שתף קטע נבחר
צילום: index open

הזכות לפנטז: המבנים שהיינו רוצים לשמר בת"א

ממלון בוטיק מפואר בנחלת בנימין, דרך חנות כלבו רחבת ידיים ברחוב אלנבי ועד לגלריה יוקרתית במתחם לבונטין. גם אתם מסתובבים ברחובות תל-אביב ומחכים שתוכנית שימור המבנים תצא לדרך? יצאנו לבדוק 6 מבנים עתיקים בעיר ללא הפסקה שעומדים בפני שיפוץ - ופנטזנו על מה שהם יכולים להיות

גם אתם מסתובבים ברחובות תל-אביב ורואים על תחנות האוטובוס תמונות של מבנים היסטוריים שעומדים לפני שיפוץ? חיכיתם לא מעט זמן מאז הכריזה העירייה על תל-אביב כאתר מורשת עולמי? באחרונה יצאה העירייה עם "תוכנית שימור" חדשה - והיא סוף כל סוף מרימה הילוך.

 

עוד בביקור בית:

 

כולנו יודעים שהגיע הזמן: כשצועדים לאורך רחוב דיזנגוף או שותים קפה בשדרות בן גוריון, מבחינים בעיקר בטיח מתפורר; בקירות החיצוניים של המבנים, שכבר הפכו שחורים; ובמרפסות שנסגרו על ידי תריסים - עד שקשה לשים לב ליופיים של המבנים מרובי הסגנונות.

 

החלטנו לצאת לסיור בעיר ללא הפסקה בעקבות מפת המבנים שמיועדים לשימור, ובחרנו מתוכם את אלה שהיינו הכי שמחים לראות אחרי מתיחת פנים, וגם מה הם מסוגלים להציע רגע אחרי.

 

ממבנה מתפורר לכלבו אופנה מפואר

הכתובת: אלנבי 79

הסגנון: אקלקטי

שווה שימור: כי קשה לדמיין איך היו נראים הבניינים ברחוב אלנבי בעבר. בכל זאת, בשנת 2012 הם מסתתרים מאחורי עצים גבוהים, פיח של מוניות ואוטובוסים וחנויות בגדים רבות. אבל בפינת הרחוב ניצב מבנה כחלחל, גדול ומפואר, שתוכנן על ידי האדריכל טבצ'ניק בשנת 1925 ומשולבים בו אלמנטים מזרחיים ומערביים יוצאי דופן, בדומה ל"בתי חלומות" מפוארים שמוכרים לרובנו מרחוב רוטשילד.

 

בקלות יכול להיות: בישראל חנויות המותגים נמצאות ברובן בתוך קניונים. אבל אם המבנה המפואר הזה היה נמצא בפריז או בברצלונה, ולא בפינת הרחובות אלנבי ומזא"ה, כנראה שהיינו רואים כאן שלטים נוצצים של זארה או H&M. לכן יזמים יקרים: בנות ישראל היו שמחות לחנות תלת קומתית במרכז העיר. מי מתכוון להרים את הכפפה?

 

המבנה באלנבי 79. מי ירים את הכפפה? (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
המבנה באלנבי 79. מי ירים את הכפפה?(צילום: נעמה ריבה)
.

 

לגור בתוך אונייה

הכתובת: ריינס 27

הסגנון: בינלאומי

שווה שימור: כי המבנה נבנה בשנת 1935 ותוכנן על ידי האדריכל אליהו קוצ'ינסקי, וכשהולכים ברחוב כמעט ולא מבחינים במבנה בעל החזית הצרה. רק אם נמשיך ללכת קדימה, נסובב את הראש לאחור ונסטה לכיוון השביל - תתגלה חזיתו המרשימה של המבנה, כשמראה המרפסות זו מעל זו יוצר חזית שנראית ממש כמו אונייה.

בקלות יכול להיות: אין ספק שזה בדיוק המקום ליצור בית דירות מרשים, עבור מי שמחפש דירה גדולה ורוצה להישאר לגור בלב העיר. כאן אפשר להמשיך לשתות קפה כשצופים לגינה הפנימית השקטה, ואחר כך לרדת לרחוב ותוך דקותיים להגיע לרחובות התל-אביבים הסואנים ממש.

 

הבניין בריינס 27. נראה כמו אונייה (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
הבניין בריינס 27. נראה כמו אונייה(צילום: נעמה ריבה)

 

מרפסת לכל רווק

הכתובת: שלמה המלך 27

הסגנון: בינלאומי

שווה שימור: כי הבניין הוא מוקד עליה לרגל לחובבי ארכיטקטורה. הסיבה, כנראה, נעוצה בכך שהאדריכלים יהודה פוגל ושלמה מקורי, שתכננו את המבנה היושב על קרן הרחוב בשנת 1936, יצרו בעזרת משחק בין ריבועים, עיגולים ומלבנים ובאמצעות איזון בין פלדה וטיח - חזית עשירה במרפסות מגוונות שלא נראה בבניינים אחרים בתל-אביב.

בקלות יכול להיות: אותו בניין מגורים שהוא היום, אבל עם שדרוג קל - אם יחלקו את הדירות כהלכה, יהיה לכל רווק תל-אביבי שיתגורר בבניין דירה קטנה עם מרפסת משלו. וזה, כידוע, שווה הכל.

 

הבניין בשלמה המלך 27. מוקד עלייה לרגל (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
הבניין בשלמה המלך 27. מוקד עלייה לרגל(צילום: נעמה ריבה)

 

פאר והדר בלב לבונטין

הכתובת: לבונטין 14

הסגנון: אקלקטי

שווה שימור: כי האדריכל שתכנן את המבנה בשנת 1926 הוא איש האשכולות יהודה מגידוביץ, שהיה מהנדס העיר הראשון של תל-אביב והשאיר עליה חותם משמעותי, כולל על הבית הזה. החשיבה על כל פרט, התריסים הירוקים, החלונות הקשתיים והכניסה שנראית כמבואה למקדש קלאסי מעלים ניחוחות אירופאיים - וזה שווה המון.

בקלות יכול להיות: אחרי שבשנים האחרונות רחובות אחד העם ורוטשילד התמלאו במשרדים ובגלריות, שהתמקמו במבנים לשימור, הגיע גם תורו של אזור זה. הכניסה המפוארת כאן תוכל ללא ספק לשמש כשער מזמין למשרד עורכי דין מפואר או לגלריה אופנתית, שיוכלו למצוא מקום חם במתחם לבונטין.

 

המתחם בלבונטין 14. גלריה או משרד עו"ד? (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
המתחם בלבונטין 14. גלריה או משרד עו"ד?(צילום: נעמה ריבה)

 

ממש כמו בסרט

הכתובת: גוטליב 12

הסגנון: בינלאומי

שווה שימור: כי ברחוב הצדדי הקטן הזה שוכנים לא מעט מבנים לשימור, ובהם גם הבניין הזה, שתוכנן על ידי האחים יוסף וחיים כשדן בשנת 1937. אל תתנו למעקות המחלידים להטעות אתכם: ההשראה לעיצוב החזית הקישוטית לקוחה באופן ישיר מאדריכלות האר-דקו המפוארת הניו-יורקית של שנות ה-20, וחלונות מסוגננים כמו שיש בחדר המדרגות הזה לא נראה היום בהדמיות העכשוויות של חברות הנדל"ן.

יכול להפוך להיות: כאן יש התלבטות. החזית התפאורתית הזו מספקת השראה אמנותית. אולי בתי הקולנוע יצאו מאולמות הענק ויחזרו אל העיר? או אולי אולמות החזרות לבית ספר לריקוד או התיאטרון ימצאו פה פינה חמה? הרי בקלות אפשר לדמיין את רומיאו במרפסת העליונה ויוליה מנפנפת לשלום מהקומה הראשונה.

 

הבניין ברחוב גוטליב 12. בית קולנוע או אולם תיאטרון? (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
הבניין ברחוב גוטליב 12. בית קולנוע או אולם תיאטרון?(צילום: נעמה ריבה)
 

 

חדר המדרגות. כבר אין דברים כאלה (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
חדר המדרגות. כבר אין דברים כאלה(צילום: נעמה ריבה)

 

מלון הבוטיק הבא של תל-אביב

הכתובת: נחלת בנימין 12

הסגנון: אקלקטי

שווה שימור: כי מדרחוב נחלת בנימין לא היה הופך לכל כך שוקק חיים לולא המבנים המיוחדים הפזורים לאורכו, ובהם גם המבנה המיוחד הזה, שתוכנן בשנת 1927 על ידי עמנואל טיינר. צורת הבניין היא נגזרת של הצטלבות שני רחובות סמוכים, והוא משופע בליטות משולשות ייחודיות, כששער הכניסה למבנה מורכב מדלת עץ מקורית שמעוטרת במגן דוד.

בקלות יכול להיות: מלון בוטיק. אין ספק שהמיקום האסטרטגי, הקומה המסחרית והכיכר הקטנה בחזית המבנה, בשילוב עם בניין שכל חלון בו פונה לרחוב הססגוני, יעשו את העבודה - וזה בדיוק מה שאורח בעיר הזו צריך.

 

המבנה ברחוב נחלת בנימין 12. בקרוב מלון? (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
המבנה ברחוב נחלת בנימין 12. בקרוב מלון?(צילום: נעמה ריבה)

 

דלת הכניסה. מעוטרת במגן דוד (צילום: נעמה ריבה) (צילום: נעמה ריבה)
דלת הכניסה. מעוטרת במגן דוד(צילום: נעמה ריבה)

 

הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"


פורסם לראשונה 22/02/2012 17:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעמה ריבה
מבנה שמתאים לשימור. הגיע הזמן, לא?
צילום: נעמה ריבה
מומלצים