שתף קטע נבחר

מלחמת פוקלנד, טייק 2?

ספינת קרב, צוללת גרעינית, מצור ימי, תלונה באו"ם ונסיך בריטי אחד. ערב יום השנה ה-30 למלחמה בין בריטניה לבין ארגנטינה, הגיע הסכסוך בין השתיים לנקודת רתיחה. ומה חושבים תושבי האיים על כל הנושא? אף אחד לא ממש שואל אותם

"הם אנשים גאים, שזופים ומחוספסים, תמיד עטופים היטב כנגד הקור המקפיא. הם מגדירים עצמם קודם כול כתושבי איי פוקלנד ורק אחר כך כנתינים בריטים, ובשום פנים ואופן לא מוכנים לשמוע על הרעיון להפוך אותם לאזרחי ארגנטינה". כך תיאר החודש כתב CNN את 3,000 תושבי איי פוקלנד, העומדים שוב במרכז המתיחות הגואה בין בריטניה לארגנטינה.

 

הקרב על האיים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

לקראת יום השנה ה-30 למלחמה בין השתיים, שיצוין ב-2 באפריל, מנשבות שוב רוחות מלחמה - מילוליות לפי שעה - סביב הארכיפלג שבדרום האוקיינוס האטלנטי. אישומים בדבר "קולוניאליזם" בריטי וארגנטינאי כאחד, האשמות עמומות על החזקת נשק גרעיני בריטי באזור, ואפילו עלבונות ירודים בסגנון "נשיאת ארגנטינה כלבה" הושמעו לאחרונה.

 

 

בניסיון להתחקות אחר שורשי הסכסוך כיום, על רקע ציון יום השנה ה-30 למלחמה בין ארגנטינה לבין בריטניה, פתח ה"טלגרף" הבריטי את סקירת האירועים בנאום שנשא שגריר ארגנטינה באו"ם, חורחה ארגואלו, בספטמבר האחרון, ובו האשים כי "האיים נמצאים תחת כיבוש צבאי".

 

"האם זה היה הדבר הנכון לעשות?". מלחמת פוקלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"האם זה היה הדבר הנכון לעשות?". מלחמת פוקלנד(צילום: gettyimages)

  

הכול בגלל נפט ודגים?

ארגואלו גם הצביע על מה שהוא רואה כשורש הסכסוך - משאבי הטבע של האזור, קרי, דגים ונפט. חודש לאחר מכן נבחרה כריסטינה פרננדס דה קירשנר לנשיאה בשנית, בניצחון מהדהד, שהקנה לה בסיס איתן למדיניותה.

 

ארגנטינה פלשה, בריטניה השיבה במלחמה. תאצ'ר בפוקלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ארגנטינה פלשה, בריטניה השיבה במלחמה. תאצ'ר בפוקלנד(צילום: gettyimages)

 

כעבור כשבועיים הכריזה לונדון כי הנסיך וויליאם, טייס המסוק והבעל הטרי, יישלח למשימה שגרתית באיים. בואנוס איירס כינתה את המהלך "צעד פרובוקטיבי". דודו של הנסיך שירת כטייס מסוק במלחמה שהתחוללה שם ב-1982. לאחרונה סיפר ל-BBC שבקרב הצוות נשמעו אז תהיות לגבי החלטת לונדון להילחם והועלתה השאלה אם זהו "הדבר הנכון לעשות".  

 

מעל 900 איש איבדו את חייהם. צפו בסרט תיעודי על מלחמת פוקלנד

 

אבל ארגנטינה לא הסתפקה במילים ובדצמבר נשלחו כלי שיט לפטרול סביב האיים. בחודש שעבר היא הטילה אמברגו שאוסר על ספינות הנושאות את דגל האיים לעגון בנמליה. גם אורוגוואי, ברזיל ופרגוואי הצטרפו לעיצומים. באי טוענים כי הם אינם חשים מחסור, אך קיים חשש לניתוק צינור החיים שלהם לעולם - טיסות שבועיות לצ'ילה.

 

"וויליאם הכובש" הגיע לאיים

במסר לתושבי האיים לקראת חג המולד אמר ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון כי הוא לא יוותר על הריבונות הבריטית באיים, כל עוד התושבים רוצים בה. מלחמת המילים של לונדון המשיכה ובחודש שעבר האשים קמרון את בואנוס איירס בלא פחות מ"קולוניאליזם" בשל תביעתה על איי פוקלנד. בתגובה, הציתו מפגינים את דגל בריטניה מול שגרירותה בארגנטינה.

 

האשמות עמומות ועלבונות ירודים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
האשמות עמומות ועלבונות ירודים(צילום: gettyimages)
 

ואם זה לא מספיק, החודש שלחה בריטניה לאיים הן את הנסיך הטייס והן את ספינת הקרב של הוד מלכותה, "דונטלס" (חסרת מורא).

  

בשבוע שעבר הגיע הסכסוך בין שתי המדינות לשיא דיפלומטי כשארגנטינה הגישה תלונה רשמית באו"ם נגד התנהלותה של בריטניה, בטענה כי היא פועלת ל"מיליטריזציה" של אזור דרום האוקיינוס האטלנטי. שר החוץ הארגנטינאי, הקטור טימרמן, אף טען כי בידיו מידע על כך שבריטניה שיגרה לאזור צוללת חמושה בנשק גרעיני. ה"דיילי מייל" הבריטי דיווח באותו שבוע כי בריטניה שלחה לאזור צוללת מונעת בכוח גרעיני, אך חמושה בכלי נשק קונבנציונליים.

 

עניין של סטטוס

יום לפני הפנייה לאו"ם חזר ראש ממשלת בריטניה קמרון על מחויבותו לריבונות בריטית על תושבי פוקלנד: "כל עוד התושבים של איי פוקלנד רוצים להמשיך ולהחזיק בסטטוס הזה, אנחנו נבטיח זאת ונגן על האיים באופן הולם כדי להבטיח זאת".

 

מאחורי המאבקים הטעונים היסטורית עומד כמובן מניע קונקרטי ועכשווי מאוד - נפט. ב-2010 החלה בריטניה בקידוחי נפט סביב האיים, אך בחודש שעבר, בעוד הסכסוך הדיפלומטי מסלים, אמר שר האנרגיה הבריטי כי תוצאות הקידוחים הראשוניים היו "מאכזבות" עד כה. "אך כמובן שזה עשוי להשתנות בעתיד", ציין.

 

"נגן על האיים באופן הולם". ראש הממשלה הבריטי קמרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"נגן על האיים באופן הולם". ראש הממשלה הבריטי קמרון(צילום: EPA)

 

ומה חושבים תושביי האיים על הסכסוך שקם לתחייה בין בריטניה לבין ארגנטינה? לפי שעה נראה כי הם משועשעים למדי וגם קצת נבוכים בשל חלק מהרטוריקה שיוצאת מכיוון בואנוס איירס, ובאותה עת מנתחים כל מילה ומילה בסוגיה העדינה.

 

תה וביסקוויטים מהמלכה

באיי פוקלנד לא אוהבים בלשון המעטה את התבטאויותיה התקיפות באחרונה של קירשנר הארגנטינאית וחשים כי במהלך כל מלחמת המילים שמתנהלת בין בריטניה לבין ארגנטינה, הם נדחקו הצדה ולא קיבלו הזדמנות להשמיע את קולם.

 

רובם הגדול של תושבי האיים נאמן מאוד לממלכה המאוחדת, אך למעשה, האיים אינם מהווים חלק מבריטניה אלא נמצאים בנקודת האמצע שבין יישות עצמאית לבין מושבה בעלת שלטון עצמי (כמו גיברלטר, ברמודה ו-11 טריטוריות בריטיות נוספות מעבר לים).

 

פרובוקציה בריטית? המשחתת "דונטלס" (חסרת מורא) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרובוקציה בריטית? המשחתת "דונטלס" (חסרת מורא)(צילום: רויטרס)

 

ממשלת איי פוקלנד גובה בעצמה מסים ויש לה שטרות כסף משלה, אך היא עדיין מסתמכת על בריטניה שתגן עליה ותספק לה מוצרי נוחות רבים כמו תה, ביסקוויטים, שוקולד ואת המשקה החריף Spitfire Ale.

 

פוקלנד? מלווינס!

עוד במאות ה-17 וה-18 עברו האיים הקטנים מיד ליד, או מספן מגלה ארצות אחד למשנהו, בתקופה שבה הקדשת טריטוריה "חדשה" למלכך הייתה גולת הכותרת של מסעות רבים, והתיישבות במחוזות מרוחקים הייתה הבון טון. כבר ב-1770 גרמה המתיחות בין ספרד, צרפת ובריטניה למשבר וקולות מלחמה נשמעו - ונדמו. אבל האיים המשיכו לשמש במה להתנצחויות בין בריטניה, ספרד ואחר כך גם ארגנטינה וארה"ב, שהצטרפה למשוואה לזמן קצר, חמושה בספינת מלחמה.

 

ב-1826 ניסתה ארגנטינה להקים מושבה באיים, שנקראים בפיה "איי מלווינס", אך תושביה גורשו בידי האמריקנים כעבור חמש שנים. ב-1833, למורת רוחה של ארגנטינה, שטענה שירשה את האיים מספרד, הכריזה בריטניה על ריבונותה בטריטוריה. במקום קמה התיישבות בריטית קטנה, ובמאה שאחר כך, שימש הנמל המחודש בעיירה סטנלי כמה מספינות הוד מלכותה בשתי מלחמות העולם.

 

נשיקה אחרונה לפני המלחמה. חייל בריטי בדרך לאיי פוקלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נשיקה אחרונה לפני המלחמה. חייל בריטי בדרך לאיי פוקלנד(צילום: gettyimages)

 

במרס 1982, בזמן שלטון החונטה הצבאית ו"המלחמה המלוכלכת" האלימה שניהל נגד אזרחים מתנגדי משטר, שיגרה ארגנטינה ספינות מלחמה לאיים.

 

מועצת הביטחון של האו"ם קראה לצדדים לשמור על איפוק ולהגיע לפתרון דיפלומטי, אך למחרת, ב-2 באפריל, פלשו כוחות צבא ארגנטינה לאיים והחיילים הבריטים במקום נאלצו להיכנע.

 

מאות הרוגים ב-74 ימי לחימה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מאות הרוגים ב-74 ימי לחימה(צילום: gettyimages)
 

מועצת הביטחון קיבלה החלטה הקוראת לצדדים לסגת ולחדש משא ומתן, אך כלי הטיס הבריטי הראשון יצא לדרכו. מזכיר המדינה האמריקני ניסה כוחו בתיווך, אך לשווא. ארה"ב הכריזה על תמיכתה בבריטניה, בעוד רבות ממדינות אמריקה הלטינית צידדו בבואנוס איירס.

 

ב-74 ימי הלחימה בים, באוויר וביבשה, נהרגו 649 חיילים ארגטינאים, 255 חיילים בריטים ושלושה תושבים מקומיים. היא הגיעה לסיומה עם כניעת ארגנטינה, ב-14 ביוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליטריזציה של הסכסוך. משחתת בריטית בדרך לאיים
צילום: רויטרס
3,000 תושבים. מפת איי פוקלנד
יש לה טריטוריות רבות מעבר לים. המלכה אליזבת ה-2
צילום: AFP
לא ישנה במהלך המלחמה? תאצ'ר
צילום: איי פי
תוצאות הקידוחים הבריטיים "מאכזבות". פוקלנד
צילום: AP
התבטאויות לוחמניות. קירשנר
צילום: רויטרס
בא לכבוש את האיים? הנסיך וויליאם
צילום: AP
מומלצים