שתף קטע נבחר

הדרה כלל ארצית: תפו"א על נערה, מהדרין בערד

בית שמש לא לבד: בעיר תיערך היום הפגנה גדולה בהשתתפות טניה רוזנבליט ואמה של נעמה מרגוליס נגד אלימות הקיצונים החרדים, אבל ההפרדה לא קיימת רק שם. בצפת דורשים ללכת בלבוש צנוע, בערד חוששים מהתחרדות. פני ההדרה

טניה רוזנבליט העלתה לתודעה מחדש את ההפרדה בקווי המהדרין, נעמה מרגוליס חשפה את היריקות של קיצונים חרדים - אבל הדרת הנשים קיימת גם מחוץ לבית שמש, וגם מחוץ לאוטובוסים. היום (ג') תתקיים מול בית ספר המריבה "אורות" שבבית שמש הפגנת המחאה הגדולה נגד אלימות הקיצונים החרדים, והמארגנים מקווים לעשרת אלפים איש שיגיעו ויגידו: שמים סוף להדרה.

 

הדרת נשים, כותרות נוספות:

נשים ערביות: "הדרת נשים? עלינו יורקים כל יום"

הדרה ממשלתית: כך נבלמו חוקי סיוע לנשים

התפרעויות בבית שמש: שוטר נפצע בראשו מאבן

בעקבות חשיפת נועה תשבי: גינוי להדרה בצבא

 

צעדת הלפידים בוטלה מחשש להתלקחות אלימה, והמשטרה נערכת להפגנה בכוחות מתוגברים. לאחר ההפגנה תודלק "חנוכיית השוויון", אותה ידליקו בין היתר הדסה מרגוליס (אמה של נעמה בת ה-8), הצעירה רוזנבליט ודב ליטמן, רב מבית שמש. המאבק על שלטי ההדרה בבית שמש טרם הסתיים, אך אותם שלטים אינם רק נחלת עיר זו.

 

בשכונת "מאור חיים" בצפת נראים בבירור פשקווילים הקוראים לנשים ללבוש ביגוד צנוע. "אין לעבור ברחובותינו בלבוש לא צנוע, כולל בגדי פריצות בצורה דתית", נכתב במודעה שהודבקה על פח אשפה, עליה חתומים "תושבי השכונה". יעל, שגרה בסמוך, מספרת כי בתה הותקפה עקב לבושה, שלא תאם כנראה את הדרישה באותה מודעה מדירה.

 

"היא בסך הכול לבשה ג'ינס וחולצה"

"הילדה שלי, בת 16, הלכה ליד הסופרמרקט לפני כחודשיים, זרקו עליה מהבניין למעלה תפוחי אדמה וקיללו אותה בגלל לבוש כאילו לא צנוע. היא בסך הכול לבשה ג'ינס וחולצה. אני רק מחכה שמישהו יעז לעשות לי את זה", אמרה יעל. "זכותו של כל אחד ללבוש מה שהוא רוצה. אני שומרת שבת ולא עושה רע לאף אחד. העיקר זה הלב, לא הלבוש".

 

"העיקר זה הלב, לא הלבוש". דרישה ללבוש צנוע בצפת (צילום: מאור בוכניק) (צילום: מאור בוכניק)
"העיקר זה הלב, לא הלבוש". דרישה ללבוש צנוע בצפת(צילום: מאור בוכניק)

 

לא הרחק משם, במקווה הסמוך לבית העלמין, ניצב שלט גדול העומד מעל גרם מדרגות, "דרך לגברים בלבד". אברכים שעברו במקום ניסו להסביר את הסיבה לקיומו. "עכשיו אין בעיה לעבור שם, כל אשה יכולה ללכת בשביל הזה ביום-יום. ההפרדה היא רק באירועים גדולים, ואז לנשים יש שביל נפרד", אמר אחד התושבים.

 

מאות קילומטרים דרומה, בערד, התרבו בשנים האחרונות העימותים על רקע דתי. בערד קבוצה גדולה של חסידי גור וחב"ד, ותושבי העיר החילונים חוששים מהתחרדות המקום. "עברתי לעיר חילונית, ובינתיים יש רוב חילוני ומעדניות שפתוחות בשבת, אבל רואים את החרדים יותר ויותר ופתאום שומעים על מישהו שנסע בשבת וצעקו לו 'שבעס'", אמרה תושבת העיר, טובה מרק. "זה עוד לא בית שמש, אבל...". אחרים התלוננו על הפעלתו של "צופר שבת", אזעקה המודיעה על כניסת השבת.

  

"אין אלטרנטיבה, בעל ואשה לא יכולים לשבת יחד"

מערד שלושה קווי מהדרין - לירושלים, לבני ברק ולאשדוד. בחיפוש באתרים חרדיים ניתן למצוא את הקווים, המוגדרים ככאלה של אגד, אך באתר החברה לא ניתן למצוא אותם. אחת הנשים הדתיות בעיר סיפרה כי "קיים מתח גדול בעיר. בקווי המהדרין שולטת אחת מהחסידויות, ולא נותנת לבעל ולאשה לשבת יחד. גם חילונים נוסעים בקווים האלה, כי בערד אין קווים ישירים אחרים לירושלים או אשדוד, אין אלטרנטיבה. אני דתייה ואין לי בעיה עם הפרדה, אבל אני לא רוצה לשבת מאחורה, והם מכריחים".

 

גברים ימינה, נשים שמאלה. רחוב מופרד במאה שערים (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
גברים ימינה, נשים שמאלה. רחוב מופרד במאה שערים(צילום: עומרי אפרים)

 

היא סיפרה על החשש שערד תיהפך לבית שמש 2: "כשראינו מה קורה בבית שמש, כולנו התחלנו לרעוד. זה הזכיר לנו מה קורה אצלנו". ע', חילונית, סיפרה על הנסיעה בקו מהדרין מערד לפני כשנה: "כשעליתי לקו מירושלים לערד בהתחלה פשוט לא נתנו לי לעלות. בסופו של דבר עליתי, אבל זה היה מדאיג".

 

בדף הפייסבוק של עיריית ערד התעוררו דיונים סוערים אודות המצב. "כמו שהחרדים הקיצונים השתלטו על בית שמש, כך לצערי נראה הכיוון של ערד. צריך לעצור את זה לפני שזה יגיע גם אלינו" כתבה דנה. "אמאל'ה, גם ערד בדרך לשם", כתבה מיכל בתגובה לקישור אודות היריקה על התלמידות בבית שמש. "אם לא יעשו משהו מהר, בטוח נהפוך גם אנחנו לבית שמש".

 

טלי פלוסקוב, ראש העיר ערד, אמרה כי "אני לא קוראת לזה התחרדות. נכון שיש משפחות רבות המגיעות לערד ואני מקווה שהן מגיעות לעיר כי טוב להן כאן. מצד שני הם יודעים שאני מובילה קו של שמירה על סטטוס קוו בעיר. אני מקווה שנדע כולנו להסתדר יחד". היא הבהירה כי "צופר השבת" הופסק, וטענה כי לא ידוע לה על חיכוכים על רקע קווי המהדרין.

   

קו מהדרין בבני ברק. השלטים הוסרו? (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
קו מהדרין בבני ברק. השלטים הוסרו?(צילום: אלי מנדלבאום)

 

גם בירושלים ניתן למצוא שלט הפרדה, ובמאה שערים איש לא הסכים להתראיין לנושא הנפיץ. מחוץ לשכונה שוחחנו עם תושב מאה שערים, יחיאל. "כל הסיפור הזה הוא הצגה אחת גדולה של התקשורת", טען. "מדובר בקומץ של מטורפים, לא יותר מ-200 איש שרובם נמצאים במאה שערים וחלקם הקטן בבית שמש והם אלו שעושים את הצרות". הסטודנטית אורית השוותה לבית שמש: "המצב בירושלים לא כל כך נורא, אבל בחורה כמוני בלבוש לא פרובוקטיבי לא תעז להיכנס למאה שערים, ואפילו לא באוטובוס".

 

בבני ברק שלטי ההפרדה כבר לא על תילם. נהג מונית אמר כי ברחוב דמשק אליעזר היה שלט כזה, "אבל פתאום הוא נעלם", אחר הוסיף: "חוששים שתשומת הלב תופנה לכאן כמו לבית שמש, ולכן מיהרו להעלים שלטים כאלו". בעירייה אמרו כי לא ידוע להם על שלטים כאלו. ראש העיר, הרב יעקב אשר, כינה את העיסוק בהדרת הנשים "שנאת חינם". "במקום להביא לאחדות ולטפל בבעיות חשובות, עוסקים בתבערה ושנאת אחים", אמר ראש העיר.

 

יהדות התורה: הממשלה הצטרפה למסע ההסתה

ביהדות התורה תקפו את הממשלה על הצטרפותה "למסע ההסתה" נגד החרדים

 ואמרו כי חוסר הגיבוי של ראש הממשלה בנימין נתניהו עלול לעלות לו באובדן התמיכה המסורתית של המפלגות החרדיות בימין. ח"כ משה גפני טען כי מדובר ב"נורה אדומה" שמחייבת אותו להביא את המשך הברית עם הימין להכרעת הרבנים.

 

גפני, שנפגש אמש עם ראש הממשלה בכנסת, אמר ל-ynet: "אני מרגיש מאוד רע עם העניין הזה. הרי כולם יודעים שזה לא אנחנו שיורקים על ילדות בנות 7, כמו שזה לא אנחנו שהולכים להתחבק עם אחמדינג'אד - גם אם אנחנו נראים כמותם. אנחנו הולכים תמיד עם הימין, כי שם נמצא הציבור המסורתי, ובסוף כשמסיתים נגדנו - הליכוד מצטרף למקהלה. מי אם לא הם צריכים לדעת יותר טוב מכולם שמעלילים עלינו שקרים?".

 

בהכנת הכתבה השתתפו מאור בוכניק, אילנה קוריאל, יאיר אלטמן, גלעד מורג וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם בצפת מדירים נשים
צילום: מאור בוכניק
הפנים של המאבק. נעמה מרגוליס
צילום: AP
מחאה בבית שמש
צילום: AP
מומלצים