שתף קטע נבחר

על הגובה: מבצע לחילוץ ביצי דורסים נדירים

מבצע נועז לחילוץ 3 ביצים מקן של עיט זהוב, אחד הדורסים הגדולים והנדירים ביותר בישראל, יצא אתמול לדרך. הזכר נדרס לאחר שניסה לאכול פגר של שועל בכביש בדרום, בת הזוג נותרה בקן במצוק בגובה של כ-70 מטר

בתחילת השבוע נדרס שועל מצוי בכביש 40, סמוך לשדה בוקר. הפגר שעל הכביש אותר על ידי עיט זהוב, אחד הדורסים הגדולים והנדירים ביותר בישראל. העיט ירד אל הכביש במטרה לאכול מהיונק שנדרס, אך נפגע ממכונית נוסעת בכביש והועף למרחק רב.

 

נהג משאית שעבר במקום וראה את דורס היום הגדול מוטל בכביש, יצר קשר עם מוקד הסביבה ודיווח על החיה הפגועה. המידע הגיע אל מארק כץ, פקח רשות הטבע והגנים באזור הר הנגב, שהחל לנסוע אל המקום כדי לבדוק ולזהות את הדורס שנפגע.

 

באותה שעה, היו בדרכם לעבודה אביתר נורי, מדריך טיולים ומתנדב ביחידת החילוץ הר הנגב וצור מגן, אקולוג ומנהל חי-רימון של רשות הטבע והגנים. הם הבחינו בדורס הגדול בכביש, עצרו בצידי הדרך ויצאו לבדוק את מצבו.

 

"זה היה מראה לא מלבב. הפגר של שועל היה מונח במרחק של כעשרים מטר וההערכה היא שהעיט שירד לאכול את הפגר, נדרס כשניסה להתרומם. זהו כביש שחיות בר רבות - מזוחלים, ציפורי שיר, עופות קרקע ועד יונקים גדולים כמו זאבים - מוצאות את מותן מדי יום בעקבות דריסות. זו תופעה מזעזעת", אומר מגן ל-ynet.

 

הקליקו על "מצגת" כדי לצפות בתמונות ברצף 

צילום: צור מגן, רשות הטבע והגנים

 

 

מירוץ נגד הזמן: הנקבה נותרה לבד בקן עם שלוש ביצים

 בעקבות הזיהוי, החל מירוץ נגד הזמן כדי לנסות ולברר האם מדובר באחד העיטים המעטים שנצפו מקננים בחודש האחרון במצוק באזור רמת הנגב.

 

מידד גורן, מנהל מרכז הצפרות ברמת הנגב המשותף לחברה להגנת הטבע ולמועצה המקומית וכץ, פקח הרשות, הגיעו לשטח ותצפתו על הקן, למרות רוחות קרות וחזקות.

 

"גילינו שהפרט השני, ככל הנראה נקבה דוגרת בקן", אומר גורן ל-ynet וסיפר כי התקווה היתה לראות האם יגיע עיט זהוב נוסף לקן.

 

השעות חלפו ולא נראה סימן לבן הזוג. "הדבר שגרם לנו לשער כי אכן מדובר בעיט שנדרס באותו בוקר. לנקבה לא היה סיכוי שהיא תוכל לגדל את הגוזלים לבד ללא עזרה מבן הזוג", הוא מסביר.

 

במטרה להציל את הביצים, התקיימה סדרת דיונים דחופה ברשות הטבע והגנים בסיוע של צפרים וחוקרים כדי לשקול התערבות כה חריגה בטבע. בסופו של דבר, הוחלט לגלוש אל הקן למחרת בבוקר בהנחה כי זהו הסיכוי היחיד להציל את הביצים.

 


צילום: אמיר בן-דב

עיט זהוב בתעופה (צילום: אמיר בן דב)

 

קן במצוק בגובה של כ-70 מטר

החל משש בבוקר, גורן שוב הגיע לשטח והחל לתצפת על קן העיטים, בהמתנה שהנקבה הדוגרת תעוף מהקן וניתן יהיה לגלוש אליו מהמצוק.

 

חנן אפריאט, מפקד יחידת החילוץ של הר הנגב בסיוע ארבעה מתנדבים, ואנשי רשות הטבע והגנים, המתינו לרגע בו ניתן יהיה לגלוש למטה.

 

עוד כתבות על עיט זהוב:

 

לקראת תשע בבוקר, הנקבה פרשה כנפיים מהקן והמחלצים קיבלו אור ירוק לתחילת המבצע. "זהו מצוק בגובה של כ-70 מטר עם דרדרת אבנים גדולה מאוד. המצוק מתפורר ומלא בזוויות חוד של אבני צור שעלולות לקרוע את החבלים תוך כדי גלישה", אומר ל-ynet נמרוד בן אהרון, מתנדב ביחידת החילוץ, שלקח חלק בפעילות חילוץ הביצים.

 

מי שגלש אל הביצים, היה המתנדב ביחידת החילוץ שמצא את הפגר של הדורס יום קודם לכן. אביתר נורי גלש אל הקן, כשהוא לבוש בחליפת רכיבה של אופנוען וקסדה כדי להגן עליו מפני האבנים המידרדרות במצוק. הביצים הוכנסו לתיק מרופד וכשעה וחצי לאחר שהחלה הגלישה אל הקן, המחלץ והביצים שבו לקרקע בטוחה.

 

הביצים הוכנסו לאינקובטור נייד ברכבו של יגאל מילר, אחראי פרויקט דורסים בחי-בר כרמל, שמיהר לנסוע אל גן החיות התנ"כי בירושלים, במטרה לבדוק אם ישנם עוברי גוזלים בתוכן. שמוליק ידוב, האוצר הזואולוגי של גן החיות בדק באמצעות ציוד שיקוף את הביצים, אך למרות המאמצים הגדולים שהושקעו בהצלתן, הן התגלו כלא פוריות וללא עוברי גוזלים בתוכן.

 

למרות האכזבה מאובדן של גוזלים של מין כה נדיר, התקווה הגדולה בקרב גורמי הטבע כי הגילוי של הקינון יניע תוכנית מעקב אחרי הדורסים הנדירים. "זהו אזור שיש בו טריטוריות של עיטים זהובים שמקננים, אך מאז שנות ה-80 לא התבצע מעקב קבוע אחריהם", מסכם גורן. "אני מקווה שנצליח למצוא קינונים נוספים של העיטים הזהובים השנה, בתקווה שיתחיל מעקב אחריהם באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיט זהוב שנפגע ממכונית. לא שרד את הפגיעה
צילום: צור מגן, רשות הטבע והגנים
מתנדב ביחידת החילוץ הר הנגב גולש אל הקן
צילום: מידד גורן, מרכז צפרות רמת נגב
הביצים שחולצו מהקן בגן החיות התנ"כי בירושלים
צילום: מידד גורן, מרכז צפרות רמת נגב
מומלצים