שתף קטע נבחר

החוקה החדשה של אסד: 'סוריה מדינה דמוקרטית'

הנשיא ממשיך לטבוח בבני עמו ולדכא זכויות אדם, אך זה לא מפריע לו לשדר דמוקרטיה למראית עין. הוא הורה לקיים משאל עם על החוקה הסורית החדשה בעוד עשרה ימים. רמז לישראל? "אסור לוותר על אף חלק משטחיה של סוריה"

נשיא סוריה בשאר אסד קבע היום (יום ד') בצו כי משאל העם בנוגע להצעת החוקה החדשה של סוריה יתקיים ב-26 בפברואר. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית סאנ"א. על פי סוכנות הידיעות הסורית, הוועדה לניסוח החוקה הגישה לאסד את הטיוטה שהכינה, שממנה הושמט הסעיף ובו נכתב שמפלגת הבעת' היא "מנהיגת המדינה והחברה".  

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

בטיוטת החוקה החדשה נכתב כיצד צריך להיראות הדגל הסורי, מהי בירת המדינה ושסוריה היא מדינה דמוקרטית.

בחוקה המוצעת גם נקבעו קריטריונים שנדרשים ממועמדים לנשיאות. בעוד אסד ממשיך לטבוח בבני עמו, בחוקה יש פרק שלם תחת הכותרת "הזכויות, החירויות ושלטון החוק". בסעיף 33 נכתב כי החירות היא זכות מקודשת כאשר המדינה ערבה לחירותם האישית של האזרחים ושומרת על כבודם וביטחונם.

 

על פי הסעיף הראשון בחוקה, הרפובליקה הסורית הערבית היא מדינה דמוקרטית בעלת ריבונות מלאה, אשר לא ניתנת לחלוקה ואסור לוותר על אף חלק משטחיה. "הריבונות היא של העם ואסור לאף פרט או ארגון לתבוע אותה שלא כחוק. הריבונות מתבססת על העיקרון של שלטון של העם ולמען העם. העם יממש את הריבונות באמצעות האופנים והגבולות אשר מוגדרים בחוקה".

 

ההלכה המוסלמית היא המקור העיקרי לחקיקה. אסד ותומכיו בדמשק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההלכה המוסלמית היא המקור העיקרי לחקיקה. אסד ותומכיו בדמשק(צילום: AFP)

 

עוד נכתב שסוריה היא חלק מהאומה הערבית. בסעיף השני נכתב כי צורת השלטון במדינה היא שלטון רפובליקני.

 

על איסלאם, פלורליזם ובחירות

בסעיף מספר שלוש נקבע כי דתו של נשיא הרפובליקה היא האיסלאם ושההלכה המוסלמית היא המקור הראשי לחקיקה. בסעיף מספר שמונה נכתב כי המערכת הפוליטית של המדינה מבוססת על עקרון הפלורליזם הפוליטי ושמימוש השלטון ייעשה בצורה דמוקרטית באמצעות קיום בחירות.

 

בנוסף, המפלגות הפוליטיות המותרות בחוק ייקחו חלק בחיים הפוליטיים הלאומיים ועליהן לכבד את עקרונות הריבונות הלאומית והדמוקרטיה.

 

ישנים במקלטים. תושבי חומס המופגזת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ישנים במקלטים. תושבי חומס המופגזת(צילום: רויטרס)

 

בראיון שהעניק לפני כמה חודשים לעיתונאית האמריקנית ברברה וולטרס, הכחיש אסד כי הוא אחראי להרג מפגינים ואמר שהוא אינו שולט בצבא הסורי ושכוחות הביטחון לא שייכים לו. ואכן, בסעיף 11 הוגדרו תפקידי הצבא והכוחות המזוינים, אך לא נכתב כי הם נמצאים בשליטת הנשיא הסורי.

 

רוצים להיות נשיא סוריה? אלה התנאים

על פי סעיף זה, הצבא והכוחות המזוינים הם מוסד לאומי שאחראי על ההגנה ועל השלמות הטריטוריאלית של המולדת ועל ריבונותה האזורית והם משרתים את האינטרסים של העם ומגנים על המטרות שלו ועל ביטחונו הלאומי.

 

על פי סעיף 84 בחוקה, על המועמד לנשיאות סוריה לעמוד בתנאים הבאים:

א. הוא צריך להיות בן 40 לפחות (אסד נבחר בגיל 36 לנשיא סוריה לאחר מות אביו ולאחר ששונתה החוקה הסורית והגיל המינימלי לנשיאות הורד ל-35).

ב. הוא צריך להיות בעל אזרחות סורית וששני הוריו יחזיקו באזרחות סורית.

ג. אסור לו להיות נשוי לאשה שאינה סורית.

ד. הוא צריך להתגורר בסוריה בתקופה של לא פחות מעשר שנים עד רגע הגשת המועמדות לנשיאות. 

  

העלאת החוקה החדשה למשאל עם באה כשנה לאחר שמתנגדיו של אסד החלו להתקומם נגד משטרו בדרישה לרפורמות פוליטיות. מאז פרוץ המחאה נגד "הקצב מדמשק" נהרגו על פי הערכות יותר מ-5,400 אזרחים סורים".

מוקדם יותר דיווחו פעילי אופוזיציה כי כוחות הצבא פשטו על פרבר של הבירה דמשק כשהם חמושים במקלעים. בנוסף, אירע פיצוץ בבית זיקוק בעיר חומס, במרכז שכונה הנשלטת על ידי המורדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלטון של העם למען העם. אסד מחקה את לינקולן
צילום: EPA
טנקים ברחובות הערים. דמשק
צילום: רויטרס
עיר במצור. חומס
צילום: EPA
מומלצים