שתף קטע נבחר

כל הקופה: בעקבות הקופסה הכחולה וספרי הזהב

קופת התרומות הראשונה נקראה "פושקע", וגם המגבעת של הרצל שימשה לאיסוף כסף. במלאות 110 שנים לקק"ל - הזמנה למסע בזמן אל ספרי הזהב, הקופסאות הכחולות ובית הרצל

מה הקשר בין חזון באירופה הקרה של תחילת המאה הקודמת, רבבות קופסאות פח כחולות, ספרים מוזהבים, שטחים נרחבים והתיישבות? אם זה נשמע לכם כמו כתב חידה - הגיע הזמן לפתור אותה.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות: 

  

בימים אלה חוגגת הקרן הקיימת לישראל 110 שנים לייסודה. כחלק מהחגיגות ייערכו סיורים שיפגישו את הסקרנים עם לב-לבו של מפעל התרומות בן 11 העשורים. כבר בסוף השבוע יתחילו הסיורים בבניין המוסדות הלאומיים בירושלים, שבו אצורים "ספרי הזהב" עם תיעוד התרומות לקרן.

 

ההחלטה על הקמת קק"ל נפלה בקונגרס הציוני החמישי, בי"ט טבת תרס"ב (29 בדצמבר 1901) והיא הגיחה לעולם בפרץ של יזע ודמעות. מאבקי כוח, דחיית החלטות, שברון לב וחלומות שהתנפצו עד ליום המאושר. סיפור הקמתה של הקרן החל כשפרופסור צבי הרמן שפירא הציג באסיפה של אגודת ציון ב-1884 קופסת פח לאיסוף מטבעות, שכינה אותה "פושקע" וביקש מהנוכחים לשלשל לתוכה מטבעות כדי לגאול את אדמת ארץ ישראל.

  


חצר בניין המוסדות הלאומיים (צילומים: רוני סבירסקי)

 

בישיבה האחרונה של הקונגרס הציוני הראשון ב-1897 עלה פרופסור הרמן שפירא על במת בחירי עם ישראל והציע לייסד את הקרן הקיימת לישראל. ההצעה הועברה לעיון נוסף של הצירים. שפירא, שנפטר 8 חודשים לאחר מכן, לא זכה לראות את יוזמתו מתגשמת. יונה קרמינצקי, הציר מווינה, המשיך את דרכו כשמנגד עמד המשפטן מקס בודנהיימר. הוא הצליח לדחות את ההצעה לייסוד קק"ל מקונגרס לקונגרס. ביום חורף קר בעיר באזל בשוויץ במהלך הקונגרס הציוני החמישי עלה בידו של בודנהיימר למנוע פעם נוספת את הקמת הקרן. הוא גייס 81 צירים שהצביעו נגד מול 54 שתמכו ברעיון.

 

התרגיל הדיפלומטי והמגבעת של הרצל

בנימין זאב הרצל לא נכח בעת ההצבעה באולם ומיהר לחזור לאולם כששמע את תוצאות ההצבעה. במסדרון הוא פגש את יונה קרמינצקי כשהוא ממרר בבכי. הרצל הושפע מפרץ הציוניות שראה לנגד עיניו ונקט יוזמה חדשה. בעצתו של סגנו ועוזרו דוד וולפסון הוא חילק את ההצבעה לשניים. בחלקה הראשון הצירים הצביעו על השאלה העקרונית האם לייסד את הקרן ורק לאחר מכן הצביעו על תפקידיה.

 

התרגיל הדיפלומטי הצליח והקרן הקיימת הוקמה. עם תום ההצבעה הרצל הסיר את כובע הצילינדר שלו וביקש מצירי הקונגרס להניח בו תרומות לרכישת קרקעות בארץ ישראל. הראשון שהניח 10 פאונד היה יונה קרמינצקי והוא הקדיש אותם לזכרו של פרופסור הרמן שפירא. אחריו תרמו סכום זהה הרצל, וולפסון ומונטיפיורי, הרבה כסף במושגים של אותם ימים.

