שתף קטע נבחר

בצ'ילה דורשים: אם המטייל יורשע, שישראל תפצה

מאות כבאים נאבקים באש בפארק טורס דל-פאינה, חמישה ימים אחרי פרוץ השריפה. יו"ר ועדה בסנאט אמר שאם התרמילאי רותם זינגר יורשע באחריות לה, על ישראל לפצות את צ'ילה כפי שעשתה צ'כיה במקרה דומה ב-2005: "חובה מוסרית ומשפטית"

חמישה ימים אחרי שפרצה שריפת הענק בפארק הלאומי טורס דל-פאינה בצ'ילה, יותר מ-700 כבאים עדיין נאבקים בלהבות בניסיון לכבותה. נשיא צ'ילה, סבסטיאן פיניירה, הודיע הערב (יום ב') כי הרשויות השיגו שליטה כבר על ארבעה מבין ששת מוקדי השריפה, ומקוות לפתוח את חלקו הצפוני של הפארק כבר מחרתיים. בינתיים יש מי שחושבים כבר על היום שאחרי הלהבות, ותוהים מה צריך להיות חלקה של ישראל בשיקום אתר המורשת הלאומי.

 

"כשאזרח מבצע פשע במדינה זרה נגד אתר מורשת, למדינה שלו יש חובה מוסרית ומשפטית לפצות על הנזק הכבד", אמר ראש הוועדה לאיכות הסביבה בסנאט של צ'ילה, אלחנדרו נבארו. הוא הזכיר שבשנת 2005, כשתייר צ'כי גרם לשריפה בהיקף דומה בפארק הלאומי טורס דל-פאינה, ממשלת צ'כיה פיצתה את צ'ילה ונרתמה למאמצי השיקום.

 

שריפת הענק בפארק הלאומי טורס דל-פאינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שריפת הענק בפארק הלאומי טורס דל-פאינה(צילום: EPA)

 

"כפי שעשתה ממשלת צ'כיה בשנת 2005, ישראל תצטרך להגיב אם האזרח רותם זינגר יורשע בגרימת השריפה", אמר הסנאטור נבארו, וקרא לישראל לשתף פעולה. הוא ציין כי בשעתו, צ'כיה התנצלה על השריפה, הציעה סיוע כדי לשקם את האזור הפגוע והביעה נכונות לשלוח מומחים צ'כים. ממשלת צ'כיה, הזכיר, גם שילמה 144,400 אירו כדי לייער מחדש את הפארק הלאומי.

 

"אני מצפה מישראל ללא פחות מזה", אמר, והדגיש כי על הפרק עומדים הכבוד של צ'ילה ותגובתה של מדינת ישראל, שלדבריו חייבת לבוא. נבארו, שהשמיע בעבר התבטאויות פרו-פלסטיניות מובהקות, ביקש להבהיר כי דבריו אינם נובעים מאנטישמיות. יצוין כי צ'ילה הרשמית לא פרסמה דרישה דומה לזו של נבארו.

 

 

התקשורת הצ'יליאנית פרסמה הערב בהבלטה את הודעתה של שגרירות ישראל בסנטיאגו, לפיה ישראל לא תיקח חלק בייצוגו של רותם זינגר, התרמילאי הישראלי החשוד שגרם בשוגג לשריפת הענק. בהודעת השגרירות שפורסמה באתר החדשות "emol" נמסר כי היא אינה חלק בהליך המשפטי נגד זינגר, וכי משפחתו של התרמילאי הישראלי כבר שכרה עבורו עורך דין. למרות זאת, השגרירות ציינה כי תמשיך לעקוב מקרוב אחר התפתחות החקירה, והדגישה כי ישראל תיאות לחלוק את הניסיון שלה בשיקום וייעור מחדש כשהשריפה תכובה.

 

גל שריפות בצ'ילה, וגם הרוג אחד

אבל בצ'ילה עצמה מקדישים בינתיים תשומת לב רבה יותר למצב בשטח. המדינה הדרום-אמריקנית מתמודדת עם גל של שריפות, שזו בטורס דל-פאינה היא רק אחת מהן. רק אתמול השתוללו בצ'ילה 48 שריפות, וכעת היא מתמודדת עם לא פחות משלוש דלקות גדולות, שהביאו לעקירת אלפי אנשים מבתיהם, הרס יותר מ-100 בתים - וגם הרוג אחד, גבר בן 75 שסירב להתפנות מביתו ונספה בלהבות.

 

127 אלף דונם נשרפו. טורס דל-פאינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
127 אלף דונם נשרפו. טורס דל-פאינה(צילום: AFP)

 

החוקרים בצ'ילה חושדים כי רותם זינגר, בן 23, גרם לשריפת הענק בטורס דל-פאינה כשהצית נייר טואלט בשמורת הטבע, אחד מאתרי התיירות הפופולריים ביותר בדרום-אמריקה ויעד מועדף גם על אלפי הישראלים שפוקדים מדי שנה את היבשת. לטענת הרשויות בצ'ילה, זינגר הודה במעשה, אך הוא עצמו הכחיש אתמול את הדברים וטען כי בניגוד לטענות הצ'יליאנים, לא הוא גרם לשריפה.

 

מאז פרוץ השריפה בפארק הלאומי טורס דל-פאינה עלו שם באש יותר מ-127 אלף דונם. אתמול הודיע נשיא צ'ילה פיניירה כי ממשלתו תפעל להקשיח את החוק נגד אחראים לשריפות, כך שאלה יעמדו בפני עונשים חמורים יותר. היום חזר על הדברים, והדגיש: "אנחנו מאמינים שעלינו להילחם ביעילות רבה יותר ברשלנות ובחוסר אחריות".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השריפה בפארק הלאומי. 127 אלף דונם
צילום: AFP
הישראלי שנעצר בחשד לגרימת השריפה, רותם זינגר
כותרת עיתון בצ'יל בתחילת השבוע
מומלצים