שתף קטע נבחר

הערכה: סוריה תתפרק כמו עיראק

סוריה עשויה להתפלג לאזורים אוטונומיים שהקשר ביניהם רופף וקיימת ביניהם עוינות, אם וכאשר משטרו של אסד ייפול, כך מעריכים גורמים במערב. אך בינתיים הגיעו לתמוך באסד מאות אנשי משמרות המהפכה מאיראן ואנשי חיזבאללה מלבנון

בעוד נשיא סוריה, בשאר אסד, נאחז בשלטון, הולכת המדינה הסורית ומתפוררת תחת ידיו. גורמי הערכה מערביים רואים כעת אפשרות סבירה שסוריה תתפרק לקנטונים אתניים כשמשטרו של אסד ייפול.

 

דיווחים אחרונים כעל סוריה ב-ynet:

חומס: 'החשמל נותק, 18 פגים מתו בבית החולים'

פוטין קרא לקהילה הבינ"ל: אל תתערבו בסוריה

טורקיה קראה נגד אסד, מדבדב צלצל לארדואן

 

למעשה הדבר קורה כבר כעת, להערכת אותם גורמים. לדידם, בדומה לעיראק, סוריה עשויה להתפלג לאזורים אוטונומיים שהקשר ביניהם רופף וקיימת ביניהם עוינות. בין הקנטונים המוזכרים: קנטון כורדי בצפון מזרח המדינה, קנטון עלאווי באזור לטקיה, טרטוס, בצפון מערב המדינה, אזור דרוזי אוטונומי בהר הדרוזים סביב העיירה סוויידה, והשאר יתחלק בין השבטים הסוניים.  

 

אחד מהסימנים המעידים על ההתפוררות הוא עריקת ראשי שבטים עלאווים חשובים ממחנהו של בשאר אסד, והצהרתם כי אינם נאמנים לו יותר. גם בשורות הצבא זרם העריקים גובר, אף כי לא הגיע לממדים המוניים.

 

תומכי אסד. גם מקרב חיזבאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי אסד. גם מקרב חיזבאללה(צילום: AFP)
 

עד כה ערקו כ-3,000 חיילים סורים, בהם גם קצין בדרגת תת אלוף. אולם מה שחשוב יותר זה שהצבא הסורי מדלל את כוחותיו בגבולות ושולח יחידות להילחם במורדים החמושים באזורי עידליב, חומס ודרעא; כולם אזורים שבהם שולטים שבטים סונים חמושים הנלחמים בהצלחה רבה בצבא הסורי. קבוצות מורדים חמושות פועלות גם בפרברי דמשק. כדי להילחם בכוחות אלו דילל הצבא הסורי כוחות גם בגבול עם ישראל ברמת הגולן.

 

לדברי גורמי ההערכה, כמה מאות אנשי משמרות המהפכה הגיעו לסוריה מאיראן, וכן אנשי חיזבאללה הגיעו מלבנון כדי לעזור למשטר הסורי בדיכוי המרד ובמלחמה בקבוצות החמושות. אנשי חיזבאללה ואנשי משמרות המהפכה נספחים ליחידות הצבא הסורי ודואגים שהחיילים והקצינים הסונים לא יהססו להילחם במורדים מקרבם.  

 

מחנות הצבא הסורי מותקפים מדי יום. הדיוויזיה היחידה של הצבא הסורי שאינה מעורבת בלחימה ישירות היא דיוויזיית משמר הרפובליקה, שמגנה על ארמונו של אסד ועל מתקני שלטון ותשתית חיוניים במרחב דמשק. גורמי ההערכה מציינים שמצבה הכלכלי של סוריה הולך ומידרדר במהירות, ועובדה זו עלולה לגרום למעמד הבינוני בערים הגדולות להפסיק תמיכתו הנמשכת בשלטונו של אסד.  

 

מוחים נגד משטר אסד, בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
מוחים נגד משטר אסד, בסוריה(צילום: AP)
 

שער החליפין של הלירה הסורית נחתך בחצי מאז תחילת ההתקוממויות. ניכר מחסור גובר והולך במוצרי יסוד - בעיקר דלקים, לחם וחשמל. מחיר הבנזין עלה לאחרונה ב-12% ומה שחשוב יותר בחורף הקר - מחירו של בלון גז נסק ב-60%, מ-250 לירות סוריות ל-400 לירות לבלון. המשטר אף מבצע הפסקות חשמל יזומות כדי לחסוך בדלק שמאגריו מידלדלים והולכים.

 

על אף כל זאת, נראה שהלחימה בסוריה מתנהלת בין בני העדה העלאווית לבני השבטים הסוניים, בעוד שאר העדות האתניות והדתיות יושבות על הגדר ומחכות שהמשטר ייפול. זאת מתוך הנחה שאז יוכלו לממש את שאיפותיהן לאוטונומיה במסגרת משטר סורי חדש.  

 

לפי שעה גורמי ההערכה המערביים אינם רואים סימנים לכך שהצבא הסורי מעביר נשק וחומרי לחימה לחיזבאללה בלבנון. אחד החששות הוא שבסוף ימי המשטר, אולי גם כתוצאה מהאנרכיה שתשתרר, יצליח חיזבאללה לקבל או להבריח מסוריה סוללות טילי קרקע אוויר חדישות, שסוריה קנתה לאחרונה ברוסיה וכן טילי קרקע-קרקע ואולי אף חומרי לחימה כימיים וביולוגיים. זהו החשש המרכזי בישראל כיום, אבל כרגע אין סימנים שהוא מתממש, וגם אין סימנים המעידים על כך שנשיא סוריה ינסה לפתוח בעימות עם ישראל כדי להסיט את תשומת הלב מהעימות הפנימי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסד. האם ייפול?
צילום: AFP
מורד סורי בפעולה
צילום: AP
חומס. ילדים ונשים במרתף
צילום: AP
מומלצים