שתף קטע נבחר

מגרש הדמים: "באו לעברנו עם סכינים ומאצ'טות"

כוחות הביטחון המצריים עצרו 47 חשודים במעורבות באירועים האלימים במשחק הכדורגל בפורט סעיד, בהם נהרגו 74 בני אדם. ארגון האוהדים הקיצוני "האולטרס של כיכר תחריר" מאשים את הצבא ביצירת כאוס: "הבוגד טנטאווי, אנחנו רוצים את ראשך"

"הם באו לעברנו עם מאצ'טות וסכינים והשליכו כמה מאיתנו מהקומה הרביעית". כך תיאר היום (יום ה') אוהד כדורגל מצרי את רגעי האימה שעברו עליו אתמול בעת משחק הכדורגל בפורט סעיד, שבו נהרגו 74 בני אדם ויותר מאלף נפצעו. ראש המועצה הצבאית הורה על הקמת ועדת חקירה, והפרלמנט צפוי להתכנס היום לישיבת חירום.

 

מרחץ דמים על המגרש:

 

כלי התקשורת במצרים דיווחו כי כוחות הביטחון עצרו 47 חשודים במעורבות באירועים האלימים. פעילים למען הדמוקרטיה הפנו אצבע מאשימה לעבר המשטר הצבאי וערכו הפגנה מול משרד הפנים בקהיר כדי למחות על חוסר היכולת של המשטרה למנוע את אירוע הדמים. באותה עת, מפגינים התכנסו מול בניין רשות השידור המצרית ומנעו מצוות תוכנית הבוקר של הטלוויזיה המצרית להיכנס לאולפנים.

 

משחק הכדורגל בפורט סעיד נערך בין קבוצת "אל-מסרי" המקומית לבין אחת הקבוצות המצליחות במצרים "אל-אהלי" מקהיר, שרוב הנפגעים הם אוהדיה. אנשי ביטחון בין ההרוגים. הבוקר התכנסו מפגינים רבים מחוץ למועדון קבוצת - "אל-אהלי" ושרו ססמאות נגד שלטון הצבא. מאות נוספים הגיעו לתחנת הרכבת המרכזית בקהיר כדי לקבל את פניהם של אוהדי הקבוצה הפצועים.

 

מצא את חברו בחדר המתים

"נמות כמוהם או שנבטיח את זכויותיהם", שרו המפגינים בתחנת הרכבת וקראו קריאות בגנות השלטון הצבאי, בראשותו של פילדמרשל מוחמד חוסיין טנטאווי. כאשר הרכבת נכנסה לרציף, עשרות מפגינים קפצו עליה, טיפסו על הגג שלה והניפו את דגלי מצרים.

 

"כולם היכו אותנו. הם היכו אותנו מבפנים ומבחוץ, עם זיקוקים, אבנים, מוטות ברזל ולכמה מהם היו סכינים, אני נשבע", סיפר אוהד לתחנת הטלוויזיה הפרטית ONTV.

 

"היו איתי 13 אוהדים ולא מצאתי אף אחד מהם, חוץ מהחבר שלי, שמצאתי אותו אחרי מספר שעות בחדר המתים", סיפר מוחמד אחמד, אוהד "אל-אהלי" שנפצע במגרש במהלך המהומות. "יצאתי מהעבודה שלי ונסעתי לאצטדיון בפורט סעיד, נפגשתי עם חבריי במקום אשר קבענו ואחרי המשחק לא מצאתי אף אחד וחזרתי לבד".  

"המשטרה נכשלה במילוי תפקידה". פורט סעיד בוערת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"המשטרה נכשלה במילוי תפקידה". פורט סעיד בוערת(צילום: EPA)

 

אוהד נוסף, איסמאעיל עבד אלהאדי, גם כן מהמחנה של "אל-אהלי", הוסיף: "הלכתי למשחק בשביל לשכוח מהדאגות. לא תיארתי לעצמי שהרגעים האחרונים של המשחק יביאו למוות בצורה פתאומית". לדבריו, "האוהדים של פורט סעיד החלו בסיום המשחק לזרוק אבנים לעבר אוהדי 'אל-אהלי', כאשר לאחר מכן החלו עימותים אלימים בין הצדדים, שאף אחד לא תיאר לעצמו שיכולים לקרות על ידי אזרחים מצרים".

 

"אחד הקצינים אמר לנו: תעשו מה שאתם רוצים"

מהצד השני של המתרס, אוהדי "אל-מסרי", שהאצבע המאשימה כוונה לעברם, ניסו לגלגל את האחריות לעבר מנגנוני הביטחון. "הבעיה החלה אחרי המחצית הראשונה, כשהיה מספר מועט של אנשי ביטחון שישבו על הכיסאות", הסביר עבדאללה מוחמד, אחד מאוהדי הקבוצה.

 

אוהד אחר של "אל-מסרי", מוחמד אלמהדי, טען כי אחד מהקצינים של משרד הפנים אמר לו ולחבריו: "תעשו מה שאתם רוצים". הוא גם הביע תמיהה: "איך אנחנו, שזכינו בניצחון על 'אל-אהלי' נעשה דברים כאלה". אלמהדי טען כי אירוע הדמים היה מתוכנן על מנת להשאיר את המועצה הצבאית בשלטון וכדי שחוק החירום לא יבוטל. "אני שונא את 'אל-אהלי', אבל זה לא מגיע עד רצח. אנחנו לא רוצחים".

הלכו לצפות בכדורגל וחזרו בארונות קבורה. אח של אחד ההרוגים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלכו לצפות בכדורגל וחזרו בארונות קבורה. אח של אחד ההרוגים(צילום: רויטרס)

 

אלמהדי הוסיף כי קצין אחר מכוחות האבטחה במגרש הורה לאוהדים להתעמת עם הקהל של "אל-אהלי". אוהד נוסף,  שניסה לחזק את טענותיו, מחמוד עפיפי, האשים את קציני הביטחון בכך שסגרו את היציאה בפני הקהל של "אל-אהלי" במהלך המהומות וכיבו את האורות במגרש מיד עם הגעת אוהדי "אל-מסרי" ליציע של אוהדי "אל-אהלי" כשהם פותחים הכניסות למגרש בפני אוהדי "אל-מסרי" ואומרים להם: "לכו, תעשו את מה שצריך עם אוהדי 'אל-אהלי'". 

 

הפגנות בפורט סעיד: "הצבא אשם"

אוהדי כדורגל מקהיר, שעמדו בחזית המאבק להפלתו של חוסני מובארק מהשלטון, מצאו להם מטרה חדשה - האיש שהחליף את מובארק בתפקיד, טנטאווי. "אנחנו רוצים את ראשך, הבוגד טנטאווי. יכולת לחקוק את שמך בהיסטוריה, אבל היית יהיר והאמנת שמצרים ובני עמה ייסוגו אחורה וישכחו את המהפכה שלהם", מסרה קבוצת האוהדים "האולטרס של כיכר תחריר" בעמוד הפייסבוק שלה.

 

ובפורט סעיד, תושבים רבים צעדו היום ברחובות העיר וגינו את מרחץ הדמים שאירע אתמול במגרש הכדורגל ואמרו כי מדובר בקנוניה של הצבא והמשטרה כדי ליצור כאוס. טנקים של הצבא וכלי רכב משוריינים הצטרפו לסיורים המשטרתיים ליד בתי החולים ובתי ההלוויות בעיר.

 

טנקים וכלי רכב משוריינים הגיעו לעזרתם. כוח משטרה במגרש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טנקים וכלי רכב משוריינים הגיעו לעזרתם. כוח משטרה במגרש(צילום: AFP)

 

אך המחאה בעקבות האסון הכבד במגרש הכדורגל לא נעצרה רק בקהיר ופורט סעיד. במחוז סואץ הפגינו 500 בני אדם, בהם אוהדי כדורגל ופעילים למען הדמוקרטיה, מול מפקדת המשטרה באזור כדי למחות על מה שהם כינו "הזנחה משטרתית".

 

המשטר מתגונן: "לא נכניס איש צבא לכל בית"

אחד מחברי המועצה הצבאית במצרים, איסמאעיל עותמאן, התראיין לאחד מערוצי הטלוויזיה המצריים והתנגד להטלת האחריות לתוצאות האירועים על המועצה הצבאית. "אנחנו כעם אחראים על התנהגותנו, ואני לא אכניס לכל בית איש צבא. איפה התפקיד של אנשי התקשורת והצעירים בהחדרת התודעה? אני מבקש מכם לא לזרוק את האחריות לפתחם של המועצה הצבאית, משרד הפנים או הממשלה", ביקש עותמאן.

 

האסון אתמול החל לאחר שאוהדים של "אל-מסרי" התפרצו למגרש שניות לפני תום המשחק, שתוצאתו הייתה סנסציונית - 1:3 לקבוצה המקומית, יריבה מרה של "אל-אהלי". לדברי גורמי ביטחון, האוהדים רדפו אחר השחקנים. כמו כן, הם החלו להשליך אבנים ובקבוקים עליהם.

 

ד"ר איהאב עלי, הרופא של מועדון "אל-אהלי", כינה את המראות באצטדיון "מלחמה שתוכננה מבעוד מועד". הוא דרש לחקור באופן מיידי את מה שאירע ולבטל את הליגה: "מדובר במלחמה ולא בכדורגל".

 

האוהדים הקיצוניים של "אל-אהלי" ידועים בקשיחותם ובנטייתם לנהוג באלימות, כשהם חשים כי יש בה צורך. הארגון שלהם הוקם באופן מסודר רק ב-2007, אך לאורך השנים הם ידעו עימותים קשים עם משטרת מצרים, שרק הגבירו את האיבה בין הצדדים. בהתחשב בכך שהשוטרים הם שנפרסו ברחובות בימים הראשונים של הפגנות המחאה כדי לדכא אותן, ניתן להבין אולי מדוע לאוהדי "אל-אהלי" הייתה מוטיבציה מיוחדת לאתגר אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלימות מתוכננת? המהומות בפורט סעיד
צילום: AP
האוהדים הקיצונים תובעים את ראשו. טנטאווי
צילום: AFP
מומלצים