שתף קטע נבחר

רגע האמת של יוון: לקצץ או להסתדר לבד

הבנק העולמי, קרן המטבע והבנק המרכזי באירופה הציבו לממשלת יוון אולטימטום. אשרו קיצוצים ולא - תיאלצו להתמודד לבד עם תשלום של 14.5 מיליארד אירו בחודש הבא. הממשלה כבר אישר קיצוץ בתקציב של 1.5% מהתמ"ג, הדרישות הנוספות: פיטור עובדי מדינה והורדת שכר המינימום

ממשלת יוון ניצבת בפני אולטימטום מצד הבנק האירופי המרכזי, הבנק העולמי וקרן המטבע. עד למועד הפגישה הבאה של נציגי הגופים הפיננסיים, בהמשך השבוע בבריסל, חייבות נציגות הקואליציה להשיב, האם הן מקבלות על עצמן את התנאים לקבלת חבילת סיוע נוספת, בהיקף של 130 מיליארד אירו.

 

התנאים כוללים שורה של צעדי קיצוץ במשכורות של עובדי מדינה ובתקציב. האולטימטום הגיע לאחר שפקעה סבלנותם של בכירי הגופים הכלכליים בעולם, נוכח אי יכולתה של ממשלת יוון לקדם רפורמות.

 

בימים האחרונים עסק ראש ממשלת יוון לוקאס פפדמוס בניסיונות חוזרים ונשנים לשכנע את נציגי שלוש המפלגות המרכיבות את ממשלתו להסכים לתנאים ולמנוע בעד המדינה מלגלוש למצב כאוטי של חדלות פירעון.

 

לדברי פפדמוס - ראשי הסיעות בפרלמנט, החוששים מזעם הבוחרים נוכח האפשרות שהבחירות יוקדמו לאפריל - הסכימו כבר על קיצוצים בשיעור של 1.5% מהתמ"ג. עם זאת, דובר מטעם המפלגה הסוציאליסטית טען היום כי מספר דרישות של הגופים המספקים את חבילת החילוץ מטעם האיחוד נותרו שנויים במחלוקת. "שתי הסוגיות שעוד לא נפתרו הן השינויים הנדרשים במשכורות עובדי מדינה וסוגיית הבנקים שיידרשו למחוק חובות עתק", אמר הדובר. 

 

נציגי ה"טרויקה" - שלושת הגופים המספקים את חבילת החילוץ - נועדו להיפגש בהמשך השבוע בבריסל ולהחליט, כיצד יש לממן את חבילת החילוץ. אם עד למועד הפגישה הדרישות לא ייענו, עלולה יוון לשקוע בחדלות פירעון ולאיים על יציבות גוש האירו כולו ולגרור את העולם למיתון נוסף.

 

בינתיים, איגודי העובדים ביוון נערכים למאבק, נוכח הדרישות לקיצוצים בשכרם של עובדי המדינה ולפטר רבים מהם. שני האיגודים הגדולים במדינה הודיעו כבר כי יפתחו בשביתות ביום שלישי. "על אף הקורבנות שכבר הקרבנו, ועל אף שהודינו כי מדיניות השכר הייתה בחלקה מוטעית, הם דורשים עוד ועוד קיצוצים", אמר המזכיר הכללי של איגוד עובדי המדינה "אדדי", איליאס איליופולוס, על דרישות הבנקים.

 

גם בממשלת יוון מתלוננים על עמדתם הקשיחה של הבנקים וקרן המטבע, וטוענים כי הם אינם מוכנים לסייע למדינה מבלי שהממשלה תאשר בפרלמנט הפחתה של שכר המינימום, ביטול בונוסים לחגים במגזר הציבורי ופיטורים המוניים במוסדות המדינה. 

 

עם חוב של 14.5 מיליארד אירו העומד לפירעון במרס, אין לממשלת יוון הרבה מרחב תמרון נוכח דרישות הגופים הפיננסיים העולמיים. ללא חבילת סיוע מצד הבנקים וקרן המטבע היא לא תעמוד בתשלומים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים