שתף קטע נבחר

צילום: דלית שחם

באיבה טובה: איך יוצאים בסדר עם כולם בצוואה?

גם אם טיפלתם בהוריכם הקשישים במסירות, אתם עלולים לגלות לאחר מותם כי אחיכם קיבל נתח גדול יותר מהירושה המשפחתית. מנגד, זכותם של אבא ואמא לחלק כראות עיניהם את כספם. דריה כנף עושה סדר בזכויות היורשים - והמורישים

בחלום האמריקאי אבא ואמא הולכים לעולמם בשיבה טובה, מחייכים בשנתם, ו-3 הילדים היפים חולקים ביניהם את נכסי ההורים (הרבים), שווה בשווה, וחיים חיי נוחות ואושר עד עצם היום הזה.

 

 

במציאות הדברים לא תמיד נראים כך. אחרי שההורים הולכים לעולמם, לילדים צפויות לעיתים הפתעות לא נעימות: זו יכולה להיות חלוקה לא שוויונית בין האחים, או התניית תנאים בצוואה שפוגעים באחד הילדים (תקבל את הכסף רק אם תתחתן עד גיל 30). קיימים גם מקרים לא מעטים בהם קיים נישול מלא של אחד הילדים מהצוואה.

 

האם זה חוקי? מה ניתן לעשות נגד רצון ההורים? ומה קורה כשאתם יודעים בוודאות שאח שלכם הכריח את ההורים לכתוב צוואה שפוגעת בכם? להלן התשובות המלאות:

 

שאלה: האם מותר בכלל לנשל ילד מצוואת ההורים?

 

תשובה: בהחלט. לכל אדם יש חופש מלא ובלתי מוגבל לצוות מה יעשה בנכסיו, ולמי להקנות אותם. זהו עקרון על, שבתי המשפט מכבדים מאד.

 

ואולם, על מנת שהצוואה תיחשב תקנית, ושיהיה קשה לבטל אותה לאחר הפטירה, יש להקפיד כי היא תנוסח באופן העונה על הכללים שנקבעו בחוק.

 

כמו כן חשוב להקפיד שהניסוח של הוראות הצוואה, מועדי העברת הנכסים, התנאים השונים ואופן החלוקה שומרים על האינטרסים של המוריש, וגם של היורשים בעתיד, שכן לכל הוראה יכולות להיות השלכות מבחינת מיסוי והבטים חשבוניים וכלכליים (איש מקצוע יכול להסביר למוריש כיצד למקסם עבור יורשיו את הסכומים שיגיעו לידיהם).

 

שאלה: למה הכוונה? האם לא מספיק פשוט לכתוב "בני מנושל מצוואתי"?

 

תשובה: בעניין זה יש להבין כי למונחים יש משמעות. כך למשל, קיים הבדל בין "נישול" יורש לבין "הדרת" יורש.

 

נישול הוא מצב בו אחד מהיורשים החוקיים פשוט אינו מוזכר בצוואה. כך אפילו אם אמא מצווה בצוואתה 100% מנכסיה לבעלה בלבד, הרי שעצם העובדה שהילדים הם יורשים לפי הדין, והם לא מקבלים נתח מהעיזבון, הוא לכאורה נישול (למרות שאותה אם לא התכוונה לפגוע בילדיה, אלא בחרה מודל מסוג אחר, בו האב דואג לילדים עד פטירתו, ורק אחר כך הם יקבלו את הנכסים).

 

הדרת יורש מהצוואה לעומת זאת הינו אקט חריף יותר, מדובר במצב בו המוריש אוסר במפורש על היורש ליהנות מכל חלק בעיזבונו, והדברים נאמרים בפירוש.

 

במצבים בהם אחד הצדדים מתנגד לצוואה, או שהיורשים מבקשים לשנות ביניהם את סדר החלוקה בדיעבד, יש משמעות לדרך שבה נכתבה הצוואה, ולכן בהחלט כדאי להיוועץ באיש מקצוע טרם מעשה.

 

שאלה: אם חושדים בצוואה ובתוקף שלה, למשל אם היא נראית מזוייפת, או שחושדים במישהו שהוא הכריח את המצווה לכתוב אותה, יש בכלל מה לעשות כנגד זה?

 

תשובה: בהחלט. צוואה מתקיימת כאשר רשם הירושות מעניק "צו לקיום הצוואה". אם קיימת למישהו עילה כלשהיא להתנגד לצוואה, עליו להגיש "התנגדות לצו קיום צוואה". הדיון המשפטי בהתנגדות מועבר לבית המשפט לענייני משפחה, ובסופו ניתן פסק דין.

 

במקרה שמתעורר אצלכם חשד, מומלץ שתהיו מעורבים בהליך קיום הצוואה, ושתגישו התנגדות במועד. פרטו בה את כל טענותיכם, והסתמכו על ראיות / עדויות להוכחתן. מדובר בהליך משפטי לא קצר, ומומלץ להסתייע באיש מקצוע.

 

מורישים - שימו לב: אם אתם כבר לא צעירים, או שמצבכם הבריאותי לא מזהיר, כדאי לצרף לצוואה אישור רופא מומחה עדכני, המעיד על צלילות דעתכם ויכולתכם הקוגנטיבית בעת עריכת הצוואה. אישור זה יקשה על המתנגדים לצוואה לפסול אותה בטענות כאילו לא הבנתם על מה אתם חותמים, ויגדיל את הסיכוי שצוואתכם תקויים כלשונה.

 

שאלה: יש לי ילד שנולד מחוץ לנישואין, אנחנו לא בקשר ואני לא מעוניין שהוא יירש אותי. כיצד אבטיח שרכושי יחולק רק בין 2 ילדיי הקטנים הגרים עימי?

 

תשובה: אם אתה מעוניין לנשל / להדיר יורש פוטנציאלי, כדאי כאמור לכתוב צוואה, כשעומדות לפניך מספר אפשרויות:

(1) לחלק את עיזבונך בין 2 הילדים הקטנים שלך, בלבד, ולא לציין את שמו של הילד המודר כלל.

 

(2) לכתוב בצוואה הוראה מפורשת: "אני מורה כי בני נדב נושא ת"ז ____ שנולד בשנת __לא יירש כל חלק מעיזבוני".

(3) להוריש לנדב סכום מינורי (למשל שקל אחד חדש בלבד), וזאת בכדי להוכיח לנדב ולמעורבים האחרים כי נדב לא "נשמט בטעות" מהצוואה, ולא "נשכח מזכרונך", אלא שהייתה לך כוונה אמיתית להוריש לו חלק קטן יותר.

 

בעניין זה יש להבין כי ציון הדברים במפורש בהחלט יכול להוכיח בעתיד, שזה היה רצונך האחרון (במידה ונדב, או אמו, יתנגדו לקיום הצוואה). מנגד זכור, כי קיימים שיקולים נוספים לניסוח, וביניהם אינטרסים כלכליים, ולכן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.

 

שאלה: במידה שאני ובני נדב נתקרב בעתיד, האם אוכל לשנות את הצוואה?

 

תשובה: בהחלט. כל צוואה הינה ברת שינוי, ועצם העובדה שכתבת צוואה ובה חלוקה מסויימת, אינה מונעת ממך לשנות את דעתך בעתיד, ואז לכתוב צוואה חדשה. יש להקפיד ולרשום על הצוואה החדשה תאריך, לכתוב בפירוש שהיא מבטלת את הצוואה הישנה מיום זה וזה, וליידע את כל מי שמכיר את הצוואה הראשונה בדבר השינוי.

 

שאלה: אני דואגת לבני הבכור, ליאם בן ה-40, המוגבל ביכולתו לדאוג לעצמו. הוא אינו נחשב "חסוי" ולא זקוק לאפוטרופוס חלילה, אך אני לא סומכת על כושר השתכרותו. מנגד, אני יודעת ששתי בנותיי יוכלו בהחלט לדאוג לעצמן לאחר מותי, שתיהן נשואות, בעלות בית ונשות קריירה. מה אוכל לעשות בכדי להבטיח שכל רכושי יועבר לליאם בלבד?

 

תשובה: אם את בוחרת להוריש את נכסיך אך ורק לליאם, עליך לכתוב זאת בצוואה, ולהסביר שם היטב כי לבנותיך את משאירה רק חלק מינורי, כאמור.

 

אני מציעה לך במידת האפשר להוריש לבנותיך במסגרת הצוואה חפצים ספציפיים, שאינם בעלי ערך ממוני רב, אך יש להם ערך רגשי עבור בנותיך (למשל תקליטים, חפצי אומנות, בגדים, רהיטים ספציפיים).

 

כמו כן אני מציעה שתשאירי לבנותיך המנושלות מכתב אישי, ובו תסבירי להן את מניעיך להחלטה החריגה. שתפי אותן ברגשותיך ושקפי להן את מידת הביטחון שיש לך בהן וביכולותיהן. כדאי לך להותיר העתק מהמכתב גם למנהל העיזבון (במידה ומינית מישהו ספציפי בצוואה). כך יוכל מכתב זה לשמש בבוא העת כראיה במשפט, במידה ובנותיך יגישו התנגדות.

 

הערה: במקרים בהם עולה חשש כי אחד היורשים לא יהיה מסוגל לדאוג לעצמו לאחר פטירת המנוח, יש להיוועץ עם עו"ד העוסק בתחום: ייתכן וכדאי לדאוג כבר עתה למינוי עתידי של אפוטרופוס / מנהל עיזבון שידאגו לצרכיו.

 

שאלה: אבא שלי נפטר, ואחותי היא שדאגה בכל השנים האחרונות לאמי. אני הייתי בקשר עם אמא, אך לא כמו אחותי שגרה איתה וניהלה את חייה. אחרי השבעה גיליתי שאחותי החתימה את אמי על צוואה שמנשלת אותי ושמעניקה רק לה את כל נכסיה (2 דירות וכספים). מה אפשר לעשות?

 

תשובה: כאמור, לכל אדם החופש המלא לצוות מה ייעשה ברכושו. לכן, אם אמך ראתה לנכון להעניק לאחותך את כל נכסיה, זה לא הופך את הצוואה ללא חוקית.

 

מה שכן, אם אתה חושש שהופעלה על אמא שלך השפעה בלתי הוגנת לנשל אותך מהצוואה (למשל שאחותך כפתה עליה לעשות כן), או במידה ואתה יודע שמצבה הבריאותי של אמא היה מבולבל בעת עריכת הצוואה והיא לא הבינה על מה היא חותמת, במקרים אלו ניתן כאמור להתנגד לקיום הצוואה.

 

עליך לגשת בזריזות לעו"ד הבקי בתחום, ולבדוק את זכויותיך. קיימים מקרים דומים בהם בית המשפט פסק כי הצוואה הייתה נגועה בהשפעה בלתי הוגנת, ביטל את הצוואה, וחילק את רכוש האם בין כל ילדיה.

 

לסיכום, ניתן לראות שאדם חופשי לעשות ברכושו ככל העולה על רוחו, גם אם הדבר אינו מקובל על יורשיו. כל עוד הצוואה תקפה מבחינת צורתה וניסוחיה, ואין חשש כי נכתבה תחת לחץ או איום, הצד המנושל יצטרך לקבל את המציאות ולחיות עימה.

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם על ערש דווי, אפשר לבחור במי כדאי
צילום: index open
מומלצים