שתף קטע נבחר

זוגות צעירים: תוכנית אטיאס - יריקה בפרצוף

הם עובדים ושירתו בצבא, אבל חלום הדירה הפרטית הולך ומתרחק בעקבות הקריטריונים לדיור בר השגה שקבע שר השיכון אריאל אטיאס. "אני מתחרה מול חרדי בן גילי אבל אין לי ממש סיכוי", אומר יהודה בצלאל מרחובות

השינויים שהכניסו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר השיכון אריאל אטיאס בתוכנית הדיור בר השגה, לא ממש עושים רושם על זוגות עובדים, שמרגישים כאילו ירקו להם בפרצוף. אף על פי ששירתו בצה"ל ושהם גם תורמים לחברה, הם מרגישים שהקריטריונים החדשים שהגה השר אריאל אטיאס מרחיקים אותם מחלום הדירה הפרטית.

 

אחרי הביקורת הקשה שהוטחה באטיאס, נאות ראש הממשלה בנימין נתניהו לפעול למען שינויים בתוכנית הדיור החדשה. מספר הנקודות למשרתים בצבא עלה מ-20 ל-30, אך הסעיף הבעייתי - כושר ההשתכרות, שמאפשר גם למי שלא עובד להיות זכאי לדיור ציבורי - נשאר על כנו.

 

תוכנית הדיור והסערה שבאה בעקבותיה:

 

נתניהו ואטיאס. שינויים קוסמטיים בלבד? (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו ואטיאס. שינויים קוסמטיים בלבד?(צילום: נועם מושקוביץ)

 

"הקריטריונים שהציג אטיאס משרתים את האוכלוסייה שלו יותר מאשר את האוכלוסייה היצרנית", אמר ל-ynet יהודה בצלאל מרחובות, נשוי טרי למוריה. "החרדים מתחתנים מוקדם יותר, כך שאני מתחרה מול חרדי בן גילי, שנשוי כמה שנים ולא עובד. אין לי סיכוי מולו מבחינת מספר הנקודות, למרות השירות הצבאי שלי, שנחשב רק בחצי מהפרויקטים. זו יריקה בפרצוף של כל מי שיצא לרחובות בקיץ האחרון".

 

בצלאל בן ה-29 משמש מנכ"ל אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית. אשתו מוריה עובדת כעורכת דין. שניהם שירתו בצבא, ויהודה אף שירת כקצין קבע קרבי בצנחנים. "למרות שבשנים האחרונות היינו עסוקים בללמוד ולעבוד, דירה היא עדיין חלום רחוק", הוא אומר. "המדינה לא יודעת לתגמל את המשרתים. אימא שלי תמיד אמרה שאני פראייר ולא הקשבתי לה, אבל היום אני חושב שהיא צדקה. אני ממשיך לתת חודש מילואים בשנה, אבל חושב שהמדינה לא יודעת להחזיר".

 

יהודה ומוריה בצלאל מרחובות. מרגישים פראיירים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
יהודה ומוריה בצלאל מרחובות. מרגישים פראיירים(צילום: אבי מועלם)
 

גם ניר ינובסקי-דגן ואשתו שירה מירושלים נמצאים במצב דומה. שניהם שירתו בצבא ולפני שנתיים התחתנו. ילדים עדיין אין להם. "הממשלה נתנה לנו בעיטה. לקחו את המושג של דיור בר השגה והפכו אותו לבדיחה", אומר ינובסקי-דגן. "נכון שהשירות נותן נקודות אבל במבחן המציאות אף אחת מהדירות בירושלים לא יורדת מ-1.5 מיליון שקל. זה סכום דמיוני עבור רוב הזוגות והמציאות מוכיחה שהתוכנית החדשה נותנת עדיפות לאוכלוסיות מסוימות ובמקומות שפחות רלוונטיים לציבור חילוני. אנחנו רוצים לבנות כאן את חיינו אבל בכל פעם שאנחנו מגיעים לוועדות התכנון לעירייה ולממשלה אנחנו מגלים שיש עדיפות לבניית בנייני יוקרה".

 

פרופ' מנואל טרכטנברג. תוכנית אטיאס -  בניגוד להמלצות שלו (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
פרופ' מנואל טרכטנברג. תוכנית אטיאס - בניגוד להמלצות שלו(צילום: נועם מושקוביץ)

 

ינובסקי-דגן, שפעיל בתחום הדיור בירושלים, מדגיש כי הוא תומך במתן סיוע גם לאוכלוסייה החרדית, "אבל המינימום שאפשר לדרוש לפני שאתה מקל על אנשים הוא לוודא שהם קודם כול דואגים לעצמם, לא יכול להיות שזה יהיה על חשבוננו".

 

"נתניהו העדיף פוליטיקה על פני טובת הכלל"

כאמור, הקריטריון הבעייתי ביותר בתוכנית של אטיאס הוא מיצוי כושר ההשתכרות. בארגונים החברתיים טוענים כי ראש הממשלה הוליך שולל את הציבור העובד בישראל לטובת שיקולים פוליטיים צרים. "עצוב שממשלת ישראל לא מוכנה לפעול בכנות עבור הציבור העובד בישראל, שמשלם מסים, נושא בנטל הכלכלי של המדינה

 ומתקשה לגמור את החודש", אמרה מירב כהן מתנועת הצעירים הירושלמית "התעוררות". "במשך חודשים ארוכים אנחנו שומעים תירוצים עלובים, שמאחוריהם עומדים שיקולים פוליטיים צרים. היה מוטב שראש הממשלה ושותפיו לא היו מורחים אותנו והיו מודים שברצונם לשרת סקטור מסוים שבמקרה נמנה עם מצביעיה של מפלגת ש"ס".

 

לביקורת מצטרפת גם אלישבע מזי"א, מנכ"לית תנועת "רוח חדשה", שטוענת כי "הכרעתו של ראש הממשלה היא התעלמות בוטה מהמחאה האדירה שהייתה פה בקיץ ומהמסקנות של ועדת טרכטנברג, שראש הממשלה מינה בעצמו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה ומוריה בצלאל. המדינה לא יודעת להחזיר
צילום: אבי מועלם
השר אטיאס. תוכנית במחלוקת
צילום: גיל יוחנן
ראש הממשלה נתניהו. לא נכנס לעומק
צילום: AP
מומלצים