שתף קטע נבחר

הרשות שוקלת: "ים המלח - אתר מורשת פלסטיני"

הכישלון בזירה הבינלאומית הביא את בכירי הרשות לרכז את המאמץ בגזרת אונסק"ו, והם מנסים לקדם הכרזה על אתרים פלסטיניים כאתרי מורשת. במקביל, עוסקים הפלסטינים גם באתרים הנמצאים בשליטה ישראלית. אילו אתרים ברשימה?

הפלסטינים רוצים לשמר את האתרים - גם את אלו שבשליטה ישראלית. כישלון שיחות עמאן הביא את הרשות לבחון דרכי פעולה חדשות בזירה הבינלאומית, לאחר חודשים ארוכים שבמהלכם נתקלו היוזמות הפלסטיניות בעיקר במחסום דילפומטי ומדיני. אז מה צופן המשך המאמץ הפלסטיני? במסגרת פעילותם מול אונסק"ו, שוקלים הפלסטינים לקדם דיון מורכב על האחריות לשימור אתרים בתחומי הרשות - ובישראל עצמה.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בין היתר, שוקלים באש"ף לחדש את המאמצים להשיג חברות מלאה באו"ם והכרה במדינתם, לפנות לצדדים החתומים על אמנת ז'נבה כדי לגנות את הבנייה בהתנחלויות וליזום גינוי לישראל במועצת הביטחון בשל המשך הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים.

 

"כמה מאתרי מורשת פלסטין", על פי הרשות ()
"כמה מאתרי מורשת פלסטין", על פי הרשות
 

יחד עם זאת, הפלסטינים מנסים לקדם הישגים תודעתיים באונסק"ו, סוכנות החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, באמצעות בקשה להכרזה על אתרי מורשת בינלאומיים בתחומם. הרשימה שהוגשה לסוכנות כוללת את כנסיית המולד בבית לחם, העיר העתיקה בשכם, סבסטיה, הנמל העתיק בעזה, ארמון הישאם ותל א-סולטאן ביריחו, הר גריזים, המנזרים במדבר יהודה ויער ריחן.

 

בנוסף, נשקלת האפשרות להציע את "פלסטין - ארץ הגפנים והזיתים" כאתר מורשת עולמי, אך בשלב זה מפעילים הפלסטינים את מרב המאמצים כדי לקדם את ההכרזה על הערים העתיקות בחברון ובבית לחם. הפלסטינים שקלו להציע את ירושלים, אך ירדן הקדימה אותם ומזרח ירושלים כבר מוגדרת כאתר מורשת עולמי.


אתרי המורשת הפלסטינים

אתרי המורשת הפלסטיניים
כנסיית המולד בבית לחם העיר העתיקה בשכם סבסטיה
הנמל העתיק בעזה ארמון הישאם ביריחו תל א-סולטאן ביריחו
הר גריזים המנזרים במדבר יהודה יער ריחן
פלסטין - ארץ הגפנים והזיתים מערות קומראן ים המלח
ירושלים תל אום עאמר בעזה ואדי עזה ברצועה

 

במקביל, שוקלים הפלסטינים לקדם גם מועמדות של אתרים הנמצאים בשליטה

 ישראלית, כמו מערות קומראן וים המלח. גורמי ממשל ברמאללה מסרו ל-ynet כי הם אינם רואים כל בעיה שהרשות תציע את האתרים הללו בשמה. "זה פשוט מאוד - על פי החוק הבינלאומי כל הגדה המערבית היא שטח כבוש ולכן כל המדינות שהכירו במדינה פלסטינית בגבולות 1967 יתמכו בכך".

 

הגורמים ציינו כי מעבר לעניין הפוליטי, לפלסטינים יש את הזכות להגן על האתרים ההיסטוריים והתרבותיים שלהם גם מפניה של ישראל, כהגדרתם. לדבריהם, רשימת האתרים כבר הועברה לעיון אונסק"ו והתוכנית תעסיק אותם במהלך השנה

הנוכחית.

 

לאונסק"ו ישנה נציגות ברמאללה מאז 1998. ארבע שנים לאחר מכן, זיהו בסוכנות את פוטנציאל האתרים בתחומי הרשות, ובאישור מזכירות הסוכנות הבינלאומית, החלו לסייע במימון פיתוחם ושימורם של האתרים. בשל תקנון אונסק"ו, האתרים האמורים לא יוכלו להיבחן ולהיבחר לפני 2014. אולם יש באפשרותם לבקש דיון חירום בעניינם אם אלו עומדים בפני סכנה של אסונות טבע או פעילות אנושית שפוגעת בהם. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ים המלח
צילום: AFP
כנסיית חג המולד בבית לחם
צילום: lowshot.com
מערות קומראן
צילום: יפה רזיאל
צילום: רויטרס
דגל פלסטין באונסק"ו
צילום: רויטרס
מומלצים