שתף קטע נבחר

האם יוחלף שמו של השקל החדש?

26 שנה לאחר שנכנס למחזור, המטבע הישראלי כבר לא חדש אך עדיין מכונה שקל חדש. סדרת השטרות החדשה שינפיק בנק ישראל היא עיתוי מתאים לשינוי. איך יכונה המטבע החדש?

בבנק ישראל שוקלים לאחרונה את האפשרות לשנות את שמו של המטבע הישראלי מ"שקל חדש" ל"שקל ישראלי". ההחלטה הסופית עוד לא התקבלה ובבנק המרכזי עוסקים עדיין בבירור ההשלכות והעלויות של החלפת שם המטבע.

 

האפשרות לשנות את שמו של המטבע בישראלי עלתה בעקבות כוונת הבנק להנפיק סדרה חדשה של שטרות, שישאו את דיוקנותיהם של המשוררים שאול טשרניחובסקי, נתן אלתרמן, לאה גולדברג ורחל. סדרת השטרות תונפק בשנה הקרובה ולקראת הנפקתה, החליטו בבנק לבחון את האפשרות לשנות את שמו של השקל החדש, שכבר מזמן אינו חדש.

 

השטרות והמטבעות הראשונים של השקל החדש נכנסו למחזור ב-1985. בעקבות האינפלציה החדה שנרשמה במשק הישראלי בתחילת שנות השמונים, הוחלט אז להנפיק מטבע חדש שיחליף את השקל על פי שער המרה של שקל חדש 1 תמורת 1,000 שקלים. מטרת המהלך, בין היתר, הייתה ליצור אפקט פסיכולוגי בקרב הציבור, כאילו עליית המחירים המטורפת באה אל קיצה.

 

כיום, אין צורך כלכלי חברתי בהחלפת שמו של המטבע והאפשרות הזאת נבחנת רק מפני שהשם "חדש" כבר לא הולם את המטבע שנמצא בשימוש כ-26 שנה ומפני שהעיתוי הולם, עקב הנפקת סדרת השטרות החדשה.

 

עם זאת, להחלפת שמו של המטבע יש עלויות מסוימות, מעבר להנפקת שטרות ומטבעות חדשים. שמו של המטבע מופיע על גבי חוזים, בתוכנות מחשב ועל גבי צ'קים. מסיבה זו עורכים כעת בירור בבנק ישראל עם הבנקים, כדי לנסות להעריך את העלויות.

 

עוד נושא שנמצא עדיין בבדיקה הוא שמו של המטבע החדש. כרגע, הרעיון היחיד שנזרק לחלל האוויר הוא "שקל ישראלי" ובאנגלית ILS במקום ה-NIS הנהוג כיום בעולם (שקל ישראלי חדש).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להחלפת המטבע יהיו עלויות
צילום: shutterstock
מומלצים