שתף קטע נבחר

ירידה באלימות בבתי הספר: "יש עוד דרך ארוכה"

מחקר בהשתתפות 25 אלף תלמידים העלה כי 39% מתלמידי החטיבות נחשפו לאלימות מילולית וכי עשירית מתלמידי כיתות ד' עד ו' היו מעורבים באלימות מינית. משרד החינוך מעודד מהירידה באלימות, אך מגיב בזהירות

כל הורה חושש מהרגע שבו הוא שולח את ילדיו למוסדות החינוך, אך האם ישנה סיבה לאופטימיות? הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך פרסמה הבוקר (יום ג') מחקר מקיף שעסק בניטור ממדי האלימות במערכת החינוך בשנת הלימודים הקודמת (תשע"א). המחקר אמנם מציג ירידה מתונה במרבית מדדי האלימות ביחס לשנת תשס"ט, אך עם זאת התמונה המצטיירת עדיין מדאיגה.

 

לצד התמתנות בכל הקשור למה שמוגדר במשרד החינוך כ"אלימות קשה", נראה כי עדיין ניכרת בעיה בכל הקשור ל"אלימות מתונה". בסך הכל חלה ירידה של 26% בדיווחים על אלימות שהתקבלו בשנת תשע"א לעומת הדיווחים שהתקבלו בשנת תשס"ט.

 

14% מתלמידי כיתות ד'-ו' היו מעורבים באלימות קשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
14% מתלמידי כיתות ד'-ו' היו מעורבים באלימות קשה(צילום: shutterstock)

 

עוד בערוץ החדשות של ynet

אוטובוס בשבת? "אי אפשר להחליט מהיום למחר"

תופעה בבאר שבע: הסעה פיראטית בדרך לבסיס

 

ממצאי המחקר העלו כי כ-14% מתלמידי כיתות ד'-ו' היו מעורבים באלימות קשה בשנת תשע"א (לעומת 19% בתשס"ט) ושליש (31%) מהתלמידים בשנתונים אלו היו מעורבים בתשע"א באלימות מתונה (לעומת 35% בתשס"ט) . כמו כן, כ-39% מתלמידי

כיתות ז'-ט' דיווחו על אלימות מילולית (לעומת 42% בתשס"ט) וכרבע מהתלמידים בגילאים אלה ואחד מכל שני תלמידים בכיתות י'-י"א שתו אלכוהול מסוגים שונים.

 

עוד עולה מהמחקר כי אחד מכל עשרה ילדים בכיתות ד'-ו' ו-16% מהתלמידים בכיתות ז'-ט' היו מעורבים באלימות מינית (לעומת 20% מהתלמידים בכיתות ז'-ט' בשנת תשס"ט). כמו כן, 5% מתלמידי התיכונים השתמשו בשנה האחרונה בסמים קלים (לעומת 7% בשנת תשס"ט) וכתשעה אחוזים מתוכם נפלו קרבן לאלימות מצד הצוות החינוכי (לעומת 10% בשנת תשס"ט).

 

מנכ"לית הרשות למדידה והערכה, פרופ' מיכל בלר, ציינה כי המחקר כלל 25 אלף תלמידים מכל רחבי הארץ. לדבריה, המחקר שמתבצע מדי שנתיים, עוסק בכל ההיבטים הקלים כחמורים של האלימות. היתרון של המחקר, לפי פרופ' בלר, נעוץ בעובדה שהוא מציג מגמות לאורך זמן וכן נקודות חולשה וחוזק במערכת החינוך.

 

"אין קטגוריה שבה נרשמה הרעה"

"אנו מזהים מגמות שיפור או יציבות בכל הפרמטרים ואין קטגוריה שבה נרשמה הרעה", אמרה פרופ' בלר. "כשקיבלנו את התוצאות הופתענו מאוד לטובה ואנו שמחים לבשר על כך. השיפור ניכר בפרט בממדי האלימות הקשה, החברתית והמינית, באלימות מצד אנשי הצוות וכן בצריכת האלכוהול.

כמו כן עולה מהנתונים שככל ששלב הגיל גבוה יותר כך פוחתים הדיווחים, למעט שתיית אלכוהול שעולה עם העלייה בגיל".

 

שר החינוך גדעון סער ציין כי "מדובר במחקר מקיף מאוד המציג נתונים מעודדים של מגמה חיובית בדיווחי התלמידים על אלימות בבתי הספר. אין סיבה לחגיגות ותרועות ניצחון ויש עוד דרך ארוכה לפנינו, אך ניתן לראות שההשקעה משתלמת ויש תוצאות רצויות. מדובר בנושא שמטריד מאוד את ההורים והתלמידים במערכת החינוך". יו״ר ועדת החינוך, ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) הוסיף כי "הנתונים מצביעים על כך שעבודה מאומצת אכן נושאת פרי. מחובתנו להאיץ מגמה זו ולגרום לכך שהאלימות במערכת החינוך תהיה מזערית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרוצה מהירידה באלימות. השר סער
צילום: גיל יוחנן
מומלצים