שתף קטע נבחר

הונגריה נפרדת מהשם רפובליקה. ומהדמוקרטיה?

רבבות הונגרים מחו בבודפשט אחרי כניסתה לתוקף של החוקה החדשה, שחוששים כי תפגע בסמכות בתי המשפט, תטה את הבחירות לטובת מפלגת השלטון ותצר את צעדי התקשורת. האופוזיציה: נחזור לקומוניזם של 89'. דאגה בארה"ב ובאירופה

הונגריה סוערת בימים אלה סביב החוקה החדשה שאישרה הממשלה, ושלדברי האופוזיציה וארגוני זכויות אדם תפגע אנושות בדמוקרטיה במדינה, ותחזיר אותה עשרות שנים אחורה, לימים האפלים של המשטר הקומוניסטי. אחד הצעדים שלדעת פעילי המחאה מסמלים יותר מכל את המדרון התלול שבו גולשת ארצם הוא ההחלטה שמעתה המדינה לא תיקרא עוד "הרפובליקה של הונגריה" - אלא פשוט "הונגריה". רפובליקה היא מדינה המבוססת על ההכרה בריבונות האזרחים ובכך שראש השלטון נבחר בידי הציבור ומכהן לתקופה קצובה.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

עשרות אלפי הונגרים הפגינו שלשום בבירה בודפשט, במחאה על ניסיונם כביכול של ראש הממשלה, ויקטור אורבן, ושריו להחליש את המוסדות הדמוקרטיים של המדינה. מפלגת המרכז-ימין ברשות אורבן זכה בשני שלישים מהמושבים בפרלמנט בבחירות ב-2010, ומאז שינתה חלק ניכר מהחוקים. באפריל אשתקד אושרה החוקה החדשה, או כפי שהיא מכונה - "החוק הבסיסי", וב-1 בינואר השנה היא נכנסה לתוקף.

 

מפגינים בבודפשט השבוע. הגבלות על הפלות? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים בבודפשט השבוע. הגבלות על הפלות?(צילום: AFP)

 

גורמים בהונגריה ובעולם מתחו ביקורת נוקבת על החוקה החדשה, וטענו כי בין השאר היא פוגעת בסמכות השיפוטית של בית המשפט החוקתי בנוגע לנושאים חשובים כמו התקציב, ומשנה את שיטת הבחירות באופן שיסייע למפלגת השלטון לחזק את מעמדה. תקנות אחרות שכלולות בה עלולות לפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ובתקשורת, וגררו מחאה מצד עיתונאים. עוד חשש הוא שהחוקה תפגע בחופש הדת.

 

החוקים החדשים, כך חוששים המתנגדים, גם יאפשרו לאנשים שמינתה או תמנה מפלגת השלטון לתפקידים במוסדות ציבור מרכזיים, לכהן בתפקידיהם הרבה מעבר לתקופת כהונתה של הממשלה הנוכחית. עוד סעיפים שמדאיגים אותם בחוקה: זה שעוסק באיסור אפליה, מבלי לציין באופן ספציפי גיל או נטייה מינית, וזה המגן על חייו של עובר מרגע היווצרו ושנתפש כחוק הסולל את הדרך לאיסור אפשרי או הגבלות עתידיות על ביצוע הפלות.

 

"הונגריה תבודד, ולא תעמוד בחוב"

מפלגת השלטון טוענת כי החוקה החדשה רק משלימה את תהליך הדמוקרטיזציה שהחל בהונגריה ב-1989, עם תחילת קריסתה של ברית המועצות. הפרלמנט ההונגרי המשיך בחודשים האחרונים בחקיקה השנויה במחלוקת למרות קריאתה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לשקול מחדש את המהלך, וחרף מכתב ששלח לאורבן נשיא הנציבות האירופית, מנואל ברוסו, בבקשה לסגת משתי הצעות חוק מרכזיות שעוררו ביקורת. שמן למדורה הוסיף מעצרם בחודש שעבר של חברי פרלמנט ליברלים וסוציאליסטים מטעם האופוזיציה במהלך הפגנה.

 

כרסום בתמיכה בממשלה, אבל האופוזיציה מפולגת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כרסום בתמיכה בממשלה, אבל האופוזיציה מפולגת(צילום: AFP)

 

בהפגנה שלשום מחוץ לבניין האופרה בבודפשט התקבצו כ-30 אלף איש כדי למחות על מדיניות הממשלה. בין השאר הם צעקו לעבר ראש הממשלה "ויקטטור", משחק מילים שבו משולב שמו הפרטי. שנדור שזקלי, יו"ר תנועת סולידריות שארגנה את ההפגנה, אמר כי החוק החדש משנה את האיזונים שנוצרו ב-1989.

 

אנשי מפלגת השלטון, לעומת זאת, מתעקשים כי "החוק הבסיסי" החדש ישפר את מסגרת העבודה המשפטית בכל תחומי

החיים בהונגריה. "למרות הוויכוחים הפוליטיים, אנחנו חושבים שזה דבר חשוב שבפעם הראשונה, פרלמנט שנבחר באופן חופשי ניסח את 'החוק הבסיסי'", אמר גרגלי גוליאש, חבר פלרמנט ממפלגת השלטון שהיה שותף לגיבוש התקנות החדשות.

 

התמיכה הציבורית במפלגת השלטון פחתה בחודש שעבר ב-18 אחוזים, אולם האופוזיציה אינה מאוחדת דיה כדי לנצל זאת. 54% מההונגרים אינם תומכים כעת בשום מפלגה. פרשנים הזהירו כי הממשלה חייבת לשנות את דרכה, ולא - תסתכן בכך שהמדינה תישאר מבודדת דווקא בשעה שהיא זקוקה לכל סיוע אפשרי כדי לעמוד בחוב שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במפלגת השלטון טוענים: "זה המשך הדמוקרטיזציה"
צילום: AFP
מומלצים