שתף קטע נבחר
צילום: index open

הבדל של יום ולילה: מבנים עם תאורה מרהיבה

מה משותף למרכז פרס לשלום, גשר המיתרים ובית הכנסת בבה"ד 1? כולם מבנים שנראים טוב במהלך היום, אך זוהרים ומתקשטים עם רדת החשכה. איפה עוד מנצנץ? צפו בתמונות

הערים הכי יפות בעולם נגלות למטייל דווקא בלילה בזכות מבנים שמוארים כמו שצריך. קחו למשל את פריז, שביקור בה לא יהיה שלם בלי צפייה לילית במגדל אייפל, או התורים לקומת התצפית באמפייר סטייט בילדינג שמתארכים החל מהשקיעה והצריחים של המבנים של גאודי בברצלונה. כל אלה מעוררים בנו דמיונות וזיכרונות ילדות מעולם האגדות עם רדת החשכה.

 

הצצה לעתיד: כך יראו ערי ישראל בעשור הבא

 

אדריכלות היא יצירה של חומר, מסה והרבה אור. בחרנו לצאת לסיבוב בין המבנים הישראליים שזכו לתאורה הכי מעניינת שיש, כזו שעושה אותם לוהטים במיוחד בלילה. מצפון ועד דרום – קבלו את המבנים המרשימים והמרתקים דווקא בלילה, כשהאור מגיע אליהם ממקום אחר.

 

החיפאי: המרכז האקדמי כרמל

מה: מרכז אקדמי

איפה: חיפה, עיר תחתית

עיצוב ותכנון: קנפו כלימור אדריכלים

 

מה יש לנו כאן: העיר התחתית בחיפה הייתה ידועה שנים רבות "כחצר האחורית" של הסביבה. בשנים האחרונות, ביוזמת עיריית חיפה, עובר רחוב הנמל, שמקביל לשדרות העצמאות, מתיחת פנים מתמשכת והופך למתחם סטודנטים מתחדש ושוקק חיים. אחד המבנים שתרמו לתהליך הוא "המרכז האקדמי כרמל", שנבנה על בסיס מחסן ישן שהיה במקום.

 

סכל גדולי המדינה  (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
סכל גדולי המדינה (צילום: עמית גרון)

 

להסתכל אל האור: חזיתות האקדמיה מחופות משטחי זכוכית, שפורטרטים ססגוניים של דמויות ממורשת התרבות הישראלית מודפסות עליהם. תוכלו למצוא כאן את חיים נחמן ביאליק, חנה סנש, רחל המשוררת ושאר גדולי האומה כשנורות לד חבויות מקרינות שלוחות אור צבעוניות והופכות את הרחוב, שהיה פעם לאפל ביותר בעיר, למקום מואר שנעים ללמוד וגם סתם לטייל בו. 

 

 (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)
 

  

המפייס: מרכז פרס לשלום

מה: מרכז לקידום השלום במזרח התיכון

המיקום: יפו, שכונת עג'מי

עיצוב ותכנון: אדריכל מקסימילינו פוקסס ודוריאנה פוקסס, מימוש על ידי אדריכל אייל מסר

 

מה יש לנו כאן: ב-1999 ישבו בארוחת ערב האדריכל האיטלקי הנודע מקסימליאנו פוקסס ושמעון פרס וסקיצה שצוירה על מפית הולידה אחרי כמעט עשור את "מרכז פרס לשלום". המבנה צנוע בגודלו, אך עם זאת הוא גם אחד המרשימים בארץ בחומריו ובצורתו. הבניין ממוקם בשכונת עג'מי ביפו ומקיפה אותו רחבה המורכבת מקורות עץ שמובילה לים, אליו הבניין גם משקיף.

 

מרכז פרס לשלום  (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
מרכז פרס לשלום (צילום: עמית גרון)

 

להסתכל אל האור: המבנה מורכב ממאות חתיכות בטון ירקרק, שמבחוץ הופעתן נראית חלקה ומבפנים הן משוננות ומופרדות ביניהן על ידי פסי זכוכית, כך שביום חודר האור הטבעי לתוך המבנה ובלילה התאורה המלאכותית שמתוך המבנה יוצרת צורה שנראית כמו פנס מרהיב שמאיר את הטיילת לכיוון הים ונותן תקווה לשלום.

 

 

פנס אל הטיילת (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
פנס אל הטיילת(צילום: עמית גרון)

  

העתיק: וחומות העיר העתיקה

מה: מרכז דוידסון

המיקום: ירושלים, הגן הארכיאולוגי, ממש ליד הר הבית

עיצוב ותכנון: קימל אשכולות אדריכלים

 

מה יש לנו כאן: ירושלים היא עיר של זהב, ובעיקר בלילה כשהחומות והמבנים ההיסטוריים מוארים ומקנים לעיר מראה שאין לו שני. אבל ממש ליד הר הבית נמצא הגן הארכיאולוגי שבסוף שנות ה-90 הוחלט שיתוכנן בו גם מרכז מבקרים – כזה שיסתתר מתחת לחומות העיר, יתחפר בהן וישתלב בתוכן.

 

מרכז דוידסון  (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
מרכז דוידסון (צילום: עמית גרון)

 

להתסכל אל האור: התכנון המופלא של האתר מתגלה בלילה כשעמודי הפלדה, הגג הקליל וקירות הזכוכית השקופים מאפשרים לפריטים הארכיאולוגיים החשובים במקום לבלוט ולחומותיה הקדושות של ירושלים להשתקף עליהם. מערכת היחסים העדינה בין האלמנטים החדשים לעתיקים מאפשרת למבקר כאן להתהלך בתוך דפי ההיסטוריה בזמן שהוא מובל על ידי אור וחומר. מעניין.

 

 (צילום: עמית גרון) (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)

 

הצבאי: בית הכנסת בבה"ד 1

מה: בית כנסת צבאי

מיקום: בסיס הדרכה לקציני צה"ל, איזור מצפה רמון

עיצוב ותכנון: ארמון אדריכלים

 

מה יש לנו כאן: בית הספר לקצינים של צה"ל, שנבנה לפני עשרות שנים בנגב, הוא סוג של שמורת טבע לבנייה מודרנית עם בטון חשוף. בשנים האחרונות עלה מספרם של הצוערים הדתיים, ולכן עלה גם הצורך לבנות בית כנסת חדש שימוקם באזור מרכזי בבה"ד. מלאכת התכנון הביאה לעיצוב של מבנה מורכב ומרשים בהשראת הסנה הבוער שדומה בחומריותו לשאר הבסיס, אבל חריג בצורה ונישא מעל הקרקע.

 

בית הכנסת בבה"ד 1  (צילום: אלי ארמון ובני סבדוש) (צילום: אלי ארמון ובני סבדוש)
בית הכנסת בבה"ד 1 (צילום: אלי ארמון ובני סבדוש)

 

להסתכל אל האור: המראה המיוחד של המבנה מושג באמצעות רצועות בטון מעוגלות שמופרדות על ידי קירות זכוכית. הקונספט העיצובי של המבנה בא לידי ביטוי בעיקר בלילה, כשהוא מואר, ואז שילוב החומרים הייחודי במעטפת הופך את קוביית הבטון המסוגננת לגוף תאורה בולט ברחבת המסדרים.

 

הירושלמי: גשר המיתרים

מה: גשר הולכי רגל ורכבת קלה

מיקום: הכניסה לירושלים

עיצוב ותכנון: סנטיגו קלאטראווה

 

מה יש לנו כאן: ערים רבות בעולם מתהדרות בגשרים של סנטייגו קלטראווה והאדריכל הספרדי הנודע הוזמן להטביע את חותמו גם על בירת ישראל. הגשר עוצב בהשארת כינור דוד, ומורכב משישים כבלי פלדה שנמתחים לאורך גשר מעוגל שאורכו למעלה מ- 150 מטר והוא גם חלק ממסלול נסיעתה של הרכבת הקלה ומייצר דרמה ועוצמה בכניסה לעיר.

 

גשר המיתרים (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
גשר המיתרים(צילום: ששון תירם)

 

להסתכל אל האור: ההופעה המרשימה ביותר של הגשר היא בשעות הלילה ולכן כבר בטקס הפתיחה השערורייתי שלו הואר הגשר באמצעות 250 אלף נורות לד. הצבע הלבן של הגשר וחומריו הופכים אותו לבולט וחריג בנוף הירושלמי והוא נצפה במלוא הדרו וניכר ממרחק וגובהו, עוצמתו והארתו בולטת גם למי שעובר מתחתיו. שווה ביקור.

 

הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גשר המיתרים
צילום: ששון תירם
מומלצים