שתף קטע נבחר

מי ישלם על תאונה בביה"ס או בגן? מדריך זכויות

אם הילד החליק בבית הספר או בגן, נפצע בהפסקה או אפילו אחרי הצהריים - הוא זכאי לעתים קרובות לפיצוי מצד ביטוח החובה לתלמידים. אבל הורים רבים אינם מודעים לזכויותיהם: מה עושים במקרה של פציעה, וכמה כסף אפשר לקבל?

בשבוע שעבר, באיחור של עשור, התקבלה החלטה חשובה וצודקת בבית המשפט העליון: בית המשפט קיבל את ערעורם של הוריה של אושר רחימי בת השש שנשכחה בהסעה בדרך לבית הספר ונחנקה למוות. בית המשפט העליון קבע כי משרד החינוך, העירייה ובית הספר אחראים למותה, זאת בניגוד לקביעת בית המשפט המחוזי שמדובר בתאונת דרכים.

 

מקרה מצער זה הוא דוגמה אחת מבין רבות של מחדלים המתקיימים במסגרות החינוכיות ומובילים לתאונות קשות, שמסתיימות לעתים בנכות ואף במוות.

 

איך לשמור על בטיחות הילדים?

 

אף על פי שאנו רוצים להגן על ילדינו בכל מחיר, איננו יכולים לשמור על ביטחונם 24 שעות ביממה ולפקח עליהם בכל רגע נתון. הורים שולחים את ילדיהם בכל בוקר לגן או לבית הספר במחשבה כי בסוף היום יחזרו בריאים ושלמים, וסובלים לכל היותר מפציעות שטחיות שנובעות ממשחק. לכן, לעתים קרובות הם אינם נותנים את הדעת לתאונות חמורות יותר שעלולות להתרחש במקומות אלה.

 

דעו את זכויותיכם

תאונות בחומרות שונות בקרב ילדים מתרחשות, לצערנו, מדי יום. רוב הילדים במדינת ישראל שוהים שעות ארוכות, ולעתים ימים ולילות שלמים, במסגרות חינוכיות: פעוטונים, גני ילדים, בתי ספר ופנימיות. במסגרות אלה מתקיימות פעילויות מגוונות במגרשי משחקים, מגרשי ספורט, בריכות וכמובן טיולים בחיק הטבע, לכן ילדים הם בעלי פוטנציאל גבוהה להיפצע.

 

אף שמשרד החינוך והרשויות המקומיות משקיעות כסף בתחזוקה ובשיפור המבנים והמתקנים שבשטחם, אנו נתקלים שוב ושוב בתאונות הנגרמות כתוצאה מליקויים בטיחותיים, מתקנים שאינם מתוחזקים כנדרש או חוסר אחריות של הצוות הניהולי והמורים, שאינם משגיחים על הילדים כראוי.

 

כל אלו מהווים סכנה יומיומית לשלום הילדים, ובדיוק בגלל זה חשוב להכיר את זכויות ילדיכם ולדעת מה מגיע להם ולכם על פי חוק במקרה של תאונה.

 

על פי חוק, כל תלמיד הרשום במוסד חינוך בישראל ולומד בו, מבוטח בביטוח תאונות אישיות לתלמידים שעליו הוא משלם במסגרת תשלומי החובה לבית הספר או לגן. הביטוח תקף 24 שעות ביממה ומכסה גם את שעות הפנאי, אף שהתלמיד אינו בבית הספר. ילדים בפעוטונים, במעונות יום ובגני ילדים המופעלים על ידי הרשויות המקומיות מבוטחים אף הם בביטוח דומה.

 

כדאי להשקיע קצת זמן ולבדוק מה כוללת פוליסת הביטוח, המפוקחת על ידי משרד החינוך. ניתן לדרוש ולקבל את הפוליסה באמצעות מזכירות בית הספר ולבדוק את פרטיה - חבל שתפספסו את מה שמגיע לכם מחוסר מודעות. הורים רבים אינם מודעים לכך שהם זכאים לפיצוי במקרה של פגיעה או תאונה, הם אינם מודעים לכל תנאי הפוליסה ולכן טועים לחשוב כי הביטוח אינו תקף מעבר לשעות הפעילות של בית הספר או הגן.

 

בפועל, פוליסת הביטוח חלה גם על ילד שהיה מעורב בתאונה במגרש המשחקים מעבר לשעות הלימודים, בדרכו לבית הספר או בחזרה ממנו, ולעתים אפילו במקרה שהתאונה התרחשה בזמן שהותו בחו"ל.

 

הביטוח מכסה גם את השעות שבהן התלמיד אינו בבית הספר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הביטוח מכסה גם את השעות שבהן התלמיד אינו בבית הספר(צילום: shutterstock)

 

מתי פוליסת הביטוח אינה תקפה?

ישנם מקרים חריגים שבהם תאונות אינן נכללות בפוליסת הביטוח לתלמיד, כמו במקרה שבו נפגע תלמיד בתאונת דרכים, גם אם התאונה התרחשה במהלך טיול שנתי מטעם בית הספר. ביטוח תאונות אישיות לתלמידים אינו תקף בשום מקרה של תאונת דרכים, אז מופעל הביטוח של הרכב המעורב בתאונה.

 

מקרים נוספים שבהם הפוליסה אינה תקפה הם כשהתלמיד נפגע בעקבות פעולת טרור או איבה, במהלך פעילות צבאית (דוגמת מלחמה), רשלנות רפואית או תאונת עבודה (אם התלמיד עובד במקביל ללימודים) שבגינה הוא זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי.

 

הפוליסה אינה מכסה גם מקרים של מחלה, בתנאי שהמחלה לא נובעת מתאונה שמכוסה על ידי הפוליסה או מקרים של נכות נפשית (מלבד הטרדה מינית) שאינה נובעת מנזק פיזי שנגרם מתאונה שמכוסה על ידי הפוליסה.

 

את מי צריך לתבוע?

ישנם שני מסלולים לתביעה בגין פציעה שהתרחשה בזמן שהות במוסד חינוכי:

 

  • תביעת חברת הביטוח

תביעת חברת הביטוח המבטחת תלמידים בביטוח תאונות אישיות. כפי שצוין, על פי חוק חייב כל ילד להיות מבוטח 24 שעות ביממה למשך כל השנה, וזה כולל כמובן פגיעה שהתרחשה במסגרת בית הספר או כל מוסד חינוכי אחר.

 

במקרה כזה אין חשיבות לאופן שבו אירעה התאונה או מי אשם בה, אלא נבדק רק הנזק שנגרם כתוצאה ממנה. הפיצוי שיינתן יהיה בהתאם לחומרת הפציעה והנזק שנגרם, כגון מספר ימי אשפוז, הוצאות רפואיות, רמת נכות וכן פיצוי בגין הפסד ימי לימודים.

 

  • תביעת נזיקין

אם הפציעה או התאונה נגרמו בשל ליקוי בטיחותי במוסד החינוכי או רשלנות של הצוות, כגון נפילה מכיסא או מעקה שבורים, נפילה לבור במגרש משחקים או תקרה שקרסה על ראש הילד, ניתן לתבוע ישירות את האחראים לכך בתביעת נזיקין - משרד החינוך ו/או הרשות המקומית שבה מצוי המוסד, ו/או את המוסד החינוכי עצמו.

 

אולם, אם הילד נפל בלי שהוכחה רשלנות מצד המוסד החינוכי, הוא אינו אחראי לכך בדיוק כפי שאיש אינו אשם בכך שהילד מעד ונפל ברחוב ללא סיבה.

 

כיצד אדע אם יש עילה לתביעה?

יש לא מעט מקרים שבהם קשה לקבוע מי נושא באחריות על התאונה. לדוגמה, כשתלמיד זורק חפץ ופוגע בתלמיד אחר, כשדלת נטרקת על יד של ילד, או ילד שנפצע בטיול שנתי. במקרים אלו בוחן בית המשפט אם ניתן היה למנוע את הנזק באמצעים סבירים או שמדובר באירוע בלתי צפוי שגם בהשגחה סבירה לא ניתן היה למנוע, ולכן המוסד החינוכי לא יחויב בפיצוי.

 

בית המשפט קבע לא אחת שלא ניתן להצמיד מורה או גננת לכל ילד, דבר שהיה אמנם יכול למנוע את הנזק אך אינו בר ביצוע, ולכן פטר את בית הספר או הגן מאחריות. מאידך גיסא, אם ישנם מקרים שבהם ניתן היה להשגיח אך לא עשו זאת - למשל אם לא הוכח שהייתה מורה משגיחה בחצר בעת ההפסקה שבה אירעה התאונה - יחויב המוסד בפיצוי. כך או כך, מומלץ לבחון כל מקרה לגופו עם גורם מקצועי.

 

לא ניתן להצמיד מורה לכל תלמיד או גננת על כל ילד בגן (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לא ניתן להצמיד מורה לכל תלמיד או גננת על כל ילד בגן(צילום: shutterstock )

 

מה גובה הפיצוי שניתן לקבל?

כדי להגיש תביעת נזיקין בכל אחד מהמסלולים צריך לצרף חוות דעת רפואית לגבי הנכות שנגרמה. סכומי התביעה שונים בכל אחת מהאפשרויות, שכן התביעה לפי ביטוח תאונות תלמידים הנה על פי פוליסה והזכאות בה מתייחסת רק לנזק שנגרם ללא קשר לאחראי לתאונה. הפיצוי המקסימלי שניתן במקרים של נכות לצמיתות מוגבל לסכום של כ-280,000 שקל ל-100%, תלוי בתנאי הפוליסה.

 

לעומת זאת, תביעה נזיקית כנגד המוסד החינוכי כרוכה בהוכחת אחריות המוסד לתאונה. במסלול הזה שיעור הפיצוי אינו מוגבל ויכול להגיע עד מלוא הנזק שנגרם לילד.

 

במקרים כאלה, הדרישה לפיצוי כוללת פרמטרים נוספים מלבד הנזק הפיזי, ותפקידו לכסות נזקים נלווים כגון הפסד השתכרות עתידי של הילד לאור הנכות, פיצוי עבור הוצאות רפואיות, נסיעות, עזרת ההורים והמשפחה ופיצוי בגין הכאב והסבל שנגרם לילד. כלומר, הפיצוי לא ניתן בגין הנכות אלא בגין ההשלכה התפקודית שיש לה על האדם.

 

מטבע הדברים, גם ההליכים להוכחת התביעה שונים במהותם, לפיכך יש להיוועץ בעורך דין באשר לאיזה הליך מומלץ לנקוט, וחשוב לדעת כי ניתן לממש את שני ההליכים במקביל.

 

הכותב הוא עורך דין ממשרד עו"ד עמיקם חרל"פ ושו"ת, מומחה בדיני נזיקין, תאונות וביטוח. ליצירת קשר לחצו כאן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתקלים שוב ושוב בתאונות הנגרמות כתוצאה מליקויים בטיחותיים
צילום: shutterstock
מומלצים