שתף קטע נבחר

מאות הפגינו נגד פתיחת מחצבה נוספת בגלבוע

לפני 15 שנה הצליחו תושבי היישוב גדעונה להביא לסגירת מחצבה סמוך למקום מגוריהם. כעת פועלת המדינה להפעיל את המכרה מחדש. התושבים לא מתכוונים לשתוק: "מינהל מקרקעי ישראל מתנהג כמו טייקון ממשלתי"

כ-200 מתושבי היישובים במועצה האזורית גלבוע הפגינו הבוקר (ג') נגד כוונת מינהל מקרקעי ישראל להפעיל מחדש מחצבה באזור היישוב גדעונה שבגלבוע, מזרחית לעפולה. המחצבה נסגרה בלחץ התושבים לפני 15 שנה. בשל ההפגנה בוטל סיור קבלנים שאמור היה להיערך באתר המחצבה.

 

כלכלה ירוקה - כותרות נוספות

 

התושבים, בראשם ראש המועצה דני עטר, הניפו שלטים נגד הכוונה לחדש את החציבה במקום, וקראו: "צדק סביבתי, הוא צדק חברתי". התושבים ביישובי הסביבה נאבקו בעבר בסגירת המחצבה וכיום הם קוראים למינהל לאפשר הגברת הכרייה בשתי מחצבות אחרות הפועלות באזור מרוחק יותר מהיישובים, ולא לפתוח את המחצבה הסגורה מחדש.

 

המפגינים (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
המפגינים(צילום: חגי אהרון)

 

בין המפגינים היה גם יריב ספקטור, תושב ראשון לציון שיעבור בעתיד להתגורר ביישוב האקולוגי נורית, המוקם בימים אלה בגלבוע. "לא נאפשר לתפעל את המחצבה הזו מכמה סיבות", אמר ספקטור. "האחת - איכות החיים האישית שלנו. המשמעות של מחצבה היא רעש, אבק, פיצוצים ואלפי משאיות שעוברות באזור לאורך היממה. אנחנו לא מתכוונים להקים יישוב אקולוגי, כדי לראות ולסבול את כל הדברים האלה מול החלון שלנו".

 

לדבריו, "ההר הזה אמור להיות הפרנסה שלנו, אנחנו מתכוונים להתפרנס מתיירות אקולוגית וזה בלי ספק ייפגע באופי של היישוב". ספקטור הזכיר כי האזור מוכרז כשמורת טבע ו"אין שום סיבה לפצוע בהר פצע נוסף".

 

"רק בצע כסף מניע את המינהל?"

לדברי ספקטור, "כמו במקרה של חולות סמר, גם כאן מינהל מקרקעי ישראל מתנהג כמו טייקון ממשלתי, במקום לשים את השמירה על הסביבה בראש מעייניו. גם השר לאיכות הסביבה, במכתב ששלח לפני שנה בעניין, מצדד בעמדתנו שאין צורך במחצבה הנוספת".

 

ראש המועצה האזורית גלבוע, דני עטר, תהה: "האם רק בצע כסף מניע את המינהל וגורם לו להתעלם מבג"ץ ולהביא להרס הגלבוע? אנחנו מנהלים מאבק בשמן של האנשים השפויים במדינה שחושבים שלא כל דבר נמדד בכסף ואיכות חיינו ובריאותינו חשובים לא פחות". בתגובה לטענות כי הוא תומך בפתיחת המחצבות, אמר עטר כי תמך בכך לפני שנים, אולם הנסיבות השתנו.

 

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "התכנית למחצבת חרוד הוכנה בשיתוף עם ראש המועצה, שאף חתם עליה טרם הגיעה לאישור בועדה המחוזית. עמדתו כלפי התכנית השתנתה רק שנודע שהמינהל עומד לשווק במכרז פומבי את המחצבה. מדובר בתכנית אחרונה בכל הגליל המזרחי שמהווה את עתודת חמרי גלם באזור לתעשיית הבנייה והסלילה.

 

"מדובר במחצבה אשר התכנית להקמתה אושרה כחוק במוסדות התכנון. המחצבות האחרות במרחב עתידות למצות את עתודות חמרי הגלם שלהן ולכן יש הכרח במחצבה נוספת. חשוב להדגיש כי במידה שלא תוקם המחצבה יהיה צורך לשנע חומרי גלם ממקומות מרוחקים, דבר שיעמיס על הכבישים, יביא להתגברות זיהום האויר ואף ישפיע על התייקרות חמרי הגלם - דבר שעלולה להיות לו השלכה גם על מחירי הבנייה באזור הצפון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחת המפגינות
צילום: חגי אהרון
הגלבוע
צילום: רותם דקל
מומלצים