך אותם לחיות בדרך אחרת מזו שבה הם חיים, יש להם מנהגים", אמרה על החרדים, "אני לא חושבת שצריך לגלות פטרוֹנוּת, להגיד שזה לא בסדר או שזה מנהג פרימיטיבי. אני לא חושבת שזה דבר נכון, אך אל לנו להסכים לכפות את אורח החיים הזה על מי שלא מוכן לחיות כך. באוטובוס שנוסע מאשדוד לירושלים ונוסעים בו אנשים שונים - אסור שתהיה הפרדה".

 

לבנת בכנס נגד הדרת נשים בסינמטק בתל-אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לבנת בכנס נגד הדרת נשים בסינמטק בתל-אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

כשנשאלה על כך שבערים חרדיות, נשים לא ייצאו בפומבי נגד הדרתן, כיוון שאין להן הכוח או

האומץ לעשות זאת, הצהירה השרה לבנת: "אני לא בטוחה. אני פוגשת נשים דעתניות, הן לא נשים אומללות. הן לא רוצות להתחכך בגברים, והן אומרות שנוח להן. מבחינת אוטובוסים - אם נעשית כפייה תוך שימוש באלימות, אז היא לא תקינה, אבל כשעושים את זה מרצון - ונשים רבות עושות את זה מרצונן - אין לי בעיה עם זה".

 

למרות דבריה אלה, מדגישה השרה לבנת כי מבחינתה, הדרת נשים היא אלימות נגד נשים. היא מתקוממת על כך שבבתי עלמין מסוימים, חברה קדישא אינה מאפשרת לנשים להספיד ולצעוד אחרי המת המובא לקבורה. "זה ממש נגד הדת", מחתה לבנת, ואמרה כי נחשפה לתופעה הזו רק לאחרונה בהלוויה באופקים.

 

"יהיה קרב בלימה משמעותי"

למרות ההדרה הגוברת של נשים, לבנת שואבת אופטימיות מהמחאה הציבורית בנושא. "יש לנו היום 24 חברות כנסת, יותר מאי פעם. יש יותר ייצוג, אבל יש הידרדרות אחורה, וזה מעורר לשמחתי יותר זעם בציבור הרחב. פעם זה היה נחשב גנאי, בעיקר בימין, להיות פמיניסטית. היום יש קבוצה גדולה הרבה יותר שרואה ההקצנה בציבור החרדי ומוטרדת מזה מאוד. זה דבר חיובי, כי כך נוכל לעצור את זה".

 

"היכן שמטרידים נשים, זה דבר חמור", אמרה לבנת, "במקום שבו מטרידים ילדות בבית ספר ממלכתי-דתי, זה ממש פשע שאין כדוגמתו. אי אפשר להסכים לדבר כזה. במקום שבו יש עיר שאינה עיר חרדית ביותר, ושמים שלטים על מדרכות נפרדות - אסור להסכים לדבר כזה. אין מה לדבר אפילו. כשאישה רוצה ללוות את בעלה, אחיה או אביה בדרכו האחרונה - אסור למנוע את זה".

 

שלט בבית שמש. "אסור להסכים לדבר כזה" (צילום: נפתלי) (צילום: נפתלי)
שלט בבית שמש. "אסור להסכים לדבר כזה"(צילום: נפתלי)

 

לדברי השרה, "נכון שיש נשים שמוכנות מרצונן ללכת בנפרד, אבל לא באופקים. שם כופים את זה על כולם - חרדיות

ואחרות. אם יש נשים שכך הן חיות, אף אחד לא יפריע להן. אבל חברה קדישא לא יכולה לכפות את זה". היא הזכירה גם את המקרה שבו שתי חוקרות שזכו בפרס במסגרת אירוע ממלכתי של משרד הבריאות לא הורשו לעלות לבמה כדי לקבלו, והתבקשו לשבת ביציע ולשלוח גבר שיקבל את הפרס בשמן.

 

לדברי לבנת, נושא הדרת הנשים לא עמד על שולחנה של אף ממשלה כפי שהוא עומד על שולחן הממשלה הנוכחית. "אני מצטערת על מה שקורה, אך יש כתוצאה מכך פעולה. זה יוביל לכך שיהיה קרב בלימה משמעותי", אמרה. היא ציינה כי היא וראש הממשלה, בנימין נתניהו, משוחחים על הנושא כבר כמה שבועות, וכי היא עצמה כינסה את ועדת השרים למעמד האישה כדי לדון בהדרת הנשים. הם דנו בין השאר בהדרת הנשים באוטובוסים ובבתי העלמין.

 

"יש הידרדרות והקצנה"

לבנת ציינה כי השרים אישרו שתי החלטות בעלות תוקף של החלטת ממשלה. במסגרת אחת מהן הודיע מנכ"ל משרד הדתות כי שר הדתות מתנגד לתופעה של הדרת נשים בבתי העלמין, וכי משרדו ינסח יחד עם משרד המשפטים סעיף ברישיונות של חברה קדישא שבו ייקבע בבירור שנשים יכולות להספיד את המת וללכת אחרי הארון של יקירן.

 

טניה רוזנבליט שנדרשה לעבור למושב האחורי, בשבוע שעבר (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
טניה רוזנבליט שנדרשה לעבור למושב האחורי, בשבוע שעבר(צילום: צביקה טישלר)

 

ההחלטה השנייה נוגעת לתקרית החוקרות שלא יכלו לקבל את הפרס: לבנת הזמינה את אנשי נציבות שירות המדינה, ואלה יפרסמו הנחיות בנוגע לאיסור על הדרת נשים בטקסים. לבנת החליטה גם להקים צוות בין-משרדי שיעלה הצעות

להתמודדות עם התופעה של הדרת נשים במרחב הציבורי.

 

"יש דברים שהיו גם קודם, ויש דברים שהם לגמרי חדשים", אמרה לבנת, "הרעיון שמשרד ממשלתי נותן פרסים לחוקרים וחוקרות, והנשים מושבות ביציע ולא רשאיות לקבל הפרס ונאלצות לשלוח מישהו אחר במקומן. בעיתון 'המודיע' ו'המבשר' לא מזכירים את שמי הפרטי. אני רגילה כבר, זה כך שנים. זה לא אכפת לי, שיעשו מה שהם רוצים. אבל לא לקרוא את שמה של אישה בטקס, זו הידרדרות והקצנה. זה לא היה בעבר".

 

ובאותו העניין: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צפוי להיפגש היום עם יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, ועם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ולדון עמם בסוגיית הדרת נשים. ליצמן עצמו מאובטח בימים אלה, משום שיש מי שסבור שהוא לא מספיק קיצוני. נתניהו ניהל שיחות בתקופה האחרונה עם רבנים בנוגע להדרת נשים. אמש שוחח עם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', ועם היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ודרש להיאבק בתופעה. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השרה לימור לבנת. "לא לגלות פטרונות"
צילום: מיכאל קרמר
הפגנה נגד הדרת נשים. "הטרדה היא דבר חמור"
צילום: באדיבות תנועת ישראל חופשית
מומלצים