שתף קטע נבחר

מה בין הדרת נשים לפערי שכר ותנאי עבודה?

כולנו מרוויחים מכניסתן של נשים למעגל העבודה. אך בימים בהם בכירות בעולם הרפואה מקבלות פרס על עשייתן בתחום הבריאות ואסור להן לעלות על הבמה משום שזה "יפגע" בגברים הנוכחים, צריך לבדוק איפה אנחנו טועים

בימים אלו עלה לכותרות, סופסוף, החושך שמאיים על יותר ויותר נשים בנושא הדרתן מעין הציבור. אני רוצה לדייק - הוא מאיים על נשים וגברים, משום שחשוב שכולנו נבין שהחושך הזה מסוכן לכולם ולא מסתכם רק בהעלמה והכחשה של חשיבות העשייה של נשים. כולנו, נשים כגברים, מרוויחים מכניסתן של נשים למעגל העבודה.

 

 

החושך הזה מסוכן לחברה הישראלית בכללותה ויכול לרסקה אף יותר מאשר פצצה גרעינית איראנית - זוהי אמנם פצצה "איראנית", אך מדגם מיושן הרבה יותר.

 

נשים הצטרפו למעגל העבודה רק לאחר מלחמת העולם השנייה ומשקלן בתחום העשייה והפרודוקטיביות רק הולך ועולה.

 

בימים בהם נשים שהן בכירות בעולם הרפואה מקבלות פרס על העשייה שלהן בתחום הבריאות ואסור להן לעלות על הבמה משום שזה "יפגע" בגברים הנוכחים וכמובן בסגן השר ליצמן - נציג הממשלה ומשרד הבריאות, יש פיתרון לבעיה - הן מקבלות את הפרס מידי גבר "מתווך", כאשר הן עצמן יושבות ביציע.

 

ההידרדרות הנוראית הזו, לצד עוולות רבות נוספות שאנו עדים להן כמעט מדי יום, מסמלת קו שחשוב מאד לעצרו.

 

לצערי, ההידרדרות הזו קיימת כבר שנים רבות מאד ורק היום נזעקים יותר ויותר גופים להבין את החשיבות של הנושא.

הדרת נשים הוא ביטוי מעט מכובס ואקדמי לנושא של גירושן והעלמתן של נשים מהזירה הציבורית בכללותה, הכחשת תרומתן לחברה והעלמתן מזירת ההחלטות על גורלנו כאזרחי ישראל.

 

גם בהיסטוריה של העולם, זוועות כמו השואה החלו בהדחקת העשייה היהודית והתרומה היהודית לתרבות, למדע ולכל תחום חשוב. כאשר נעלמה והוסתרה התרומה של היהודים והחשיבות של העשייה היהודית, היה קל הרבה יותר לנקוט נגדם עוד ועוד צעדים קיצוניים.

 

תודה לאל, איני חושבת שאנו שם, אך טירוף המערכות שמתרחש היום יכול להוביל למקומות אפלים שאף אחד לא יכול לדמיין כיום.

 

פערים מקוממים

גם בנושא השכר קיימים פערים מקוממים. ככל שעולה רמת ההשכלה, הפער בין שכרם של גברים ונשים הולך וגדל ובנתונים שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-2010 נמצא כי כאשר משווים נשים וגברים בעלי השכלה אקדמית של 16 שנה ומעלה, הפערים בשכר עבור תפקיד ודרוג דומה ואפילו זהה, מגיעים עד 25%.

 

כלומר, על אותה עבודה אשה מתוגמלת במשכורת שקטנה ב-25% מעמיתה הגבר - תחשבו על זה... שוב, גם הגברים שבת זוגם מרוויחה פחות וכמובן גם הנשים עצמן - כולנו מפסידים מכך.

  

כמה נקודות למחשבה

1. כאשר מוקרנת סדרה כמו "מעושרות" בשעת צפיית שיא, אשר מציעה שעל אישה לפלס דרכה אל העושר בדמות הפטרון הנחמד שידאג לה בחייו ובמותו, סדרה שמרמזת שאין כמו גבר מזדקן ועשיר כדי לסדר את עצמך ועיזבו הגשמה עצמית, סיפוק עצמי או כבוד עצמי...

 

2. כאשר בישיבות דירקטוריון, הנהלות ועדי עובדים, הנהלות בכירות בארגונים – נשים נמצאות במיעוט בולט, לעיתים יחידה מבין כל הפורום הגברי, האין זו העלמה של העשייה הנשית?

 

3. כאשר פרסומות מבליטות פעמים רבות את המסר של האישה כחפץ מיני אשר מה שהיא מוכרת מתבטא ראשית במיניותה- מה המסר שאנו מעבירים?

 

4. כאשר גבר חרדי מעז להגדיר עצמו כ"בריא" ומשום כך על ילדה בת 8 להסתובב לידו מכוסה כולה, כדי שרחמנא ליצלן הוא לא יתפתה - להזכירכם, הוא גבר בריא....? – ראו בית שמש, העיר בה זורח החושך... לא צריך להיות פמיניסט כדי להבין שהאמירות הללו והמסרים הללו מסוכנים מאוד.

 

נראה לכם הגיוני?

נשים מהוות למעלה מ-50 אחוז מהחברה הישראלית. לשמחתי, גברים רבים ימצאו עצמם מתחתנים עם בנות המין השני ואפילו אבות לילדות או סבים לנכדות.

 

נסו להבין – האם אכן הייתם רוצים שכך יתייחסו לבת-זוגכם או לבתכם? האם נראה לכם הגיוני שהמסר האופטימלי לתת לבתכם הוא להתחתן עם גבר עשיר וזקן כדי שתסתדר בחיים? או אולי שתסתובב צנועה בילדותה כדי שגברים בריאים יצליחו להתאפק לידה?...

 

אני רוצה לקרוא לכולנו להיות יותר כנים כשאנו מסתכלים על הסביבה שלנו ועל המתרחש בחברה שלנו. מדובר בהידרדרות שהתחילה מזמן בקריצת עין של הסכמים פוליטיים ושל בעלי אינטרסים שונים וסופה יכול להמיט אסון על החברה כולה - בנים ובנות.

 

אני מזמינה את כולנו לפתוח עיניים ולבדוק מהם המסרים בהם אנו מוצפים לגבי נשיות. מה הפרסומות משדרות - אולי דווקא להעז לצאת נגד מסרים מיניים או בוטים? מה קורה בישיבות הנהלה - כיצד נשמר שם הייצוג הנשי? מה קורה בעיר שלי ובכלל במדינה שלי בנושא של העלמת העשייה והדמות של האישה?

 

אני מאמינה שבחיי כולנו קיימת הבחירה. לעתים אנו בוחרים לברוח מבחירה – בריחה. מחיר הבחירה עלול להסתיים בכי רע. לכן, חשוב להיות מודעים מהי הבחירה שלנו ולהיזהר מלברוח מלבחור כי המחיר הינו כבד מאוד.

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נפתלי
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים