שתף קטע נבחר

תפס את האופנובנק: כך ללכוד שודד בנקים סדרתי

חיים פנחס "שוגון", שהיה שותף ללכידת רוני לייבוביץ' בתחילת שנות ה-90, מגלה חלק משיטות העבודה של חוקרי משטרה ומבחין בין שני סוגי שודדים. "על פניו בימינו זה יותר קשה עם המצלמות, אבל יש אמצעי הסוואה מאוד פשוטים"

לפני יותר מ-20 שנה לכד קצין המשטרה, חיים פנחס "שוגון", את האופנובנק רוני לייבוביץ'. היום (ה') בשיחה עם ynet הוא מנסה לשחזר מה עובר בראש של חוקרי המשטרה ובעיקר של השודד.

 

"יש שני סוגי שודדים: העבריינים המקצועיים, אלו שמבצעים את השוד בצורה מדוקדקת, עושים הכנה קפדנית של מודיעין ודרכי מילוט", הוא אמר. "העבריינים המקצועיים בוחרים במכוון מקומות שקטים עם מעט אנשים והרבה כסף, מודעים לאמצעי האבטחה הרבים באזור ויודעים בדיוק איך לעקוף אותם. לעבריינים, מלבד השוד עצמו והכסף שהשיגו, יש את הריגוש מהאקט העברייני. הדופק עולה ל-180 והאדרנלין זורם בעורקים והעבריין מכור לא פחות להתרגשות העצומה".

 

ויש את השודד השני, כפי שהיה האופנובנק בזמנו. "אלו אנשים שהם אינם עבריינים, אלא כאלו שנקלעו לחובות כבדים ומוכרחים להשיג כסף מזומן מיד. הם מבחינים בהזדמנות שקורצת לעין - מקומות בלי שמירה ובלי אבטחה רצינית שיש בהם הרבה מזומנים", סיפר שוגון - שכיום עובד כחוקר פרטי. "הם אוזרים אומץ ועושים ניסיון אחד עם נשק או דמוי נשק - כפי שנעשה ברוב המקרים. הם לוקחים כמה אלפי שקלים ורואים כי טוב וממשיכים לסניף הבא וזו כבר הופכת לתופעה".

 

"הוא ראה שהלך לו בקלות וניסה עוד אחד". האופנובנק (צילום: מאיר פרטוש) (צילום: מאיר פרטוש)
"הוא ראה שהלך לו בקלות וניסה עוד אחד". האופנובנק(צילום: מאיר פרטוש)

 

"האופנובנק, בזמנו, שדד סניף בנק בהרצליה פיתוח", שיחזר קצין המשטרה לשעבר. "הוא הצליח גם בו והמשיך לסניפים אחרים. גם כאן יש את אלמנט הריגוש, אם כי בצורה פחותה. האופנובנק, בשוד ה-12, כבר עשה זאת בגלל הריגוש שבמעשה והסיקור התקשורתי שקיבל על המעשים שלו".

 

המצלמות נגד השודד

הוא אמר כי כיום קשה לשדוד בנקים. "על פניו אמור להיות קשה יותר לבצע שוד סדרתי בעידן הנוכחי, בגלל כמות האבטחה והעובדה שהכול היום מצולם" הוא אמר. "אבל מה לעשות שיש אמצעי הסוואה מאוד פשוטים שמקשים גם על המצלמות. כולם יודעים שלעבריינים יש סגנון לבוש מאוד ברור - כובעי הבייסבול מאד נפוצים כי באמצעותם אפשר להסתיר את הפנים בקלות רבה. הכובע מקשה מאד על הזיהוי".

 

ומה עושים אנשי החוק? "האמצעים העומדים לרשות המשטרה הם רבים", אמר שוגון. "במקרה של שודד סדרתי השטח רוגש ולמשטרה יש גישה לצינורות המידע הללו, שדרכם אפשר ליירט מודיעין.

 בנוסף לכך יש את הראיות הקיימות בזירה שנאספות על ידי החוקרים - באילו קליעים השתמשו היורים והאם יש התאמה בין הכדורים שנורו במקרי השוד השונים".

 

גם אמצעים אלקטרוניים עומדים לרשות המשטרה. "המשטרה מבצעת בשטח גם מחקר תקשורת - בודקים אילו טלפונים היו בזירת האירוע ביום האירוע ובשעת האירוע", הוא אמר. "בודקים כל טלפון שהיה באזור הזה. כמו כן, באמצעות אמצעי האבטחה בשטח והמצלמות, אפשר לזהות פרופיל של אנשים - לבוש, מבנה, תווי פנים. כל הדברים הללו ביחד יכולים לסייע לאיתור השודד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה"אופנובנק" רוני לייבוביץ' אחרי לכידתו
צילום: מיכאל קרמר
חיים פנחס "שוגון"
משחזרים את אחד ממקרי השוד
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים