שתף קטע נבחר

בכנסת דנו בהמלצת שניט: "ילד זה לא נכס מניב"

בדיון סוער הגיב פרופ' דן שניט לביקורת על המלצות הוועדה, לפיהן ילדי גרושים לא יעברו אוטומטית לחזקת האם: "בית המשפט יעניק משקל לשמירה על היציבות בחיי הילד". ח"כיות: נציגי ארגוני גברים איימו על המתנגדים לביטול חזקת הגיל הרך

המלצות ועדת שניט, לפיהן ילדים עד גיל 6 להורים גרושים לא יעברו אוטומטית לחזקת האם, עמדו היום (ג') במרכז הדיון המשותף של הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת והוועדה לזכויות הילד. בדיון הסוער, שבו השתתפו ארגוני נשים וגברים, שרר מתח רב ובמהלכו הוצאו מהאולם מספר פעילים מארגוני גברים.

 

עוד בנושא המלצות שניט ב-ynet:

נאמן תומך: ילדי גרושים לא יועברו אוטומטית לאם

איך תשפיע וועדת שניט על החיים שלכם?

שניט והמתגרשים: סוף לטרור על גב הילדים

 

פרופ' דן שניט, שעמד בראשות הוועדה שהמליצה לבטל את "חזקת גיל הרך", השיב בדיון לביקורת שנמתחה על המלצות הוועדה שאומצו בחודש שעבר על-ידי שר המשפטים. לדבריו, "העקרונות הבסיסיים של ההמלצות הן ההכרה בזכויות הילד ובטובתו כשיקול עליון וההכרה בכך שעל אלו להיות ממומשות באחריות שני ההורים".

 

הוא הוסיף כי "בעקבות הביקורת הוספנו להצעת החוק סעיף לפיו בית המשפט יעניק משקל מכריע לשמירה על היציבות בחיי הילד, ולמידה שבה הוא מטופל על ידי כל אחד מהוריו עד לקבלת ההחלטה. כשמדברים על הורות משותפת,

הכוונה איננה לחלוקת זמן שוויונית".

 

ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ', שהגישה הצעת חוק לביטול החזקה, טענה כי היא "פוגעת קשות בזכות האדם, בילדים, בנשים ובגברים. הפגיעה בילדים היא שאין להם היום זכות להורים ואין להם זכות לראות את סבא וסבתא. ילד זה לא נכס מניב".

 

לדברי אלי דניאל מהקואליציה למען הילדים והמשפחה, "צריך להוציא את הילדים ממשוואת הגירושין. כשצד אחד מקבל כוח, הוא משתמש בזה. יש המון אבות שלא נותנים להם לראות את הילדים מהאישה הראשונה".

 

ח"כ אורלי לוי-אבוקסיס טענה כי נציגי ארגוני הגברים איימו בעבר על כל מי שהתנגד לדעתם ולא תמך בביטול החזקה: "אתם מאיימים ואומרים 'אנחנו יודעים איפה הילדים שלכם גרים'".

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ח"כ ציפי חוטובלי טענה כי בעקבות ביטול החזקה ילדים יצטרכו לעבור בין בתים וייפגעו. יו"ר הוועדה לזכויות הילד זבולון אורלב הוסיף ש"יש צורך בתהליך מבוקר. להוריד את הגיל של חזקת הגיל הרך משש לארבע ולבדוק את ההשלכות".

 

עו"ד גליה עציון מנעמ"ת, שהייתה חברת הוועדה והתנגדה לביטול "חזקת הגיל הרך", אמרה כי "עוד לא בשלה השעה לבטל את החזקה. מאז שדו"ח הביניים יצא ב-2008 אנחנו רואים את הזליגה בשטח לריבוי דיונים בבתי משפט". השופטת בדימוס סביונה רוט לוי, שעסקה בדיני משפחה ומתנגדת לביטול החזקה, הזהירה כי הדבר יגרום לריבוי דיונים ויעורר "צורך בעשרות שופטים נוספים ומאות עובדים סוציאליים".

 

על הטענות כי ביטול החזקה יביא לריבוי דיונים משפטיים אמר פרופ' שניט: "קבענו תהליכי כניסה לבית משפט, אתה לא יכול לרוץ ומיד להגיש תובענה". שניט, שהודה שהחוק שיתגבש לא יהיה זהה להמלצות, הוסיף שמה ששכנע את שר המשפטים שההמלצות מאוזנות היה "שהוא אמר שאם אלה לא מרוצים ואם אלה לא מרוצים, סימן שזו הייתה פשרה טובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: Shutterstock
ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים