שתף קטע נבחר

עובדי הטונה: "1,600 משפחות בסכנת אבטלה"

כ-200 מעובדי תעשיית הטונה הפגינו היום נגד הכוונה לבטל את המכס על שימורי טונה. "מה יעזור שהמחיר ירד בכמה אגורות ואנחנו לא נעבוד"? טכנולוג מזון שהפגין אמר ל-ynet: "המדינה תצטרך לשלם לנו אבטלה, ומי שירוויח יהיו כמה יבואנים"

למעלה מ-200 עובדי תעשיית הטונה הפגינו היום ברחבת סינמטק ת"א נגד הכוונה לבטל את המכס על יבוא טונה ארוזה בקופסאות שימורים.  לטענת העובדים, הורדת המכס תביא לסגירת חמישה מפעלים בעיירות פיתוח בארץ שמעסיקים כ-1,300 עובדים. "1,600 משפחות מהתעשייה המקומית יהפכו לנטל על המדינה", אמר בהפגנה הרצל יאקה, יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה.

 

  • המלצה: יופחת המכס על מיצים, טונה ובשר טרי

  • אבסורד הטונה: בישראל משלמים יותר

  • צפו: דג הטונה ששווה 750 אלף דולר

 

ד"ר רון שפיגל, נציג הסתדרות העובדים בחיפה אמר למפגינים: "אתם עמוד השדרה של החברה הישראלית. אתם משלמים מיסים ובהינף יד זורקים את כולנו ללא התחשבות בעובדים. יושבת ועדה מכובדת בשם טרכטנברג עם המלצות אך צריך לדעת גם מה ההשלכות. לא ניתן לפתור בעיה אחת באמצעות יצירת בעיה אחרת - חמורה יותר". 

 

כיום יבוא שימורי הטונה נחלק לשניים: יבוא של דג טונה גולמי המבושל, מתובל ונארז בקופסאות שימורים בארץ; וייבוא קופסאות שימורי טונה, שעליו מוטל מכס כדי להגן על התעשייה המקומית. בכוונת ועדות טרכטנברג וקדמי להמליץ להוריד את המכס על טונה ארוזה, במטרה שהפחתת העלות ליבואנים אולי תגולגל לצרכנים, זאת למרות שלא הוכח שהורדת מכסים מורידה מחירים לצרכן.

 

מרבית המועסקים בתעשייה זו הם יוצאי אתיופיה, חבר העמים לשעבר, עובדים מהמגזר הבדואי ותושבים ותיקים. אם אכן יסגרו המפעלים, טוענים יבואני הטונה, לא לכולם תימצא עבודה חלופית, בטח לא באזורי פריפריה. לפי נתוני התעשייה, היקף פעילות המפעלים נאמד בכ-500 מיליון שקל, ותרומת ענף הטונה לתעשייה המקומית נאמדת בלמעלה מ-125 מיליון שקל. יבואני הטונה בקופסאות השימורים טוענים מנגד, כי המפעלים לא יסגרו.

 

ועדת קדמי אמורה להגיש את ההמלצה לממשלה בשבוע הבא. בינתיים, שימורי הטונה לצרכנים רק מתייקרים וספקים כמו סטארקיסט העלו מחירים ומתכננים להעלות מחירים בחודשיים הקרובים, בגלל התייקרות חומרי הגלם, לטענתם. עוד הם טוענים כי מחיר שימורי הטונה בישראל נמוך בכ-30% מהמחיר העולמי.

 

"מעדיפים עבודה תאילנדית על פני עבודה עברית"

בין המפגינים נכחו גם עובדים מתעשיית הטונה, נציגי הערים בהן ממוקמים מפעלי הטונה כראש עיריית קריית מלאכי, ונציגי התאחדות התעשיינים, שפנו אל רה"מ בנימין נתניהו ושר התמ"ת,שלום שמחון בדרישה למנוע סגירת מפעלים ופיטורי מאות עובדים בעיירות בהן אחוזי המובטלים גבוה מהממוצע ממילא. "מה יעזור שהמחיר ירד בכמה אגורות ואנחנו לא נעבוד"? קראו העובדים. 

 

"אנו מוחים על מדיניות הממשלה שמעדיפה עבודה זרה תאילנדית על פני עבודה עברית", אמר ל-ynet אחד המוחים, אליאב גידרון, טכנולוג מזון בסטארקיסט. "הצעד הפופוליסטי של הורדת המכס על הייבוא, יהרוג ענף שלם. מפעל אמור להיסגר בגלל ניהול גרוע, טכנולוגיה שהתיישנה, אך זה לא המקרה. במקרה הזה מדובר בהחלטת ממשלה לסגור חמישה מפעלים".

 

מקווים שאם הייבוא יהיה קל יותר - המחירים לצרכן ירדו.

 

"הורדת המכס לא תוריד מחירים לצרכן. צריך להסתכל על העלות הכללית, אם אתה רק מייבא ובמקביל תומך בעובדים שפוטרו בדמי אבטלה והבטחת הכנסה - העלות היא אותה עלות למדינה".

  

"גם בתעשיות אחרות חומר הגלם מחו"ל"

לסטארקיסט מפעל בטירת הכרמל שמעסיק כ-120 עובדים הטענה היא שרק אורזים טונה בארץ ושזו לא תעשייה. אבל מהי תעשייה? האם רק חברות הייטק שמטרתן היא אקזיט נחשבת תעשייה בישראל? האם ייצור מוצר מהיסוד, שכן רוב התעשיות בארץ משתמשות בחומרי גלם שיובאו מחו"ל.

 

"תעשייה זה לא רק הייטק", טוען גידרון. "אני מזמין אותך לראות את המפעל. הוא עובד 24 שעות ביממה, יש פה המון ציוד ומכונות. נכון שהשלב הראשוני של הייצור נעשה בחו"ל אבל את כל היתר עושים פה בארץ. האריזות, השמן, התבלינים, הבישול והסטרליזציה כולם נעשים בארץ, זה תהליך שלם וזה מפעל לכל דבר. יש הרבה מפעלים שקונים את הגלם בחו"ל.

 

"המדינה צריכה לשאול את עצמה האם היא רוצה רק הייטק או גם תעשיה מסורתית אמיתית. ותעשייה מקומית צורכת כוח אדם. פועל ישראלי עולה מעל 1,000 דולר ליום תאילנדי 250-200 דולר לחודש, כך שלא מעודדים פה תחרות בין אורנג' לסלקום, זאת לא תחרות הוגנת, אין לנו שום צ'אנס להתחרות בעובדים כאלה".

 

אתה חושב שיקשיבו לכם?

 

"אנחנו רק יכולים לקוות שמישהו למעלה יתעשת, בשיטה הזאת לא ישארו עובדים בארץ. הרי אפשר לייבא הכל מכל העולם. השאלה ממה אנשים יתפרנסו פה. בכל העולם המערבי מסבסדים את החקלאות ומתבססים על התעשייה המסורתית. במדינת ישראל מוכרים את העובדים בזול בשביל אינטרסנטים. ובסופו של דבר הציבור עצמו לא ירגיש את זה בכיס. כמה יבואנים יתעשרו עוד יותר וכך מגדילים את הפערים הכלכלים-חברתיים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת עובדי תעשיית הטונה
צילום: ליאת מנדל
פועל ישראלי: 1,000 דולר ליום. פועל בתאילנד 200 דולר ליום
צילום: ליאת מנדל
מומלצים