 


אחד מספרי הזהב של קק"ל 

 

באותו מעמד הוחלט להנציח את התורמים בספר זהב. מאז אותו רגע היסטורי הופקו 26 ספרי זהב, ובנוסף כמה ספרים נושאיים ביניהם - כרך היובל למדינת ישראל, ספר ירושלים, ספר לבני מצווה, ספר נישואין, ספר הילדים וכרך שהוקדש לחיים ויצמן, נשיא המדינה הראשון. מדובר בספרים ענקיים שמשקלם נע בין 90-80 קילוגרם ואחד מהם - שכריכתו מצופה באבני ירושלים - שוקל למעלה מ-100 קילוגרם.

 

היום מוצגים הספרים בלשכה הראשית של קק"ל בבניין המוסדות הלאומיים בירושלים. ארון ספרים בעל דלתות זכוכית נושא על מדפיו שמות, תרומות והקדשות שדרכם נשקפת ההיסטוריה של עם ישראל ותקומתו. הספר הראשון עטוף בכריכת עור עם רקיעות שיוצרות שמש, פרחים, שיבולים וגפן. בדף הפותח כתובים שמותיהם של התורמים הראשונים, כשבראש העמוד מופיעה תרומתו של יונה קרמינצקי. הספר השני נקרא על שם בית הספר הראשון לאמנות ועיצוב בארץ ישראל "בצלאל" ועוצב על ידי מוריו הבכירים: בוריס ש"ץ, מאיר גור-אריה וזאב רבן. הספר הושאל לתערוכה בפריז ונמצא כרגע ברסטורציה במוזיאון ישראל.

  

ב-1933 הופק "ספר הילדים" שנושא תמונות רבות. בתום מלחמת העולם השנייה הסתבר שכחמישית מהילדים הנזכרים בספר נספו בשואה. הספר השישי מהשנים 1939-1938 עמד בסימן העלייה הבלתי לגאלית לאחר פרסום הספר הלבן והגבלת העלייה לארץ. הכרך השביעי שמנציח את קורבנות השואה אינו מעוטר. הספר השמיני מוקדש לשארית הפליטה ומתאר על כריכתו את הדמויות בעלות הפנים החתומות.

 


ספר הזהב, הכרך השישי

 

ספר הזהב של מלחמת ששת הימים מנציח את העיר העתיקה, וספר המוקדש ל-3,000 שנות היסטוריה של ירושלים מצופה כולו באבנים ירושלמיות. ספר היובל למדינה עוצב על ידי האמן אליעזר וייסהוף ככריכת עור בצורת מנורת קנים שמהם צומחים ענפי זית.

 

כל תולדות הקופסה הכחולה

נוסטלגיה נוספת שמוצגת בבית קק"ל בירושלים הן הקופסאות הכחולות ששימשו לאיסוף תרומות לאורך השנים. זמן קצר לאחר ההכרזה על ייסוד קק"ל בקונגרס, פנה פקיד הבנק חיים קליינמן מהעיירה נאדבורנה בפולין למערכת העיתון הציוני "די וולט" שיצא לאור בווינה, ותיאר את יוזמתו החדשה. הוא העמיד במשרדו במקום מרכזי קופסה והדביק עליה פתק "'קרן לאומית". הוא הופתע מההיענות וממספר התרומות והציע לחברי הקונגרס ולפקידי המשרדים הציוניים השונים לפעול באותה דרך.

 

מנהלה הראשון של קק"ל, יונה קרמניצקי הזמין את הקופסאות הכחולות הראשונות שיוצרו בווינה וכך נולד המושג "הקופסה הכחולה".

אחת הקופסאות מפס הייצור הזה נמצאת במוזיאון הרצל בירושלים על שולחן עבודתו של חוזה המדינה. היא יוצרה בגרמניה ב-1920 וצבעה ירוק ובמרכזה מגן דוד. בשנות המנדט הבריטי בארץ והעלייה הבלתי לגאלית הנפיקו קופסה כחולה זעירה בגודל קופסת גפרורים.

 

בשנות ה-30 עוצבה קופסה בצבעי צהוב וכחול לשימוש באנגליה. בגרמניה נמצאה קופסה עשויה מעור בצורת סידור תפילה. הקופסה הכחולה שעוצבה ב-1934 נקראה "הקופסה החדשה" והפכה לקופסה הרשמית של קק"ל. היא נבחרה לאחר ששלושה עשורים השתמשו בקופסאות ללא קו אחיד. "הקופסה החדשה" מנציחה את מפת ארץ ישראל בגוונים של כחול ולבן, במרכזה מגן דוד והלוגו של קק"ל. בבית כנסת ברובע היהודי בירושלים נמצאה קופסת אבן במשקל 25 קילוגרם ובהריסות גטו ורשה נמצאה קופסה כחולה שרופה.

 


כל תולדות הקופסה. התצוגה בבית קק"ל

 

בין שתי מלחמות העולם הופצו בכל הקהילות היהודיות למעלה ממיליון קופסאות. בארץ, בני הדור הקודם עדיין זוכרים את הקופסה שבכל יום שישי שלשלו לתוכה מטבעות אחדים. הערך החינוכי של הנתינה והקשר לאדמה היה רב יותר מאשר התרומות עצמן. ב-1983 ניצבה קרן קיימת מול ביקוש שיא של למעלה מ-60 אלף קופסאות, ובמלאות 90 שנה לקק"ל קובצה תערוכת "הקופסה הכחולה". בין המוצגים הייתה הקופסה שנמצאה בשרידי גטו ורשה, קופסאות עגולות, חומות, שחורות ולבנות.

  

הסיור ההיסטורי ממשיך מבניין המוסדות הלאומיים אל מוזיאון הרצל בהר הרצל בירושלים. מייד עם הכניסה למוזיאון המבקר עובר ב"מנהרת זמן", שמובילה אותו בנבכי ההיסטוריה תוך המחשת התקופה באמצעי מולטימדיה מרתקים. הביקור מדוד בזמן ומתקדם מחלל אחד למשנהו. המפגש עם חוזה המדינה פורש לפני המבקר ב-60 דקות את המהלכים שהביאו להקמת מדינת ישראל.

 

כחול ולבן: סיורים של זהב

במלאות 110 שנים לייסודה של קרן קימת לישראל יתקיים סיור מודרך בין ספרי הזהב והקופסאות הכחולות בלשכה הראשית של קק"ל בבניין המוסדות הלאומיים בירושלים. ביקור באולם ספרי הכבוד, בו נמצאים כל ספרי הזהב, ספרי הנטיעות ותערוכה של קופסאות כחולות מראשית המאה העשרים ועד היום. לאחר מכן נסיעה להר הרצל וביקור במוזיאון הרצל.

 

הסיור יתקיים ביום שישי, 13 בינואר בשעה 10:00. הסיור ללא תשלום ומותנה בהרשמה מראש ב"קו ליער" 1-800-350-550

 

הרצל וחברים בארץ ישראל

במסגרת החגיגות ייערך טיול-משחק ציוני ביער חולדה. ב"יום התלם", הוא יום ייסודה של קרן קימת לישראל בקונגרס הציוני החמישי (1901), הקהל מוזמן לבית הרצל ביער חולדה. מתנדבי שנת שירות בקק"ל עורכים אירוע חדש - ישן לילדים עד גיל 10. באמצעות משחק וחידות ניתן להכיר את הדמויות ש"שיחקו" על במת הקונגרס ואת ממשיכי דרכם הציונית ולברר האם באמת "דרוש מנהיג" להוביל את העם בדרך לציון. בנוסף, צפייה בחיזיון האורקולי בבית הרצל ביער חולדה.

 

הסיורים יערכו ביום שישי, 13 בינואר בשעה 13:00 ובשבת, 14 בינואר בשעה 10:00. הפעילות והסיור במחיר 30 שקל לילד ו-20 שקל למבוגר. בהרשמה מראש טל. 1-800-350-550

 


בית הרצל ביער חולדה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם הרצל תרם. ספר הזהב הראשון
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
בניין קק"ל בירושלים
צילום: רונית סבירסקי
ספר הילדים. רבים מהם נספו בשואה
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים