שתף קטע נבחר

תלמידי ישיבה אדישים: לא יכריחו אותנו להתגייס

ביום שאחרי ביטול חוק טל, חרדים לא ששים לדבר עליו, ואלה שמוכנים לפתוח את הפה לא מוטרדים: "לא נצטרך חוק אחר, החרדים פשוט לא יתגייסו אם לא ירצו". יש שבטוחים שהפסיקה היא סתם פרובוקציה: "אנחנו כוח הגנה אחורי, כמו השקמיסטים"

בהיכלי הישיבות ובבתי המדרש לא ממש הבינו הבוקר (יום ד') על מה כל המהומה. אתמול הם שמעו בחדשות משהו זניח על חוק טל וגיוס חרדים, אבל היום כבר התייצבו כרגיל לסדר הלימוד ולשיעורי התורה. בכל מקרה, על האפשרות של צו גיוס למחזור אוגוסט 2012 אף אחד שם לא באמת חושב.

 

לעיון בפסיקת בית המשפט העליון על חוק טל - לחצו כאן

 

ביטול חוק טל - הכתבות האחרונות:

 

לוריא פריינטה, תלמיד ישיבה מירושלים, אמר ל-ynet: "אני לא חושב שמהקיץ הקרוב יגייסו אותי. זה לא יקרה. החרדים לא יתגייסו. כמו שאתה יודע, זו הדעה שלנו - מי שמתגייס לצבא שומר על המדינה על ידי הכוח, הנשק והכול, ומי שמסייע בידו לשמור על המדינה זה אנחנו, על-ידי זה שאנחנו לומדים תורה. זו הסיבה האחת יחידה".

 

על חוק טל אמר פריינטה: "אני לא יודע מה זה. לא יהיה ולא נצטרך חוק אחר. מי שירצה יילך מרצונו, ומי שלא ירצה - אף אחד לא יצליח להכריח אותו. עד עכשיו לא שלחו לי צו גיוס, לא דיחוי ולא כלום. לא רוצים אותי גם ככה בצבא, אז זו בכלל לא שאלה".

 

יעקב, אברך כולל מירושלים, אמר: "שמעתי שהשופט שאמור להיות נשיא בית המשפט העליון (אשר גרוניס - ק.נ), זה מהשלישייה שהצביעה לטובת חוק טל, אמר שזה לא תפקידו של בית משפט להחליט על זה. זה לא עניינו של בית המשפט אלא העניין שלנו. חוק טל מצוין, ולא צריך לבטל אותו".

 

"אנחנו שומרים על המדינה בעזרת התורה". אילוסטרציה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"אנחנו שומרים על המדינה בעזרת התורה". אילוסטרציה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

יעקב אינו רואה בעיה מוסרית בכך שהוא וחבריו אינם מתגייסים שעה שבני מגזרים אחרים מוסרים נפשם על הגנת המדינה. "מי שבאמת חושב שזה טוב לו ומסתדר לו, ויכול גם ללמוד וגם לעשות את זה... אבל לגייס את האברכים זה יעלה הרבה מאוד כסף לצה"ל, וזה לא שווה להם. הפסיקה סתם נועדה סתם לעשות פרובוקציות נגד החרדים".

 

"כמו שקמיסטים, צריך גם לומדי תורה" 

חיים, אברך מירושלים המשלב בין עבודה ללימוד תורה מבלי ששירת בצה"ל, אומר: "לימוד תורה זה בראש ובראשונה, זה גם כן חלק - כמו שצריך בצבא שקמיסטים ותזמורת צבאית, אז צריך גם לומדי תורה. אני מאמין שגם זה חלק מהגנה מסוימת, הגנה אחורית, ויכול להיות שההגנה המרכזית".

 

"אפילו גרוניס אמר שבית המשפט לא צריך להתערב". נשיא העליון הבא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אפילו גרוניס אמר שבית המשפט לא צריך להתערב". נשיא העליון הבא(צילום: גיל יוחנן)

 

על חוסר השוויון הוא אומר: "אני לא חושב שכולם מתקבלים לצבא. יש גם הרבה חילונים שלא מתקבלים, כי רואים אותם לא מתאימים ועושים בדיקות ו-ועדות. לדעתי אם יילכו ויעשו בדיקות ומיונים גם בציבור החרדי, יהיו שם הרבה הפתעות. הם לא יוכלו להתקבל לצבא. אני לא חושב שכולם יכולים ומסוגלים לעשות את זה. עדיף אנשי מקצוע".

 

בג"ץ קיבל אמש את העתירות נגד חוק טל ברוב של שישה שופטים נגד שלושה. מעבר למשמעות ההיסטורית של פסק הדין, הוא חשף גם במלוא עוזה את ההתנגשות בין תפישותיהם של נשיאת בית המשפט העליון היוצאת, דורית ביניש, שדוגלת

באקטיביזם שיפוטי ותמכה בביטול חוק טל, לנשיא בית המשפט העליון הנכנס, אשר גרוניס, שדוגל בגישה מרוסנת יותר והתנגד לביטול החוק בטענה כי בית המשפט לא צריך להתערב בנושא. גרוניס יהיה נשיא העליון הודות לחוק גרוניס שקודם על-ידי הימין.

 

"הזמן הוכיח שהחוק לא הגשים את התכליות שביסודו, ובפועל, עיגן החוק, רובו ככולו, את הסדר דחיית השירות שהיה קיים טרם חקיקתו", קבעה ביניש. השופט גרוניס מצדו כתב: "עדיף היה לו לבית המשפט שלא להידרש כלל לסוגיה ולהותירה במרחב הציבורי, מחוץ לתחומו של בית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לימוד תורה בראש ובראשונה". אילוסטרציה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים