שתף קטע נבחר

לטביה: משאל עם על הרוסית הציף מתח היסטורי

שליש משני מיליון אזרחי לטביה מדבר רוסית כשפת אם, אבל רוב מוחץ הצביע במשאל עם נגד ההצעה להפוך אותה לשפה רשמית שנייה. ברקע: המתיחות האתנית בין לטבים לרוסים והניסיון של ריגה להתרחק ממוסקבה 20 שנה אחרי פירוק ברית המועצות

אזרחי לטביה דחו בסוף השבוע באופן נחרץ במשאל עם את ההצעה להכריז על רוסית כשפה הרשמית השנייה של המדינה הבלטית. כ-78% מהלטבים הצביעו נגד שינוי החוקה כך שלרוסית יינתן מעמד כזה.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

ההצבעה החד משמעית היא עוד צעד של הלטבים בניסיון להתנער מההשפעה הרוסית על המדינה בשני העשורים שעברו מאז התפרקות ברית המועצות. ההצבעה על ההחלטה הציפה מחדש את הפילוג והרגשות הקשים בין הקהילה הרוסית הגדולה שחיה במדינה לבין האזרחים שמוצאם האתני הוא לטבי, והביאה גם להתבטאויות לא נעימות במיוחד בין ריגה למוסקבה.

 

רבים מהלטבים סיפרו על רגשות מעורבים. "שפת האם שלי היא לטבית וזה חשוב מאוד, אבל גם השפה הרוסית קרובה אליי מאוד", סיפר דייגה אפינה, בן 42, ערב ההצבעה. "אבא שלי רוסי ואמי לטבית. לשניהם יש דעות מנוגדות לגבי משאל העם הזה. לא קל להחליט במקרה שלי", אמר אפינה, שארצו עדיין מנסה להחלים מהמיתון העמוק של שנת 2009, אז פחתה התוצרת בחמישית.

 

מצביעים במשאל העם שלשום (צילום: AP) (צילום: AP)
מצביעים במשאל העם שלשום(צילום: AP)

 

לאומנים לטבים תייגו את משאל העם כניסיון בגיבוי הקרמלין להחליש את הריבונות של ארצם במטרה לקרב שוב את לטביה אל השפעתה של מוסקבה. יאניס קוקאיניס, ראש "הפדרציה העולמית של הלטבים החופשיים", כתב במכתב פתוח כי חלק מהלטבים ממוצא אתני רוסי שקידמו את המשאל הם בוגדים. "יש ביניהם קבוצה של אנשים שאינה נאמנה למדינה הלטבית, כולל כמה שהביעו תמיכה בחידוש השליטה הרוסית בגבולות האימפריה לשעבר", כתב.

 

רוסיה תיארה את ההצבעה כזעקה לעזרה מצד הקהילה הרוסית בלטביה, הטוענת כי היא נדחקת באופן לא הוגן אל מחוץ לחיים הפוליטיים בלטביה וכי זכויות האדם שלה הופרו באופן שיטתי לאורך השנים. "משאל העם הזה הוא תוצאה הגיונית של מתיחות פנימית שנבנתה בלטביה בחודשים האחרונים", אמר שגריר רוסיה בריגה, אלכסנדר ושניאקוב. "נושאים אתניים לא טופלו ו'המרכז ההרמוני' (המפלגה הרוסית הגדולה בלטביה) לא הורשתה להצטרף לממשלה. משאל העם הוא ביטוי לחוסר שביעות רצון מהמצב".

 

רוסיה לא אוהבת את "התמערבות" לטביה

אחרים טענו כי ההצבעה היא בסך הכל משחק פוליטי, המאפשר ללאומנים משני הצדדים לגרוף תמיכה ולהסיח את הדעת מנושאים חשובים יותר כמו מצבה של הכלכלה הלטבית. את משאל העם יזם ולדימיר לינדרמן מארגון שפועל לקדם את השפה הרוסית בלטביה ושאסף יותר מ-187 אלף חתימות כדי לקיים את ההצבעה.

 

ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין. מוסקבה לוחצת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין. מוסקבה לוחצת(צילום: AFP)

 

20 שנה אחרי שלטביה זכתה בעצמאותה מהאיחוד הסובייטי, דוברי הרוסית מהווים כשליש משני מיליון אזרחי לטביה. עם זאת, רבים מהם לא התאזרחו, וכתוצאה מכך לרבים אין עדיין זכות להצביע. החלטה של לטביה להצטרף לאיחוד האירופי ולנאט"ו, שני סמלים מערביים מובהקים, ב-2004, עדיין מעוררת כעס במוסקבה, וכך גם העובדה שלטביה רואה בשליטת ברית המועצות במדינה בין 1940 ל-1991 "כיבוש". מוסקבה מעדיפה לראות זאת כ"שחרור" מגרמניה הנאצית.

 

למרות הדברים האלה, היחסים בין לטביה לרוסיה השתפרו בהדרגה לאורך השנים, ויותר ויותר רוסים נוסעים לחופשות

בלטביה. שתי המדינות הן גם שותפות סחר חשובות.

 

לטביה הייתה מדינה עצמאית במשך 22 שנה לפני שמוסקבה סיפחה אותה אליה ב-1940. היא זכתה בעצמאות ב-1991 כשהאיחוד הסובייטי קרס, והשרידים האחרונים של הצבא האדום נעלמו מהמדינה באופן סופי ב-1994. הרשויות עשו ככל יכולתן כדי להפחית את ההשפעה הרוסית בשנים הבאות, והרוסים החיים במדינה החלו לסגל לעצמם גוון יותר ויותר פוליטי לנוכח מה שהם רואים כהתעלמות מקולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחוץ לקלפי בלטביה בסוף השבוע
צילום: AP
מומלצים