שתף קטע נבחר

התיק נעלם מתא המטען - בכמה כסף אגד תפצה?

נוסע שביקש לקחת את התיק מתא המטען בסוף הנסיעה נדהם לגלות כי הוא נעלם. בתגובה, הוא תבע את אגד על 10,749 שקל. חברת האוטובוסים טענה, מנגד, כי הפיצוי מוגבל ל-425 דולר בלבד. מה פסק בית המשפט?

כשנוסע באוטובוס אגד גילה שהתיק שהניח בתא המטען נעלם, הוא הגיש על כך תלונה במשטרה, בה תמחר את הציוד שבתיק ב-10,749 שקל. לאחר מכן הגיש הנוסע תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בקריית שמונה, בה ביקש כי אגד תפצה אותו בשווי הציוד שאבד.

 

 

אגד טענה כי על פי הנחיית המפקח על התעבורה, תקרת הפיצוי על אבדן ציוד מתא המטען מוגבלת ל-425 דולר, וכי הנחיה זו מוצבת בשילוט בולט בכניסה לאוטובוס. עוד טענה כי נזקי התובע מופרזים, וכי הציעה לו 1,700 שקל כפיצוי, אולם הוא סירב במטרה להתעשר על חשבונה.

 

בתגובה לטענת אגד בדבר השילוט ולאחר שהסתיים הדיון בתיק, הגיש התובע תמונות שצילם בשלושה אוטובוסים, על פיהן נראה כי אין בהם שילוט בדבר הגבלת הפיצוי בגין אבדן ציוד.

 

ההנחיה אינה תקפה

השופטת רבקה איזנברג, קבעה כי לא תוכל לקבל את התמונות כראיות, מאחר שאלה הוגשו לאחר שהסתיים הדיון, בשלב בו לא ניתן כבר להוסיף ראיות, וציינה כי היה על התובע להגיש אותן עם הגשת כתב ההגנה של אגד או לכל המאוחר במהלך הדיון.

 

לגופו של עניין נקבע, כי משאגד לא הוכיחה כי המטען אבד בשל התרחשות שלא הייתה יכולה לצפות מראש, ולאור העובדה, כי היא מקבלת תמורה בגין הובלת הנוסע ומטענו, הרי שהיא אחראית לאבדן התיק.

 

לעניין גובה הנזק נקבע, כי נכון הוא שאגד לא יכולה לפצות על אבדן כל תיק ותיק של נוסע שמשאיר חפצים יקרי ערך, אולם דחתה את טענת אגד בדבר הגבלת גובה הפיצוי, שכן אותה הוראת מפקח, שלטענת אגד מורה על הגבלת סכום הפיצוי, אינה תקפה, כיוון שאגד לא פרסמה אותה ברשומות, והציגה רק מכתב של המפקח ליועץ המשפטי לממשלה בעניין זה, משנת 1993.

 

"ברי כי שווי ציוד מלפני 18 שנים (!) אשר ביחס אליו ניתנה ההוראה בשנת 1993, אינו יכול לשקף את שווי הציוד הסביר היום בגינו תידרש חברת הובלות סבירה לפצות נוסע בגין אבדן מטענו", כתבה השופטת והוסיפה, כי תקרת הפיצוי אינה מעודכנת לימינו, וכי ההנחיה לא נראית סבירה גם נוכח פגיעתה בזכות הקניין החוקתית.

 

עוד נפסק, כי גם אם היתה מודעה באוטובוס, אין בכך כדי להצדיק את הגבלת סכום הפיצוי, כיוון שאגד לא העידה את נהג האוטובוס בו הונח המטען, כדי להוכיח כי אכן הייתה בו מודעה שכזו, מה גם שמעיון במודעה ניתן לראות, כי ההנחייה בדבר הגבלת הסכום כתובה באותיות קטנות וקשה להבחין בה.

 

"קשה להניח כי נוסע העולה לאוטובוס יבחין בהוראות אלו המופיעות, כאמור, באותיות קטנות, ואף ירד בחזרה לתא המטען (שם הניח את התיק בטרם עלה לאוטובוס) ויברור מתוך תיקו את הציוד העולה על שווי ההגבלה", כתבה השופטת.

 

עם זאת נפסק, כי התובע הגזים והפריז בהערכת שווי הציוד שאבד לטענתו, ולא צירף כל אסמכתא, למעט חשבוניות של 1,012 שקל בלבד, בגין הציוד שרכש לטענתו, לאחר שהתיק אבד, אולם, נוכח האמון בעדות התובע ואביו, על פיה היו בתיק בגדים רבים וציוד לטיולים בשל היות התובע בשנת שירות, נפסק לתובע פיצוי של 5,200 שקל על דרך האומדן, ובנוסף חויבה אגד בהוצאות משפט של 300 שקל.

 

לקריאת פסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין" - www.psakdin.co.il  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוטובוס אגד
צילום: ג'ורג' גיסברג
מומלצים