צילום: Index open
מסביב לקדירה: כלי מטבח לארוחה חורפית
סוף שבוע חורפי הוא הזמן המושלם לעשות היכרות עם אביזרי מטבח שונים ועונתיים. מירי צל דונטי בדקה מבחר של כלי מטבח לחורף, מקדירות חרס ספרדיות וסירי פונדו ועד למעמדי עוף וחולטי אספרגוס. התוצאות לפניכם (ויש גם מתכונים שווים!)

"מה נושא הכתבה הפעם?" שאלה אותי אחת מידידותי. "חורף חם", עניתי והוספתי "למה?". "אנחנו מחכים להיות ה "גיני פיג" (שפני ניסיונות) שלך וליהנות מארוחה, למרות שתמיד ה'מחיר' הוא פיתוי גדול לרכוש עוד כמה גאדג'טים ואביזרים למטבח'", אמרה החברה בחיוך.

 

עוד בערוץ האוכל:

עלה ירוק: יונתן רושפלד מכין טאפאס תרד

הצהוב הזה עושה לך טוב: מתכוני פולנטה

איירון מן: צמחוני עם ברזל

 

אכן, ניסוי כלים חדשים משמח את יקיריי. הם תמיד יוצאים נשכרים מטעימות וארוחות שבסופן אני מצפה לקבל חוות דעת על טיב התבשיל והכנתו באביזר

זה או אחר. כאמור, הפעם עוסקת הכתבה בחורף. בחרתי כלים ואביזרים לבישול ולהכנת שתייה שיחממו את ימי החורף, בתקווה שיהיו לנו עוד ימים גשומים וסוערים.

 

קאסרול ספרדי " גראופרה" של נעמן

סדרת כלי הקרמיקה של "גראופרה" מככבים במסעדות ובתים רבים בספרד. הם מיועדים לבישול, צלייה בתנור והגשה, החל מהמנה הראשונה ועד לקינוח, תלוי בדגם ובגודל. החברה הספרדית מייצרת את אותם כלים מאז המאה ה- 19. הם עשויים חימר חום עם גלזורה.

 

הקאסרול מיועד לבישולי קדרה. הוא מכיל 4.5 ליטר. לכלי שתי ידיות ומכסה, דפנותיו גבוהות ומתעגלות כלפי מעלה לפתח צר יותר, זאת על מנת לשמור על חום התבשיל.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

קדירה קלאסית כפרית אמיתית לבישול איטי

 

טאג'ין אדום 35 ס"מ STAUB של "ארקוסטיל"

הטאג'ין הוא כלי בישול מסורתי צפון אפריקאני. שם התבשיל מכונה על שם הכלי ובארץ הוא מוכר בעיקר מהמטבח המרוקאי. חלקו התחתון היא תבנית עגולה, שטוחה עם דפנות והעליון מכסה בצורת פירמידה. הכלי יושב בתוך התבנית צמוד לדפנות. הצורה המיוחדת הזו מייצרת מעין תנור.

 

בשל צורתו המיוחדת הכלי אוגר חום ושומר על עסיסיות התבשיל. המכסה בצורת הקונוס אוגר את האדים שעולים כלפי מעלה ומטפטפים חזרה על התבשיל. האוכל מתבשל לאיטו בחום נמוך, שיטה שמרכזת את הטעמים. הוא אמנם מיועד לתבשילים צפון אפריקניים כגון: שלל בשרים או דגים פירות ירקות ותבלינים אקזוטיים, אך התנסיתי בו בהצלחה רבה גם בתבשילי קדרה אחרים. המרוקאים נוהגים לאכול את התבשיל מתוך הטאג'ין בידיים, בעזרת שלושת האצבעות הראשונות של יד ימין. (אגודל, קמיצה ואמה) "מותר" כמובן להשתמש בצלחת אישית סכין ומזלג.

 

הטאג'ין של החברה הצרפתית STAUB איכותי ויפיפה, הוא עשוי חימר עם גלזורה אדומה, קוטרו 35 ס"מ. מגישים את התבשיל ישירות בתוך הכלי לשולחן, מסירים את המכסה אל מול הסועדים.

  

  • חשוב לדעת: לא כל הטאג'ינים מיועדים לבישול חלקם עשויים אך ורק לקישוט, הם מכילים חומרים רעילים ואינם עמידים בחום גבוה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)

הטאג'ין מפיק תבשיל קדרה מעולה. עסיסי, וטעים

 

סיר מלבני, KITCHEN BASIC של "קיקה"

סיר מלבני מיציקת אלומיניום בציפוי נון סטיק, מכסה זכוכית, 5.5 ליטר 32 X 21 ס"מ מיועד לתנור ולכריים.

 

יציקת האלומיניום אוגרת ומפזרת את החום. הכלי מתאים ביותר לצליית עופות שלמים, תרנגול הודו בינוני ונתחי בשר גדולים. השחמתי את הבשר על הכיריים, הוספתי ירקות שורש רבים, שיני שום, עשבי תיבול, שמן זית ותבלינים, והכנסתי לתנור. בתוספת של אורז וסלט ירוק הייתה זו ארוחה חורף חמה טעימה מלאת ניחוחות.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

סיר מומלץ לנתחי בשר גדולים ועופות שלמים

 

סיר לאספרגוס וספגטי GASTROשל "קיקה"

את האספרגוס נהוג לחלוט בסיר גבוה כשהירק בעמידה, חלקו התחתון בתוך המים הרותחים, החלק העליון מתבשל באדים. הסיר של "קיקה" קלאסי לאספרגוס ולספגטי. הוא עשוי מנירוסטה דפנות גבוהות קוטר צר, 16 X22 ס"מ, רשת פנימית ומכסה זכוכית מתאים לכל סוגי הכריים ולמדיח.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

סיר יעודי קלאסי לחליטת אספרגוס ולבישול ספגטי

  

מעמד לצליית עוף שלם בתנור של "אדמה"

אביזר מקרמיקה בצורת קונוס עם חורים עבודת יד ישראלית. זה כל כך פשוט, מניחים את העוף על המעמד, מתבלים, אפשר להניח בתחתית תפוחי אדמה או ירקות אחרים מכניסים לתנור שחומם מראש לצלייה. העוף משתזף, העור נעשה פריך,כמו על גריל מקצועי מסתובב.

 

אני נוהגת להכין את העוף כשמסביבו מלח גס כחצי ק"ג. במקרה זה אין צורך לתבל אותו הוא מקבל את הטעמים מאדי המלח. קל, דיאטטי וטעים מאד.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

מניחים את העוף על המעמד, מכניסים לתנור והתוצאה: עוף צלוי תאווה לחיך

 

קדירה של "אדמה" 

קדירת קרמיקה, עבודת יד תוצרת הארץ, חימר חשוף מבחוץ, גלזורה פנימית, הכלי הכפרי הזה מדמה כלים עתיקי יומין. מעולה לבישולי קדירה בבישול איטי ולתוספות.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

ישר מהתנור החם לשולחן

 

"תנור שום" של "אדמה" 

הוא מיועד לצליית ראשי שום שלמים עם שמן זית ומלח גס, אך מתאים גם לצליית ירקות התנור ובמיקרוגל. פשוט מניחים את הירקות - ירקות שורש - כרובית ברוקולי כמה שיני שום וכדומה  על הצלחת, מזלפים מעט שמן זית, מפזרים מלח גס ומכניסים למיקרוגל למספר דקות או לתנור לזמן ארוך יותר, והתבשיל מוכן. הכלי עשוי קרמיקה עם גלזורה אדומה, עבודת יד ישראלית. זו צלחת עם מכסה בצורת כיפה שבמרכזו ידית.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

כלי לאפייה/צליית גם במיקרוגל ולהגשת ירקות חמים וטעימים בזמן קצר

 

סיר / רוסטר אובאלי רב תכליתי של BERGNER 

סיר אובאלי עשוי יציקת אלומיניום עם ציפוי נון סטיק, הוא כולל שישה חלקים סיר בתכולה של 8.4 ליטר, מכסה זכוכית במרכזו ידית עם חריר קטנטן להוספת נוזלים, רשת פנימית לבישול וחליטה, תבנית גריל בתכולה של 3.4 ליטר ושתי כפפות שמתלבשות על הידיות. בישלתי בו דג פורל גדול עם ירקות, הוצאתי מבלי לפגוע בדג בעזרת הרשת.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

סיר משולב שנותן מענה לצורות בישול שונות ורבות במחיר סביר (הדג באדיבות פורל מהדן)

 

תבנית חימר נטולת גלזורה של איקאה

תבנית אובלית עשויה חימר ללא גלזורה, תוצרת וויאטנם, מיועדת לבישול וצלייה בתנור ללא נוזלים ושומן. משרים את התבנית והמכסה במים מספר שעות, הסיר סופח את הנוזלים, פעולה שמונעת היסדקות מחד ותוספת לחות לתבשיל מאידך. התוצאה בשר צלוי ושזוף, עסיסי וטעים. עשיתי ניסוי, אפיתי בחלק התחתון לחם כפרי . התוצאה לחם גבוה טעים ופריך.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

סיר / קדרה לצלייה בתנור ללא נוזלים ושומנים

 

פונדו בשר של " גורו" 

הפונדו הוא מאכל שוויצרי קלאסי לימי החורף הקרים. הכלי עם המבער בתחתיתו ניצב במרכז השולחן ומשמש את הסועדים לצליית קוביות בשר בשמן רותח. הפונדו של "גורו "בוא סיר עשוי יציקת ברזל, עומד על מתקן, תחתיו מבער, מעליו מכסה עם פתח עגול, בחלקו הפנימי מגרעות להנחת מזלגות הפונדו עם קוביות הבשר לצלייה בתוך השמן, הכלי מגיע עם 6 מזלגות לפונדו.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

ארוחת פונדו חברתית ומחממת

 

תבנית אפייה VBC של בלו בנדנה

תבנית איטלקית, כפרית, (RUSTICׂ), מיועדת לאפייה והגשה. מהתנור לשולחן. הכנתי בה תפוחי אדמה, מתכון כפרי איטלקי - שפתיים ישקו!

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

תבנית שמכניסה לתבשיל ניחוח של בית בכפר איטלקי

 

 

תפוחי אדמה אפויים עם שמן זית רוזמרין ושום

המרכיבים:

תפוחי אדמה רצוי מתאימים לטיגון, לא מקולפים ושטופים היטב

שמן זית

שיני שום

מלח גס

רוזמרין טרי

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את תפוחי האדמה לאורך ל6-8 גפרורים, לא בעובי זהה.
  2. מניחים אתתפוחי האדמה החתוכים בתבנית אפייה ומפזרים שיני שום עם הקליפה דפוקים מעט, מלח גס, עלי רוזמרין טריים ושמן זית איכותי (לטעם משובח מומלץ שמן זית ירוק, ראשון המסיק - עכשו העונה), מערבבים היטב, רצוי בידיים.
  3. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות צלזיוס. אחרי 20 דקות מערבבים וממשיכים לאפות עד שתפוחי האדמה זהובים ורכים לחדירת קצה סכין.
  4. מגישים מיד.

 

תבנית לחם יצירת ברזל של "גורו"

התבנית מיועדת לאפיית לחם, בעיקר בטיולי שטח. היא עשויה יציקת ברזל עם ידית ומכסה. ניתן להניח אותה על מדורה, הברזל שומר ומפזר את החום . אפיתי בתבנית עם המכסה לחם בתנור הביתי, הניסוי נשא הצלחה רבה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)

תבנית אפייה ללחם נפלא בשטח וגם בבית

 

להלן המתכון:

לחם תירס עם ריוויון

מתכון אמריקאי קלאסי, וקל. כיוון שהלחם מתקתק הוא יכול להוות מעין עוגה עם הקפה.

 

המרכיבים:

1/2 כוס חמאה

2/3 כוס סוכר

2 ביצים גדולות

1 כוס ריוויון

1/2 כפית סודה לשתייה

1 כוס קמח תירס - פולנטה

1 כוס קמח תופח (או כוס קמח רגיל וכפית אבקת אפייה)

קמצוץ מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות
  2. ממסים את החמאה (אפשר במיקרוגל) ומערבבים עם הסוכר.
  3. מוסיפים את הביצים, ריוויון מעורבב עם סודה לשתייה, את קמח התירס, המלח והקמח תופח.
  4. משמנים את התבנית ומפזרים עליה פירורי לחם או קמח תירס.
  5. מעבירים את הבלילה לתבנית, סוגרים עם המכסה ואופים כ-35 דקות
  6. מסירים את המכסה וממשיכים לאפות עוד 5-10 דקות.
  7. הלחם מוכן כנועצים בו קיסם והוא יוצא נקי.

 

מחבת פהיטה LODGE LOGIC של - "קיצנוורקס"

סט הפהיטה האמריקאי מכיל מחבת עשויה יציקת ברזל בגודל 25X18 ס"מ עם ידית ארוכה, כפפה להגנה נגד חום הידית ותחתית מעץ אדום. הפהיטה מיועדת בעיקר לצליית סטייקים, אך גם לירקות וכד'. מגישים ישירות על המחבת הלוהטת על גבי תחתית העץ לכל סועד או למרכז השולחן.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

מגישים את הסטייק ישירות על מחבת הצלייה הלוהטת

 

קדירות אישיות של BERGNER

קדירות קרמיקה צבעוניות קטנטנות עם מכסה, מכילות 350 מל"ל מיועדים למנה חמה אישית, סופלה או מרק. ניתן להכניס לתנור, מיקרוגל, פריזר ומדיח.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

קדירות אישיות לאפייה והגשה שתעשנה את השולחן עליז

 

קדירות FORUM של "ארקוסטיל"

קדירות צבעוניות קטנות עם מכסה מקרמיקה מכילות 500 מלל מיועדים למנה אישית או לתוספות קטנות מתאימות לתנור, מיקרוגל, פריזר ומדיח, לא על אש פתוחה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

כלי לתוספת קטנה או למנה אישית

 

סיר קרמיקה MAXWELL&WILLIAMS של סולתם רדד 

קדרה אנגלית מקסימה, עשויה חומר קרמי/ פורצלן, גלזורה אדומה בחוץ ושחורה נון סטיק בפנים. מתאימה לבישול איטי, לצלייה בתנור ובמיקרוגל, אחסנה במקרר ובפריזר ולהגשה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

מבשלים ומגישים בקדירה יפיפייה

 

סיר יציקת ברזל של CHASSEUR 

בישול חורפי אמיתי הוא בישול שממזג, מסמיך ומעשיר את הטעמים. סיר מיציקת ברזל עושה את העבודה לתפארה. על הכריים, בתנור וגם על גבי האח. סיר היציקה היפייפיה של CHASSEUR תוצרת צרפת הוכיח בבדיקה את איכותו. זהו סיר מרובע עם ציפוי אמייל לבן מכיל 3 ליטר. מתאים לכל סוגי הכיריים כולל אינדוקציה ולמדיח.

 

הכנתי בו את התבשיל המסורתי לחורף הקר של נונה (סבתא) לוצ'אנה, חמותי האיטלקיה - PASTA FAGIOLI (שעועית עם פסטה).  חמותי דחקה בי להשתמש בשעועית לָאמון שמיועדת לתבשיל, אך ניתן להכין בהצלחה גם עם שעועית חומה רגילה.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

סיר יציקת ברזל איכותי שכזה אולטימטיבי לבישולי קדירה

 

פאסטה פאג'ולי

המרכיבים (ל-6-8 סועדים):

2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

2 גבעולי סלרי אמריקאי חתוכים לקוביות קטנות

בצל גדול קצוץ דק

2 שיני שום קצוץ דק

2-3 כפות שמן זית

עלה דפנה

500 גרם שעועית יבשה, רצוי חומה

2 ליטר מרק עוף צח (או מים עם אבקת מרק)

קופסת עגבניות מקולפות קצוצות גס בלי הנוזלים

2 כפות רסק עגבניות

מלח פלפל

200 גרם פסטה קצרה יבשה. פרפלה , טליטלה, שבורים וכד'

 

אופן ההכנה:
  1. משרים את השעועית במים לילה שלם.
  2. מכניסים לסיר גדול 2-3 כפות שמן זית, מוסיפים את הבצל ומזהיבים קלות, מוסיפים את הגזר, סלרי ושום וממשיכים לאדות עוד מספר דקות (באיטלקית התערובת נקראת סופריטו).
  3. מסננים את השעועית מהמים, שוטפים ומוסיפים לסופריטו, מבשלים כמה דקות.
  4. מוסיפים את המרק ומביאים לרתיחה.
  5. מוסיפים את עלה הדפנה, העגבניות ורסק העגבניות ומבשלים כשעתיים.
  6. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם וממשיכים לבשל עד שהשעועית רכה.
  7. מרסקים חצי מכמות המרק עם השעועית בממחה.
  8. לפני ההגשה מבשלים את הפסטה בתוך המרק.
  9. מגישים עם גבינת פרמג'אנו מגוררת.

 

תבנית וקערה מזכוכית HOT POT של BODUM

התבנית והקערה של החברה הדנית "בודום" שמפליאה בעיצוב ואיכות. הן עשויות זכוכית חסינת אש, עם מכסה סיליקון לבן שאוטם לחלוטין את התבנית והקערה, המכסה משמש גם כמגש לכלי, כמגן נגד החום. מיועדות לבישול, הגשה, אחסון במקרר ובפריזר.

 

 (צילום: דודו אזולאי)

לאפות, לבשל, לאטום עד הארוחה להביא לשולחן או לקחת בקלות לבית המארחים

  

קנקן לחליטת תה של "קיצנוורקס" 

אין כמו כוס תה חם או חליטת עשבי תיבול כדי לחמם את והגוף הנפש בערב חורפי. הקומקום היפה של "קיצנוורקס" עשוי קרמיקה כחולה. מתאים לכ-2-4 כוסות.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

כמו אצל האנגלים, תה של FIVE O'CLOCK בקנקן יפה

 

תיון תות על צלחת של TRUDEAU

תיון לעלי תה בתפזורת. עשוי סיליקון בצורת תות מונח על צלחת.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

להגיש כוס תה עם חן

 

מסננות תה של "קיצ'נוורקס" 

בצילום מימין לשמאל: מסננת תה פעמון עם כוסית ומסננת לתה ועשבי תיבול של ENDURANCE שקיות חד פעמיות לתה ועשבי תיבול של FINUM שניתן להכניס עם עשבי התיבול למרק חם.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

מכניסים את עשבי התיבול למסננת ואין צורך ל"דוג" אותם מהמרק בתום הבישול

 

תרמוס אישי לאוכל חם ALADDIN של "קיצנוורקס"

הכנתם מרק עשיר או תבשיל קדירה ואתם רוצים לקחת לעבודה? התרמוס מכיל מנה אחת של תבשיל, פתח התרמוס מתאים לכף. הוא שומר על החום זמן ארוך.

 

 (צילום: דודו אזולאי)
 

מרק חם בתרמוס מחמם את יום העבודה

 

אביזר לפונדו שוקולד של "טרודו" TRUDEAU 

בסוף ארוחת החורף, אחרון אחרון חביב ומתוק -, פונדו שוקולד חם. טובלים בשוקולד פירות טריים ומרשמלו. כל כך פשוט להכין. מחממים במיקרוגל או על סיר כפול שוקולד מריר, שמנת מתוקה, מעט וניל או ליקר תפוזים וזהו.

 

ערכת הפונדו עשויה חרסינה לבנה. היא מכילה צלחת מחולקת, עליה, מסביב מניחים את הפירות, באמצעיתה עומד מתקן מתכת, מתחתיו נר ועליו קערה לשוקולד. הכלי מצויד בארבעה מזלגות ארוכים לפונדו.

 

 (צילום: דודו אזולאי)

פונדו שוקולד חם בתום הארוחה, ישמח את הילדים וגם המבוגרים

 

 

  • צילומים: דודו אזולאי

 

  •   מטרת המדור היא להציג בפני הקוראים מגוון כלים מעניינים וייחודיים בתחום המטבח והקולינריה. למען הסר ספק, יובהר כי אף אחת מהחברות המוצגות לא משלמת תמורת הופעת מוצריה. אנחנו סוקרים רק כלים איכותיים שמשווקים על ידי חברות מוכרות, ובוחרים מתוכם את אלה שעמדו בהצלחה במבחן המעשי.

  • לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל

  • לכל הכתבות של מירי צל דונטי


 


 

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה מסביב לקדירה: כלי מטבח לארוחה חורפית
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    יוצאת מהכלים
    פינוק של פונדו
    צילום: דודו אזולאי
    ynet ספיישל
    לבשל עם יעל
    משהו מתוק
    תיק אוכל
    מתכון לבריאות
    הבולסת חוקרת