שתף קטע נבחר

נתניהו התקפל והקפיא את חוק לשכת עו"ד

ראש הממשלה הודיע לשר המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה שהוא מקפיא את הצעת החוק השנויה במחלוקת עד לדיון מחודש. וינשטיין הזהיר כי החוק לא יעמוד במבחן בג"ץ. החוק היה אמור לעבור בשבוע הבא בקריאה שלישית, אך חולל מהומה בליכוד

אחרי המהומה והלחץ של שרי הליכוד, חוק לשכת עורכי הדין, נכנס להקפאה. ראש הממשלה,בנימין נתניהו, הודיע לשר המשפטים, יעקב נאמן, וליועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שלא יקדם את החוק עד לבחינה מחודשת. כך נודע הערב (יום ד') ל-ynet.

 

גילגולו של חוק:

 

היועץ המשפטי לממשלה אמר לראש הממשלה בשיחה סגורה שקיימו מוקדם יותר כי "חוק לשכת עורכי הדין" אינו חוקתי ואף לא יעמוד במבחן בג"ץ. החוק, אם היה מתקבל, אמור היה להביא לביטול תוצאות הבחירות ללשכת עורכי הדין שנערכו לפני כחודש וחצי ולשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. חברי הלשכה, שעד כה סימנו שני מועמדים לוועדה, היו נדרשים לסמן שם אחד מלבד משום שליו"ר הלשכה היה מקום מובטח. 

 

השר נאמן ונשיאת העליון בייניש. מאבקי כוחות קשים (צילום: ארנון פז) (צילום: ארנון פז)
השר נאמן ונשיאת העליון בייניש. מאבקי כוחות קשים(צילום: ארנון פז)

 

קבלתו של החוק הייתה משנה באופן דרמטי את מאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים משום שיו"ר הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, נחשב למקורב של שר המשפטים יעקב נאמן, בעוד הרוב במועצת הלשכה נוטה לכיוון הנשיאה בייניש. בתום דיון סוער בוועדת חוקה שהובילו חברי הכנסת יריב לוין וזאב אלקין, אושר הנוסח השנוי במחלוקת על חודו של קול.

 

המהומה סביב החוק החלה כבר ביום ראשון האחרון, אז פורסם לראשונה ב-ynet כי היועצת המשפטית של ועדת החוקה מתנגדת לנוסח המוצע ובחוות דעתה אף תקפה אותו בחריפות. בעקבות עמדתה, שונה עוד באותו יום הנוסח והוצג לחברי הכנסת, ביום שני בבוקר, היום שבו התכנסה הוועדה לאשר את נוסחו.

 

ח"כ רותם ויו"ר הכנסת ריבלין. אין קידום בלי דיון (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ רותם ויו"ר הכנסת ריבלין. אין קידום בלי דיון(צילום: אוהד צויגנברג)

 

הבוקר שוב התחוללה מהומה בכנסת סביב הצעת החוק, לאחר שחבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ביקש להפעיל סעיף בתקנון המאפשר לו למשוך את החוק מן המליאה ולקיים הצבעה בוועדת חוקה. שאמה, כמו שרים אחרים בליכוד, וכפי שהתבטאה גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אורית קורן, טוענים כי הנוסח שאושר על ידי הממשלה בוועדת שרים, עבר שינויים וכי הם מתנגדים להדחת המועמדים שרק נבחרו ולקיום בחירות מחודשות.

 

בקשתו של שאמה הובילה לקביעת דיון בוועדה, אך למרות הודעת יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם היא בוטלה בלחץ ח"כ אלקין, שפעל על דעת ראש הממשלה. מי שטרף את הקלפים היה יו"ר הכנסת רובי ריבלין שהודיע כי לא  יעלה את הצעת החוק לדיון עד לקיום דיון שכזה בוועדה חוקה, חוק ומשפט. מאוחר יותר התברר כי בפגישה בין נתניהו ונאמן הוחלט להקפיא לפי שעה את קידומו של החוק.

 

ראש הממשלה נתניהו. מרד בתוך הבית (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ראש הממשלה נתניהו. מרד בתוך הבית(צילום: ירון ברנר)

 

בשבוע הבא, אמור היה החוק לקבל אישור סופי של המליאה, לאחר שהנוסח הסופי אושר השבוע בוועדת חוקה, חוק ומשפט. בתום פגישה שנערכה הערב בין נאמן ונתניהו, הוחלט לעכב את השלמת החקיקה. "לצערי, הממשלה התקפלה היום פעם נוספת בפני נשיאת בית משפט העליון ונתנה בידי השופטים שליטה מוחלטת בהליכי המינויים לכל הערכאות השיפוטיות", אמר ח"ח יריב לוין, מיוזמי החוק. "אני מכבד את ההחלטה, אך אמשיך להיאבק על עמדותיי כדי לשים סוף לשיטה המעוותת של בחירת שופטים בישראל". 

 

בסיעת קדימה אמרו בתגובה להתפתחויות כי "נתניהו הרים דגל לבן כשהבין שפרצופו נחשף, וגם גבו של יענקל'ה לא יוכל עוד להסתיר את כוונותיו המסוכנת להתערב פוליטית בבחירת שופטי ישראל.

 הפארסה הפוליטית התורנית אמנם הגיעה לסופה אך השאלה שצריכה להטריד את הציבור הישראלי נותרה פתוחה - מיהו נתניהו ומהו הליכוד - זה שמקדם חוקים מסוכנים שתכליתם שינוי פניה של ישראל או זה שבולם אותם כשהבין שעלו עליו. הצלחתה של קדימה לגבש רוב בועדת החוקה כנגד החוק והסרתו מסדר היום מהווה ניצחון גדול לאופוזיציה בראשות קדימה ותבוסה מהדהדת לקואליציה שלמדה - שלא הכל עובר״.

 

ח"כ יואל חסון (קדימה) הוסיף כי ״נתניהו הבין כי עלה על עץ גבוה מדי - והתקפל. ההתעוררות המאוחרת שלו הינה כתוצאה מביקורת שקיבל מרוב סיעות הבית, כולל סיעתו שלו. להבא הייתי ממליץ לנתניהו להשכיל מהביטוי 'סוף מעשה במחשבה תחילה'".

 

בהכנת הכתבה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החוק מוקפא. נתניהו
צילום: חיים צח
ח"כ אלקין. דחף את החוק
צילום: ערוץ הכנסת
ח"כ לוין. מאוכזב מהמהלך
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים