שתף קטע נבחר

5 ימי עבודה, 325 עובדים - ואייפד חדש אחד

זו לא התחלה של בדיחה. תחקיר ABC מציג את המספרים מאחורי הגאדג'טים של אפל: ייצור האייפון דורש 141 שלבי הרכבה, ועובד ממוצע מרוויח 1.78 דולר בשעה. המשמרות במפעל של פוקסקון ארוכות והעובדים נדרשים לשלם על אוכל ולינה - אבל אלפים רוצים להתקבל

כמה זמן לוקח לייצר אייפד? לפי תחקיר שפרסמה הלילה (ד') תוכנית האקטואליה "נייטליין" של רשת הטלוויזיה האמריקאית ABC, נדרשים לא פחות מחמישה ימים ו-325 עובדים על מנת ליצור יחידה אחת מהטאבלט המפורסם של אפל.

 

 

בתחקיר בן שעה שפכה התוכנית אור תהליך הייצור של כמה מהמכשירים האלקטרוניים הפופולריים בעולם. בין השאר ציינה התוכנית כי נדרשים 141 שלבי הרכבה על מנת ליצור מכשיר אייפון 4S, והרוב המוחלט של השלבים מבוצעים באופן ידני. "פס היצור לעולם לא עוצר. הכל מורכב ביד", אמר המגיש ביל וויר.

 

את המכשירים מרכיבים למעלה מ-400 אלף עובדים במפעליה של חברת פוקסקון במחוז שנג'ן שבסין, הסמוך להונג קונג. זהו אחד מהמפעלים הגדולים בעולם, והרוב המוחלט של העובדים בו מגיעים ממחוזות נידחים ברחבי סין. העובדים חיים במתחם שכולל גם מעונות ענקיים, סופרמרקטים ומרכזי בידור. אך חשוב יותר: העובדים נדרשים לעמוד בקצב ייצור גבוה במיוחד, שיכול להגיע אף ל-300 אלף רכיבי מצלמה לאייפד מדי יום, על מנת להדביק את הביקוש העולמי העצום.

 

"עינוי בסטנדרטים אמריקאיים"

"נייטליין" היא תוכנית הטלוויזיה הראשונה במערב שזוכה לגישה בלתי מוגבלת למפעלים הענקיים של פוקסקון. המפעלים מייצרים חלק נכבד מכל המכשירים האלקטרוניים בעולם, בהם גם את רוב הסמארטפונים והטאבלטים של אפל. עד כה שמרה ענקית הטכנולוגיה על חשאיות, למרות הביקורת שספגה על תנאי העבודה בפוקסקון. היצרנית, בגיבוי הממשל הסיני, סירבה לאפשר לעיתונאים להכנס לשטח.

 

סדרה של התאבדויות בקרב עובדי היצרנית ב-2010 הביאו לתודעת הציבור המערבי את תנאי המחיה הקשים בפס היצור – משמרות ארוכות במיוחד, תנאי מחיה ירודים, משכורות אפסיות ואי-מתן ימי חופש. אפל סבלה מביקורת נוקבת מצד ארגוני זכויות אדם בסין ובארצות הברית, ובמקביל יחסיה עם הממשל הסיני התערערו: הממשלה הקומוניסטית הורתה בין היתר על חקירת המדיניות הסביבתית של אפל, שנחשבת לאחת מהחברות המזהמות בעולם.

 

על רקע גל הביקורת, הודיעה אפל שהיא תאפשר כניסה למפעלים לארגון זכויות עובדים אמריקאי בשם Fair Labor Association , ואף שילמה לו 250 אלף דולר על מנת שיבדוק את תנאי הייצור. הארגון הוקם ב-1999 בידי נשיא ארה"ב דאז, ביל קלינטון, בתגובה לטענות הקשות שהופנו כנגד חברות כגון נייקי ואדידס בגין תנאי העבודה במפעליהם בסין.

 

ה-FLA צפוי לפרסם דו"ח לא פשוט מבחינת אפל, וייתכן שההחלטה לאפשר ל"נייטליין" ביקור במפעלים קשורה לכך. וייר אמר במהלך התוכנית שהוא "ציפה לראות סיפורי אימה, אבל זה לא קרה. מה שכן, מה שמקובל בפסי יצור בסין יראה כעינוי בסטנדרטים אמריקאיים".

 

חדרי אוכל לעשרת אלפים איש

העובד הממוצע במפעל מרוויח 1.78 דולר לשעה, ועובד במשמרות של 12 שעות. עם משכורת חודשית של 450 עד 550 דולר, עובדי פוקסקון משתכרים הרבה מעבר למשכורת הממוצעת בסין, ונייטליין מדווחת על אלפי אנשים הצובאים על דלתות המפעל ומבקשים לעבוד. דרישות הסף נמוכות במיוחד, עם שלושה ימי אימונים – 80% מכל מבקשי העבודה מתקבלים, גם הרבה מתחת לגיל המקובל.

 

העובדים במפעל נודדים לעתים מאות ואלפי קילומטרים עבור ההזדמנות לעבוד שם, אבל הם עדיין משתכרים רק שליש מהמשכורת המקובלת בשנג'ן - אחד המחוזות המתקדמים והעשירים בסין. כתוצאה מכך העובדים אינם יכולים להרשות לעצמם לבלות בעיר הגדולה הקרובה.

 

את רוב כספם הם נאלצים להחזיר לידי פוקסקון, שחברה זכיינית שלה מספקת את כל השירותים הבסיסיים תמורת תשלום. הארוחות פשוטות, מוגשות בחדרי אוכל המאכלסים עשרת אלפים איש בו זמנית - והעובד נדרש לשלם 70 סנט לארוחה. המעונות דורשים תשלום חודשי של 17.5 דולר, ומציעים בתמורה חדרים צפופים עם שמונה עובדים נוספים, ללא שירותים או מקלחות פרטיות. על העובדים נאסר, עם עונש של עד עשר שנות מאסר, להקים ועד עובדים או להצטרף אליו.

 

לואיס וו, בכיר בפוקסקון, אמר שהחברה תהיה מוכנה להגדיל את משכורת העובדים – שכבר צמחה ב-30% במהלך השנה האחרונה – במידה שאפל תספק את האמצעים. "למה לה? זה טוב לעובדים, טוב לסין וטוב לנו, כי נוכל לדאוג שהעובדים יאהבו לעבוד כאן ויישארו", הסביר.

 

חלק מהמבקרים תקפו את "נייטליין", וטענו שהתחקיר היה חיובי למדי כלפי פוקסקון, וכן לא מעמיק מספיק. מאמר שפורסם ב-This American Life חודש לפני ביקור נייטליין, כלל ראיון עם עובדת צעירה בת 13, שאמרה שפוקסקון "אינה באמת בודקת את גיל העובדים". היא הזהירה שהחברה החליפה את העובדים הצעירים יותר לפני שנייטליין הגיעו למפעל, ומנחה התוכנית אכן לא מצא "עובד אחד צעיר יותר מ-17".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים