שתף קטע נבחר

30 שנה לטבח: 'אסד מת, אסד ימות וחמה - לא'

המהפכנים בסוריה מציינים 30 שנה לטבח שביצעו כוחותיו של אסד האב במורדים בעיר הצפונית חמה. פעילים שפכו צבע אדום ברחובותיה של העיר שגם היום עומדת במוקד ההתקוממות. כוחות הביטחון נערכים לעימותים ב"יום שישי של ההתנצלות"

ב-3 בפברואר לפנות בוקר ניתן בעיר חמה האות למרד נגד שלטונו של אסד האב – ולתחילת הטבח שביצעו כוחותיו בעיר. 30 שנה אחרי, בעיצומה של התקוממות עממית נגד אסד הבן, ובזמן שחמה הפכה שוב למוקד של מהפכה ושפיכות דמים, מציינים היום (יום ה') המהפכנים את האירוע וקוראים לקיים מחר "יום שישי של התנצלות לחמה". כוחות הביטחון הסוריים נערכים בכוחות מתוגברים.

 

תזכורת: "הטבח השני של חמה" ביוני

 

תמונות הרוגים בדף פייסבוק לציון אירועי הזיכרון          (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמונות הרוגים בדף פייסבוק לציון אירועי הזיכרון (צילום: AFP)

 

"חאפז מת – וחמה לא, בשאר ימות – וחמה לא", רוסס על קירות בעיר. פעילים שפכו צבע אדום ברחובות כדי לסמל את הדם שנשפך אז ומוסיף להישפך גם היום. הם גם ערבבו צבע לתוך המים המניעים את גלגלי המים העתיקים של העיר. הצבא הקים מחסומים בשכונות, ותושב סיפר לסוכנות הידיעות AP כי "כל 100 מטר יש מחסום".

 

האופוזיציה הסורית קראה לגופים המהפכניים השונים להשתתף באירועים לציון הטבח שבו נהרגו כ-30 אלף בני אדם. היא הדגישה כי הפשע שבוצע נגד תושבי העיר כפול, שכן במשך שנות שלטונה של משפחת אסד הושתקו האירועים.

 

כלי תקשורת ערביים דיווחו כי השלטונות הסורים תגברו את כוחות הצבא לקראת אירועי יום השנה. פעילי אופוזיציה בחמה סיפרו כי כוחות הביטחון ביצעו מעצרים נרחבים ותגברו את נוכחותם בעיר.

 

"זמן השתיקה נגמר"

גולים סורים מצדם מדווחים כי החלו בהכנת תיק משפטי כדי להעמיד לדין את האחראים למרחץ הדמים בבית הדין הבינלאומי ולהשיג הכרה עולמית באירוע. גם ארגוני המורדים הדגישו את חשיבות ההעמדה לדין של האחראים, אולי על רקע ניסיונות הקהילה הבינלאומית כיום להביא לסיום האלימות בסוריה.

 

דף הפייסבוק "סליחה חמה" ()
דף הפייסבוק "סליחה חמה"

 

גם ברשתות החברתיות מציינים את יום השנה וכמה מדפי הפייסבוק של ארגוני האופוזיציה שינו את תמונת הפרופיל שלהם לתמונת נר שעליו דגל המהפכה הסורית ועליו כתוב: "הטבח בחמה". דף אחר שנפתח ככל הנראה לאחרונה בחר את הכותרת: "סליחה, חמה". לדף אחר הועלו תמונות של קטעי עיתונות מאותה תקופה ושל מראות העיר לפני ואחרי ההפגזות. הפעילים ברשתות קוראים לגולשים לסייע להם בהנצחת האירוע וקורבנותיו. "סייע לנו בקמפיין התיעוד - זמן השתיקה נגמר... עליכם מוטלת האחריות", נכתב באחד הדפים.

   

הטבח בחמה ב-1982 הוזכר כבר בקיץ, אז הפכה העיר הצפונית למוקד של הפגנות נגד אסד,

שכוחותיו דיכאו בירי אש חיה. מפגין סיפר אז לסוכנויות הידיעות כי רוב המפגינים נולדו אחרי הטבח ההיסטורי והם לא חוששים מהשלטונות כמו הדור הקודם. "הם שמעו על כך וזה דבר חיובי, כי זה גורם להם להיות יותר נחושים לשמור על המחאה שלהם כלא-אלימה. הם לא רוצים חזרה על מעשי הטבח", אמר.

 

לפני 30 שנה מחצה דמשק ניסיון מרידה מזוינת של "האחים המוסלמים" בחמה נגד שלטון מפלגת הבעת'. בעקבות הניסיון הוטל מצור על העיר וכוחות מיוחדים בפיקודם הישיר של אסד ואחיו ריפעת התעמתו עם המורדים הסונים במשך כמה שבועות. שכונות שלמות שוטחו בהפגזות והערכות של מניין ההרוגים נעות בין 10,000 ל-30 אלף.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונות ההרוגים ב-1982 בדף פייסבוק לציון הטבח
צילום: AFP
הפגנות בחמה באוגוסט
צילום: EPA
מפגין בחמה שנורה בראשו
צילום: AFP
תמונתו של אסד האב מוסרת מרחוב בעיר ביוני
צילום: MCT
מומלצים