שתף קטע נבחר

צילום: gettyimages imagebank

אֵם כל הקאמבקים: ג'נט אוונס מכוונת ללונדון

בגיל 40, עם שני ילדים ואחרי הפסקה של יותר מ-15 שנה, העפילה שחיינית ושיאנית העולם לשעבר למבחנים האמריקנים ב-400 ו-800 מ' חופשי לקראת המשחקים האולימפיים. מי שהייתה אלופה אולימפית ואלופת העולם רוצה להגיע גם לאנגליה: "לא הרבה אמהות יכולות לעשות את מה שאני עושה"

למילה "קאמבק" אין מקבילה מדויקת בשפה העברית, וגם אתר הבית של האקדמיה ללשון אינו מכיר בה. עם זאת, על פי הדעה הרווחת, אפשר להקביל מילה זו למילה "תופעה". במקרה שלנו, זה יותר ממדויק. אם הכל יתבצע כשורה ועל פי הציפיות של כמה שחיינים ושחייניות, אז הבריכה במשחקים האולימפיים בלונדון 2012 תהיה מלאה במספר מתקאמבקים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

  

איאן ת'ורפ האוסטרלי הוא השם הכי מדובר שעושה את דרכו לשם (אם וכאשר יעבור את המבחנים בארצו). אליו נלווים גם דארה טורס האמריקנית, שבגיל 44 רוצה לרשום אולימפיאדה שישית בקריירה שלה, ושני שחיינים נוספים מארצות הברית: ג'ייסון ליזאק וברנדן הנסן, שעדיין צריכים להעפיל למבחנים האמריקנים ביוני הקרוב.

 

ג'נט אוונס. בדרך ללונדון 2012 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ג'נט אוונס. בדרך ללונדון 2012(צילום: MCT)
 

מעל כולם נמצאת ג'נט אוונס, שבגיל 40 ואחרי שתי לידות כבר עשתה את הצעד הראשון, כשהעפילה השבוע למבחנים האמריקנים ב-400 ו-800 מ' חופשי. ההישג שלה פתח את רוב מהדורות הספורט בארה"ב, בין סיום עונת הפוטבול ופתיחת עונת ה-NBA המקוצרת.

 

אוונס עמדה השבוע במרכז תחרות הגראנד פרי באוסטין, טקסס, שם שחו בין היתר גם מייקל פלפס והסנסציה הצעירה מיסי פרנקלין. במוקדמות ה-400 מ' חופשי ביום ראשון האחרון קבעה אוונס זמן של 4:17.27 דקות, והעפילה כבר אז למבחנים האמריקנים (המינימום היה 4:19.39 דקות).

 

איאן ת'ורפ. גם הוא רוצה להגיע ללונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איאן ת'ורפ. גם הוא רוצה להגיע ללונדון(צילום: AFP)
 

"זו התרגשות עצומה, במיוחד לאחר שקבעתי זמן הרבה יותר טוב משחשבתי. זה הבונוס שלי. האכזבה העיקרית שלי היא שאחרי 50 מ' לא ראיתי את המתחרות שלי מצדדי. רציתי שהתחרות תהיה צמודה יותר", אמרה אוונס לעיתונאים בסיום.

 

יממה חלפה ואוונס העפילה גם למבחנים ב-800 מ' חופשי, אחרי שעצרה את השעון על 8:49.05 דקות. אוונס, שעדיין מחזיקה בשיא האמריקני למקצה זה, אמרה בסיום: "זו הייתה התחרות הגדולה הראשונה שלי מול ילדים מהירים. תמיד אהבתי את המקצה ל-800 מ'. אני זוכרת מה השגתי בעבר, אבל זה לא משפיע עליי כעת. זה היה מזמן".

 

צפו בג'נט אוונס מדברת לאחר ההעפלה למבחנים האמריקנים

 

כשמסתכלים על המועמדות למשלחת האמריקנית במקצים שלה, אי אפשר לומר שלאוונס יש סיכוי גדול להעפיל לאולימפיאדה. קייט זיגלר וקלואי סוטון הן הפייבוריטיות ב-800 מ' חופשי, וקאתי הוף ב-400 מ' חופשי. בתוך כך, החזרה החלקה שלה לבריכה, בעזרת מאמנה לשעבר מארק שוברט, מעוררת השראה מכל הבחינות.

 

כתבות הצבע של ynet ספורט:

 

ואיך הכל התחיל? בתחרות מאסטרס במרכז על שמה בקליפורניה. אוונס ניפצה את השיא העולמי ב-800 מ' חופשי, כשקבעה 8:59.06 דקות ביוני 2011. ב-400 מ' היא קבעה באותה תחרות 4:23.82 דקות, ולאחר מכן חשבה לעצמה שאולי כדאי לראות עד לאן היא יכולה להגיע. משם הדרך לאיחוד עם שוברט היה קצר, והוא רק אמר לה: "חיכיתי לשיחה הזו הרבה מאוד זמן".

 

צפו בג'נט אוונס שוברת את שיא העולם למאסטרס

 

אמריקנית אחת מול כל המזרח גרמניות

אוונס הייתה בת 17 בלבד כששברה את שיא העולם ב-400 מ' חופשי. זה קרה באליפות ארה"ב הפתוחה ב-20 בדצמבר 1987, אז קבעה אוונס 4:05.45 דקות. פחות משנה אחר כך, בספטמבר 1988, ניפצה אוונס בפעם השניה את השיא, כשזכתה בזהב במשחקים האולימפיים בסיאול עם זמן של 4:03.85 דקות.

 

היא אחת מתוך שני שחיינים אמריקנים (יחד עם מאט ביונדי) שזכו בזהב במשחקים הללו. מזרח גרמניה גרפה עשר מתוך 15 מדליות הזהב (ביחידים) בבריכה בסיאול, אוונס עצמה זכתה בשלוש (400 חופשי, 800 ו-400 מעורב אישי). בשתי מדליות הזהב הנוספות התחלקו הונגריה ובולגריה.

 

ג'נט אוונס בסיאול. גברה על שחייניות שנעזרו בסמים ממריצים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ג'נט אוונס בסיאול. גברה על שחייניות שנעזרו בסמים ממריצים(צילום: Gettyimages)
 

הזמנים אז היו שונים. מזרח גרמניה שלטה בכל מה שקשור למים ולמשחקים האולימפיים, וההישג של אוונס התעצם עוד יותר עם נפילת חומת ברלין והסרת הווילון מעל הסמים והעזרים הממריצים הבלתי חוקיים שהיו בגופם של ספורטאים ממזרח גרמניה.

 

שיא העולם של אוונס ב-400 מ' חופשי החזיק מעמד כמעט שני עשורים, עד שהגיעה לורה מאנודו הצרפתיה, שקבעה במבחנים בארצה זמן של 4:03.03 דקות. היום שייך השיא לפדריקה פלגריני האיטלקיה, שהעמידה אותו על 3:59.19 דקות באליפות העולם ברומא 2009, בעזרתה האדיבה של חליפת השחיה. "אני מאחלת לה המון בהצלחה", אמרה מאנודו. "אני הפסקתי לשחות במשך שנתיים וחצי, אז ידוע לי כמה קשה לחזור. בשבילה ובגילה, זה בהחלט עניין שדורש אומץ רב".

 

לורה מאנודו. "מאחלת לג'נט בהצלחה, דרוש לכך אומץ רב" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
לורה מאנודו. "מאחלת לג'נט בהצלחה, דרוש לכך אומץ רב"(צילום: Gettyimages)

 

אוונס גם החזיקה בשיא העולם ב-800 מ' (8:16.22 דקות), שנקבע במשחקי פאן פאסיפיק ב-1989 ונשבר רק ב-2008. רבקה אדלינגטון הבריטית עשתה זאת באולימפיאדת בייג'ינג 2008 (8:14.10 דקות), האחרונה שבה שחו בחליפות שחיה.

 

השיאים נשברו, החליפה נאסרה 

בכלל, נראה כי אוונס אוהבת לקבוע שיאים שמדגדגים את מחזור ה-20 שנה. במקצה המתיש ביותר בבריכה, 1,500 חופשי, היא קבעה שיא עולם של 15:52.10 דקות באליפות ארה"ב ב-1988. הוא נשבר רק ב-2007, כאשר זיגלר העמידה אותו על 15:42.54 דקות, גם כן בחליפת שחיה שאינה מורשת כיום.

 

צפו באוונס שוברת את השיא ב-800 מ' חופשי בסיאול 1988 

 

אוונס הייתה גם השחיינית הראשונה אי פעם שזכתה בזהב אולימפי ובאליפויות עולם עוקבות, כאשר זכתה במקום הראשון במקצה ל-800 מ' חופשי באולימפיאדות סיאול וברצלונה (1992) ובאליפויות העולם ביניהן ב-1991 ו-1994.

 

בתחרות באוסטין התיישבה ליד אוונס פרנקלין בת ה-16, אלופת ושיאנית העולם ב-200 מ' גב ומועמדת להרעיד את הבריכה בלונדון. אוונס לא התביישה לומר כי היא חושבת שפרנקלין היא "פנומנית אדירה", שהעניקה לה השראה בגלל הגישה והאנרגיות החיוביות שלה. "אולי זה השפיע עליי גם בתחרות", אמרה אוונס לאחר שהשיגה את הקריטריון למבחנים.

 

מליסה "מיסי" פרנקלין. מהווה השראה לאוונס בת ה-40 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מליסה "מיסי" פרנקלין. מהווה השראה לאוונס בת ה-40(צילום: Gettyimages)
 

הפרישה של אוונס הגיעה לאחר המפלה באולימפיאדת אטלנטה 1996, אותה דווקא פתחה בהעברת הלפיד לאיש האחרון שהדליק אותו, מוחמד עלי. הרעד בידיו של עלי בעקבות מחלת הפרקינסון התבטא היטב מעל מסכי הטלוויזיה, מה שהשאיר את הסצנה הזו חקוקה אצל הצופים.

 

כך או כך, הבריכה פחות חייכה לאוונס, שלא עלתה לגמר ב-400 מ' חופשי, סיימה שישית בגמר ה-800 מ' חופשי והחליטה שהיא פשוט "עייפה מזה, מואסת בזה ולא רוצה לשחות יותר".

 

עכשיו היא נשמעת קצת שונה, בתקווה לרשום את אחד הקאמבקים האדירים אי פעם. "עצם ההתמודדות במבחנים האמריקנים, זו זכות עבורי", אמרה אוונס. "החיים שלי הרבה יותר יציבים עכשיו בניגוד ללפני כמה שנים. לא הרבה אמהות עם שני ילדים יכולות לעשות את מה שאני עושה, אני בהחלט בת מזל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים