שתף קטע נבחר

אינדיגוגו: יוצרי קולנוע מגייסים תקציב ברשת

יוצרי הקולנוע לא סומכים רק על קרנות או גופי שידור, ומתחילים, טיפין טיפין, לאסוף כסף מהגולשים בשביל לממש את החלום שלהם

עד מחר (ד') בבוקר, מקווה הבמאי והמפיק יואב שמיר להשלים גיוס של 30 אלף דולר לסיים את הסרט התיעודי שלו על גיבורים "10%". יואב הורנונג צריך להגיע ל-7,500 דולר בחודש הקרוב על מנת לצלם את "Deserted", סרט הגמר שלו ללימודי הקולנוע באוניברסיטת תל אביב, והיוצר נוני גפן צריך עשרת אלפים דולר בחודשיים הקרובים בשביל תהליכי עריכה ופוסט-פרודקשן.

 

השלושה, כמו יוצרים, מדענים, יזמים, פעילים חברתיים ורבים אחרים שצריכים כסף לפרוייקט שלהם, פנו לאתר אינדיגוגו, אתר לגיוס כספים מהקהל. האתר דומה במתכונתו לקיקסטארטר, אלא שאינדיגוגו זמין גם עבור יוצרים ויזמים ישראלים. היוצרים מספרים על הסרט שלהם ובאיזה שלב הוא נמצא, מספרים קצת על עצמם ומתחילים לגייס את הכסף מתרומות של הגולשים. אפשר להציב תאריך וסכום יעד שאליהם רוצים להגיע. 

 

מה יוצא לתורמים מזה? בסכומים של חמישה עד עשרה דולר יקבלו תורמים אזכור ותודה בקרדיטים של הסרט. סכומים של אלפי דולרים ומעלה יספקו קרדיט של מפיק בכיר בתחילת הסרט, פגישה או ארוחה עם הבמאי, סרט אישי קצר שיוכן על ידי הבמאי במקרה של שמיר, ומזכרות מהסרט אצל גפן. עדיין לא מדובר בסכומים שאפשר לצלם איתם פיצ'רים מרהיבים, אבל יוצרי סרטים יעידו, שכל דולר עוזר במשהו בכל שלב של הסרט.

 

נוצרה קהילה סביב הסרט

"עברתי דרך קרנות, תחנות טלוויזיה בארץ ובחו"ל לפי הספר. אבל לסרטים תיעודים יש תקציבים מאוד מוגבלים שלא מאפשרים רוחב יריעה לסרט שמצטלם על פני מספר שנים בכמה מקומות בעולם", מספר שמיר. "עשינו את הפיץ' לסרט לפני שהמשבר הכלכלי הכה, והרבה מההתחייבויות שניתנו לי, לא עמדו בהן".

  

 

שמיר, שחתום על הסרטים "השמצה" ו"מחסומים" שעליהם זכה בפרסטים בפסטיבלים בעולם, דן בסרטו התיעודי החדש בשאלה "מה הופך אדם לגיבור?" השם 10% עולה מהשאלה למה רק עשירית מבני האדם מסוגלים להתנגד לסמכות ולהישאר טובים מול שלטון רע ודכאני. שמיר מספר שהסרט כבר צולם בתמיכת הקרן החדשה לקולנוע ורשת. הבמאי מייקל מור אמר שיתרום סכום זהה למה שיתקבל דרך אינדיגוגו.

    

תקציב הסרט המלא הוא 800 אלף דולר. בשביל שלבי העריכה, הוספת אנימציה, רכישת חומרי ארכיון וגרפיקה, שמיר זקוק ל-300 אלף דולר, ש-10 אחוז מהם הוא רוצה לגייס דרך האתר, והשאר ממכירות והקרנות של הסרט. שמיר אומר שהסכום הנוסף הזה, שהוא חלק קטן מהתקציב הכולל, נותן מרחב נשימה. "אחרי שלקחתי הלוואות ועשיתי את מה שצריך פניתי לגיוס דרך הקהל. ראיתי שעמיתים שלי מחו"ל עושים את זה. בדרך קורים דברים יפים. יותר מ-200 אנשים תרמו, וחלקם הופך להיות מעורב בדיאלוג על הסרט וחלק מהיצירה. מגיעים רעיונות מהם. זה הופך לסרט שיש קהילה שמלווה ותומכת. יש בזה משהו מעבר לערך כלכלי". שמיר מוסיף כי מדובר בשגרירים של הסרט.

 

שמיר אסף יותר מ-24 אלף דולר עד כה. איך עושים את זה? "בניתי על אנשים שראו את הסרטים הקודמים שלי", אומר שמיר, "וירצו לעזור לסרט הזה. הייתי צריך לראות איך אני מגיע לאנשים. התחלתי בפייסבוק, באימיילים עם אנשים שהייתי איתם בקשר בשנתים האחרונות. ברגע שהם ראוים שזה מסקרן אותם הם מעבירים לחברים שלהם וזה מתפתח. צריך להיות עם רעיון מהפכני ועם רקורד".

 

לתמיכה ב-10% >>

 

יש לך קהל מראש

"תנאי מזג האוויר קריטיים לסרט שלי", מספר יואב הורנונג שמצלם את "Deserted" כסרט הגמר שלו בחוג לקולנוע וטלוויזיה ואוניברסיטת תל אביב, "אני רוצה לצלם במאי ואני לא רוצה שנמות מחום". הורנונג לא רוצה להיות תלוי בקרנות, מאחר שאם יחכה להן יקבל תשובות רק אחרי בקיץ, ואז יצטרך לדחות את הצילומים בשנה, אז הוא התחיל עם גיוס ברשת. "רציתי בסיס תקציבי להסתדר איתו. קרנות יעזור לי המון בשלב הפוסט, וההקרנות בפסטיבלים".

 

 

 

הסרט מספר על צוערות בקורס קצינות, שנמצאות בתרגיל ניווט סמוך לים המלח כשאחת מהן מאבדת את הרובה שלה. הורנונג השיג עד כה חלק מהסכום  באמצעות הפצה בפייסבוק, בעמוד שהקים לסרט, ובאמעות הטיזר שצילם במדבר. "זו לא השחקנית, שתהיה, וזה לא בדיוק הלוקיישן, אבל זו האווירה". הורנונג מספר שקיבל עזרה מאסי עזר, גל אוחובסקי ועדין אלתרמן שגם עזרו לו הפצה של העמוד.

 

"נגטיב", סרטו הקודם של הורנונג, הוקרן בפסטיבלים בכל העולם וזכה בפסטיבל בפורטוגל כסרט העלילתי הטוב ביותר. הורנונג מאמין שהקשרים שיצר בעקבות ההקרנות והזכיות של נגטיב, עזרו לו לגייס כסף באתר גם לסרט הנוכחי.

 

ואם לא מגיעים לכל הסכום שצריך? "אני מודע לבעייתיות וכתבתי בפיץ' שאני בכל מקרה אצליח לצלם, בגלל שזה סרט סטודנטים. אבל ברור שתמיד כל כסף יעזור, ואני אפנה לקרנות. בגלל שמדובר בסטודנטים, אני אצליח. ככל שיהיה יותר, אני אעשה את הסרט יותר טוב". הורנונג מקווה להגיע לקרנות עם חלקים מוצלמים כבר, על מנת להראות להן משהו יותר מוחשי ולקבל תקציב נוסף.

 

"אני מעדכן את התורמים בכל התקדמות, ובהקרנות שלו", מספר הורנונג על הקהל שתרם עד כה, "כל אחד יקבל את מה שהובטח לו. הרבה מהם לא עשו את זה בשביל הדיוידי של הסרט או הגלויה. זה כבר קהל שירצה לראות את הסרט, שזה סוג של יתרון. אתה יודע שיש לך מראש קהל בכל מיני מדינות".   

  

לתמיכה ב-Deserted >>

 

לא יודע לשלוח אימייל, עכשיו פעיל בפייסבוק

הסרט "לא בתל אביב", הוא סרט הביכורים של  גפן. מדובר בסרט באורך מלא על מורה להיסטוריה שמפטרים אותו והוא יוצא למסע מוזר ברחבי קרית טבעון. גפן הגיע מהישוב הסמוך נופית שעל פי תאור בעמוד הסרט זה "כפר ישראלי מרוחק ומשעמם שמוקף בכלום, בלי טלוויזיה בכבלים ובלי אינטרנט". גפן טוען שזה תיאור מוגזם  אבל מעיד שהוא בעצמו לא ממש יודע לשלוח אימייל בעצמו.

 

 

גפן הגיע לרעיון של גיוס כספים דרך הבמאי עדו פלוק, שגפן שיחק בסרטו "אף פעם לא מאוחר מדי". פלוק עצמו גם גייס כסף למימון הסרט דרך הרשת, אבל לא דרך אינדיגוגו אלא באופן עצמאי דרך פייפאל. "הוא מאוד מאוהב בעולם הויראלי", אומר גפן. המפיק שלו, איתי תמיר ("השוטר") הגיע לרעיון בעקבות יואב שמיר.

 

"הקרן לקולנוע עושה מסלול לסרטים עצמאיים וניסיויניים", מספר גפן, ובנוסף הסרט ממומן מכיסו הפרטי ומכיסו של תמיר. אפשר להגיע להגיע תוך חודשיים לעשרת אלפים דולר? "אני לא יודע", אומר גפן, "אבל זה די מדהים שאנשים שאני לא מכיר, פתאום תורמים. אני מאוד מקווה שנגיע. ככל שיראו את זה יותר אנשים יתרנו יותר". השיווק נעשה בפייסבוק, לדברי גפן, "לא הייתי פעיל ועכשיו אני מעלה את זה כל יום מחדש".

 

הסרט כבר צולם, ונעשה כולו בהתנדבות. גפן אומר שהסרט זקוק לעוד 150 אלף שקל בשלב הזה בשביל עריכה ותיקונים טכניים. "יש כאלה שנותנים לך הנחות, אבל אם אני צריך אפקטים קוליים מחברה בצרפת לא אכפת להם מי אתה".

 

לתמיכה בלא בתל אביב >>

 


פורסם לראשונה 31/01/2012 07:08

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים