שתף קטע נבחר

גשר צר מאוד: האיום האיראני על מעבר הנפט

מצר הורמוז במפרץ הפרסי שוב מככב בכותרות בעקבות איומי טהרן לסגור אותו ולפגוע באספקת הנפט העולמית. כמה מהנפט באמת עובר שם, והאם קיימות חלופות במקרה של תקיפה?

סגן נשיא איראן איים שלא תעבור דרכו "טיפה של נפט", ארה"ב מיהרה להודיע שלא תסבול הפרעה וכנראה שיגרה לשם נושאת מטוסים – מצר הורמוז, המקום שדרכו זורם אחוז ניכר מהנפט העולמי שוב עלה לכותרות לאחרונה. מדוע הוא חשוב כל כך ומהן החלופות במקרה שטהרן תממש את איומה הקבוע?

 

ואצלנו? ליטר בנזין יתייקר ביום א'

 

חם במפרץ - איראן, הורמוז וארה"ב:

איראן: איתרנו נושאת מטוסים אמריקנית באזור התרגיל

ארה"ב: לא נאפשר שום הפרעה במפרץ הפרסי

איתות למערב: איראן תערוך תרגיל ימי גדול במפרץ

 

המצר הוא רצועת מים צרה שמפרידה בין איראן לעומאן, ומחברת את מפיקות הנפט הגדולות במפרץ הפרסי, סעודיה למשל, עם מפרץ עומאן והים הערבי. בנקודה הצרה ביותר שלו רוחבו מגיע לכ-33 קילומטרים בלבד.

 

על פי המנהל האמריקני למידע על אנרגיה, ב-2009 עברו במצר כ-33 אחוזים מהנפט העולמי הנסחר דרך הים, שהם 17% מהנפט הנסחר בעולם בכלל.

 

מצר הורמוז. 33% מהנפט הנסחר בים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מצר הורמוז. 33% מהנפט הנסחר בים(צילום: shutterstock)

 

רוב הנפט המיוצא דרך המצר מיועד לאסיה, לארה"ב ולמערב אירופה. כשלושה רבעים מייבוא הנפט ליפן וכמחצית מזה של סין מועברים במצר. בנוסף לנפט, במעבר הימי הצר מועברות כשתי מיליון חביות של מוצרים המופקים מנפט, כולל מזוט, וגם גז טבעי במצב נוזלי. במצר שטות גם אוניות סוחר שנושאות דגנים, ברזל, סוכר וסחורות נוספות.

 


 

מהן האלטרנטיבות?

איראן מאיימת חדשות לבקרים לסגור את המצר אם תותקף בידי המערב ולהביא כך לעלייה דרסטית במחירי הנפט. בתעשייה מחפשים לפיכך דרכים עוקפות שינטרלו את האיום, או לפחות יחלישו את האפקטיביות שלו.

 

התרגיל האיראני במפרץ (צילם: EPA) (צילם: EPA)
התרגיל האיראני במפרץ(צילם: EPA)

 

מקורות בתעשייה דיווחו בחודש שעבר שבאיחוד האמירויות עשויים להתחיל בקרוב להעביר נפט ב"צינור הנפט הגולמי של אבו-דאבי" (ADCOP). הצינור משתרע לאורך 480 ק"מ ומסוגל להכיל 2.5 מיליון חביות מדי יום. הוא יאפשר לאיחוד האמירויות, אחת מחמש יצואניות הנפט הגדולות בעולם, להגדיל את הייצוא שלה מבלי להזדקק למצר.

 

דרכים אחרות כוללות את צינור הנפט העיראקי העובר בסעודיה (IPSA), המושבת כיום. ניתן להעביר דרכו 1.65 מיליון חביות ביום. צינור מושבת אחר יכול להעביר חצי מיליון חביות ביום ללבנון. ניתן להעביר נפט צפונה גם דרך צינור עיראק-טורקיה, עד לים התיכון, אך הכמות בו מוגבלת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התרגיל האיראני במפרץ הפרסי, סמוך למצר
צילום: MCT
מומלצים