שתף קטע נבחר

השר בגין תקף את "כוחות הסימוס" וחוק המאחזים

חלק משרי הליכוד הביעו התנגדות חריפה לחוק שנועד להכשיר מאחזים, בגין התמקד בפעילי הימין ששולחים הודעות לפוליטיקאים. נדחה ערעור המדינה על שחרור נאשמים בהתפרעות למעצר בית, אך השופט הזכיר ש"זה לא חסמב"ה מול הבריטים, הם הפעילו סוסים טרויאנים בצבא"

ביקורת פנימית בליכוד נגד "חוק המאחזים", פעילי הימין ו"צבא המסמסים". במהלך ישיבת שרי הליכוד הבוקר (יום א'), שעסקה בפינוי המאחז מגרון, הביעו מיכאל איתן, דן מרידור ובני בגין ביקורת חריפה נגד החוק שנועד להכשיר מאחזים. בגין אף תקף בדבריו את הסיוע שמקבלים פעילי הימין בשטח, וכינה אותם "כוחות הסימוס".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

הישיבה עסקה בעיקר בניסיונות להגיע להסדר עם המתנחלים במגרון, וסביב הניסיון לחוקק חוק שיכשיר את המאחזים הבלתי חוקיים, שנבנו על אדמה פרטית של פלסטינים. בגין, שמונה על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנהל משא ומתן עם יושבי המאחז ולהגיע לפשרה בהתאם לפסיקת בג"ץ ולחוק הקיים, אמר כי "ללא חקיקה, יהיה קל יותר להגיע להבנות עם המתנחלים", והזכיר את "כוחות הסימוס" תוך שהוא מתכוון ללובי החזק של המתנחלים, שמפעיל לחצים גדולים על שרי הימין.

 

לדברי מרידור, "המתנחלים יהיו פתוחים למשא ומתן אם יבינו שאין פתרון של חקיקה. לא צריך להכתים את כל ההתיישבות בגזל, אך בנייה על קרקע פרטית היא נזק להתיישבות כולה". נתניהו עצמו ציין כי ניתן אולי לבקש מח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) לדחות את ההצבעה על החוק, אולם יועציו אמרו לו כי "מדובר בכוחות גדולים יותר מאורלב" שעומדים מאחורי החוק.

 

פעילי הימין ששוחררו ממעצר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פעילי הימין ששוחררו ממעצר(צילום: גיל יוחנן)

 

על הצעת החוק, שעשויה להכשיר לא מעט מאחזים בלתי חוקיים בגדה, חתומים 20 חברי כנסת מהליכוד, ישראל ביתנו, ש"ס, הבית היהודי, האיחוד הלאומי ויהדות התורה. לפי החוק, אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליה. ההצעה מתיימרת להגן על מחזיקים במקרקעין ביהודה ושומרון ומתייחסת רק לבנייה בגדה ורק לשכונות שבהן לפחות עשרים יחידות דיור.

 

"זו לא המערה החשמלית"

בתוך כך, דחה היום שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית, את הערעור שהגישה הפרקליטות על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים לשחרר למעצר בית את חמשת פעילי הימין שהואשמו במעורבות בפריצה לחטמ"ר אפרים.

 

עקיבא הכהן (27) ואלעד מאיר (36) מיצהר, אפרים חייקין (20), מאיר אטינגר (20) ודוד אליהו (19) מירושלים, תכננו על פי האישום לסכל פינוי מאחזים בשומרון באמצעות כניסה לבסיסים ועימות עם חיילי צה"ל. כמו כן ייחסו להם מעורבות בהתפרעות בחטמ"ר אפרים בחודש שעבר כחלק מניסיון למנוע פינוי מאחזים.

 

לדברי השופט עמית, מעשיהם של הנאשמים חמורים ואינם מתבטאים בארגון מחאות לא אלימות הכוללות שירה וריקודים. "סופם של דברים בבסיס חטמ"ר אפרים מעיד על תחילתם", ציין. "לא מדובר בחסמב"ה במערה החשמלית מול הצבא הבריטי וזורקין אלא בפעילות מאורגנת ומתוחכמת מול צה"ל וגופים שונים של המדינה והפעלת סוסים טרויאנים בתוך הצבא".

 

עם זאת, כתב השופט כי צריך לבדוק אם יש מסוכנות לגבי מעשיהם ולאחר התלבטויות, הוא החליט לדחות את הערר. לדבריו, העבירה המיוחסת לנאשמים על הפעלת חמ"ל המודיעין היא סעיף שלא נחקק בעידן הטלפון הסלולרי או בעידן הפייסבוק, "אלא בימי יונת הדואר ודגלי הסמפור" וכי לא מצא תקדים להרשעה על פי סעיף זה.

 

עמית ציין כי הוא לא מייחס משקל רב להצהרת הנאשמים שהתחייבו בפניו שלא לפעול במישרין או בעקיפין בכל פעולה הקשורה בכתב האישום. אולם כיוון שזו הפעם הראשונה שהם נמצאים במעצר ממש, יש לתת סיכוי לאפשרות שהם הבינו שהפעם הוצא להם "כרטיס אדום", כהגדרתו.

 

"במדינה דמוקרטית אין משנים את כללי המשחק אף לא לכבודם של אלו הנוקטים צעדים לא דמוקרטיים בעליל כמו הנאשמים", כתב עמית. "עם שינוי העיתים והנסיבות, מה שאתמול לא נחשב כמסוכן לצורך עילת המסוכנות בדיני המעצרים,

יכול להיחשב היום או מחר כמסוכן, יוליך עוף השמיים את הקול היוצא מבית משפט זה כי לא היום כתמול שלשום ולא לעולם חוסן מפני מעצר עד תום ההליכים בעבירות כגון אלו".

 

בעקבות ההחלטה, אמרו פרקליטיהם של הנאשמים, עו"ד עדי קידר ואהרון רוזה, כי "אנחנו שמחים כי בסופו של דבר, כפי שצפינו מלכתחילה, מקומם של הנאשמים הוא לא במעצר ואנחנו מאמינים שבהמשך גם נבטל את התנאים המגבילים בהם הם שוחררו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגין. ביקורת על פעילי הימין
צילום: עמית שאבי
מומלצים