שתף קטע נבחר

בעלי נכנס לחובות כבדים. מה יעלה בגורלי?

מה עושים במקרה של היקלעות לחובות בחשבון משותף, האם אשה עלולה לאבד את הבית עקב חובותיו של בעלה, והאם גירושים פיקטיביים הם הפתרון הטוב ביותר? עו"ד עינבר לב עם תרחישים אפשריים

שני מקרים של הסתבכות בחובות עלו לאחרונה לכותרות, מקרהו של הספר שוקי זיקרי, שברח על פי החשד מהארץ בשל חובות לשוק האפור, ומקרהו של השף אייל שני, כוכב "מאסטר שף" – שבית המשפט הורה על פשיטה על ביתו ובית שותפו לעסקים – כדי לברר האם השניים התנהלו בהוגנות בהליך פשיטת הרגל של שני.

 

עוד בנושא בערוץ יחסים:

עסק משפחתי: שותפים בזכויות וגם בחובות

נכנסתם לחובות בגלל החתונה? מגיע לכם

גירושים פיקטיביים - לא ממש אפקטיביים

הגרוש מעכב מזונות, מה ניתן לעשות?

 

הכותרות עסקו בעיקר באותם ידוענים ובחובותיהם, אך עניין אחד נשכח מלב רבים והוא: מה עולה בגורל בן/בת הזוג של מי שנקלע לחובות כבדים. ובכן, חובות הבעל עלולים לקלוע במקרים מסוימים את בת זוגו למציאות חיים עגומה, אך ברוב המקרים החוק עומד לצידה, וחובותיו של הבעל, גם אם הוא ידוע בציבור, לא חלים עליה ולא על חלקה בנכסים המשותפים.

 

 

הסכם ממון והפרדת חשבונות

עם זאת, במקרה של היקלעות לחובות בשל התנהלות כלכלית משותפת, האשה תיאלץ להוכיח שלא היה לה חלק בצבירת החוב. על מנת למנוע תרחיש שכזה, מומלץ תמיד להפריד חשבונות משותפים מחשבונות העסק.

 

כמו כן, גם כאשר אין הפרדת חשבונות, מומלץ מאד לערוך הסכם ממון בין בני הזוג, שיתאר הפרדת רכוש ביניהם – דבר שעשוי לחסום הטלת חובות על בן או בת זוג שאינו אחראי להם.

 

רוב החובות נוצרים בצורה זו או אחרת מפעילות עסקית. רוב העסקים בישראל, וביניהם כל החברות בעירבון מוגבל, מחויבים לנהל חשבון בנק נפרד. כאשר החוב שנוצר לבעל הוא כתוצאה מפעילות עסקית, האשה לא תשא בו אפילו לא בשקל, אלא אם כן חתמה על ערבות אישית לחובות, או שהיוותה חלק פעיל בעסק.

 

על מנת לקחת חלק פעיל בעסק מספיק שהבעל יוכיח שהאשה בעלת מניות בחברה, או לוקחת חלק בהפעלת העסק - כלומר, כאשר האשה משמשת בתפקיד מהותי בעסק של הבעל. לכן, במקרים מסוימים יטיל בית המשפט על האישה את החובות אליהם נקלע העסק, בין אם הוא מאוגד כחברה בע"מ, ובין אם מאוגד כעוסק מורשה.

 

גם במקרה זה, אם קיים הסכם ממון בין בני הזוג, אשר נחתם ואושר בבית המשפט או אצל נוטריון לפני היווצרות החוב, הסכם שמעביר את האחריות לחוב רק לבעל – האשה תהא פטורה מהחזר החוב, אלא אם כן תערוב לחוב בערבות אישית – ואז היא תמצא את עצמה בסירה אחת עם בעלה החייב.

 

זהירות: נושים

רבים מהזוגות הנשואים בישראל גרים בבית שבבעלות אחד הצדדים לפחות. במקרה בו הבעל נקלע לחוב מול הבנק או מול נושים, ינסו הנושים לרדת לנכסיו – וביניהם הבית. האם בכך נחשפת האשה לאובדן מקום מגוריה, ומגורי הילדים? למרבה המזל, גם כאן האשה תהיה מוגנת, ברוב המקרים, על ידי החוק.

 

כאשר הבית הוא בבעלות משותפת של הבעל והאשה, והנושים מעוניינים לעקל אותו, הם יכולים למעשה לעקל רק את החלק הרשום על שם הבעל. במקרה שכזה לא יוכלו הנושים לקבל את מחצית הבית באופן מיידי, והדבר כרוך בהפעלת פרוצדורות משפטיות סבוכות, במהלכן ימונה כונס נכסים לבית, וייערך פירוק שיתוף בין בני הזוג, וגם אז, החלק של הבעל בבית יימכר כתפוס ע"י האישה - עובדה שתקשה עד מאוד במימוש חלקו של הבעל.

 

בפועל, מעטים המקרים בהם ימכרו זכויות של בית אשר תפוס ע"י האשה ובעיקר כשהוא תפוס ע"י אימא לקטינים. תרחיש של נטילת בית מאם לקטינים יצא לפועל, רק כאשר מדובר בנכס רחב ידיים ויוקרתי, שיהיה מספיק אטרקטיבי לנושים על מנת לפעול לפינוייה של האישה ממנו.

 

גם כאשר הבית הוא בבעלות הבעל בלבד, האשה עשויה למנוע את מכירתו, ולזכות במחציתו. במקרה כזה על האשה להגיש תביעה לפסק דין הצהרתי, לפיו היא מהווה את בעלים של מחצית מהזכויות בבית. האשה תזכה בתביעה רק אם תוכיח כי שילמה עבור רכישת הבית או שילמה עבור שיפוץ מהותי אשר נעשה בבית - והשביח את ערכו.

 

דמי המזונות עלולים להיפגע

חשוב להבהיר כי מזונות ילדים נהנים מדין קדימה כלפי הנושים בכל מצב, הן כאשר הבעל לא בהליכי פשיטת רגל, והן כשהבעל בהליכי פשיטת רגל. חרף כך, במקרים מסוימים עלולים המזונות להיפגע. לדוגמה, כאשר אשה נהנתה בנישואיה מרמת חיים מאד גבוהה והתגרשה, ובעלה לשעבר נקלע להליך של פשיטת רגל – הדבר עלול לפגוע במזונות הגבוהים מהם היא נהנית.

 

כך למשל קרה לאשה אשר זכתה בפסק דין למזונות בגובה של 50,000 ₪ בחודש, אך לאחר תקופה קצרה נכנס בעלה לשעבר להליכי פשיטת רגל. המנהל המיוחד לעסקי הבעל, שאמור להפריש מזונות מכינוס הנכסים - לא אישר לאשה לקבל מזונות בגובה של 50,000 ₪ בחודש - חרף פסק הדין שאישר את המזונות.

 

המנהל המיוחד הסביר את פעולתו בכך שמצבו של האיש כיום אינו מאפשר לו לעמוד בתשלום סכומים כאלה למזונות, ועל כן יש לשלם לה מזונות מינימאליים בסך 2,500 ₪ בחודש – החלטה שהתקבלה על ידי בית המשפט.

 

פסק דין הצהרתי במטלטלין

כאשר הבעל נקלע לחובות עלול בית המשפט להורות לא רק על עיקול הדירה אלא גם על עיקול כל המטלטלין בדירה (החפצים). ערכם של חפצים אלה עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים - אם לא יותר. במידה ובית המשפט או לשכת ההוצאה לפועל מורים על עיקול מטלטלין בדירה בה מתגורר החייב יחד עם בני משפחתו, הרי שהנושה, מי שבני הזוג חייבים לו כספים - יהיה זכאי לעקל את מלוא המטלטלין בדירה.

 

במצב דברים זה, על האשה להגיש תביעה לפסק דין הצהרתי במטלטלין, ולהוכיח שהמטלטלין, כולם או חלקם - שייכים לה. זוהי פרוצדורה משפטית שמומלץ לאשה שלא לוותר עליה, הן בגלל ערכם הרב של החפצים, והן בשל הערך הרגשי שלהם.

 

גירושין כאופציה

זוגות רבים הנקלעים לקשיים, מנסים למלט חלק מרכושם בעזרת גירושין ודמי מזונות מנופחים. השאלה הנשאלת היא האם הדרך הזו חוקית ואפקטיבית? התשובה נעוצה במועד בו נקבעו המזונות. כך, דמי המזונות יגברו על כל חוב אחר כמעט תמיד - למעט במקרים מסוימים של הליכי פשיטת רגל.

 

בני זוג שנכנסו לחובות והצליחו להציל חלק מהונם בעזרת כספי המזונות, הצליחו במזימתם רק אם ערכו קודם לכן הסכם גירושין לפיו האשה תקבל מזונות גבוהים, וכן את כל נכסיו של הגבר, הסכם שנחתם עוד בטרם ייפתחו הליכים משפטיים לגביית החובות אליהם הוא נקלע. ההתניות הללו בחוק נעשו על מנת למנוע מבני זוג בחובות להתחמק מחובם. במקרה כזה דמי המזונות, וחלוקת הרכוש בין בני הזוג יהיו תקפים, והנושים לא יוכלו לשנותם.

 

 

כמו כן, הסכם גירושין המורה על חלוקת רכוש ומזונות גבוהים יכול "להציל" כספים מהנושים. גם כאן, במידה ובני הזוג חתמו על הסכם גירושין אשר קיבל תוקף של פסק דין עוד בטרם נוצרו החובות – הנושים לא יוכלו לגעת במזונות ובחלוקת הרכוש. לשם כך בני הזוג לא חייבים להספיק ולהתגרש בפועל בבית הדין הרבני.

 

גם אם חובות הבעל נוצרו לפני שנחתם הסכם גירושין ואושר בבית המשפט, אולם הנושים טרם החלו לבצע פעולות של עיקולים – גם אז יגבר ברוב המקרים הסכם הגירושין על הנושים – והרכוש יישאר בידי האשה.

 

לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לעמוד המעריצים של ynet יחסים בפייסבוק

 

 

  • עו"ד עינבר לב עוסקת רבות בתחום האזרחי מסחרי, וכן בדיני משפחה, גירושין, כתיבת צוואות, מאבקי ירושה ועיזבונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד עינבר לב
צילום: ברוך בן יצחק
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים