שתף קטע נבחר

משמרת כפולה עם האחיות במחלקה: "תוהו ובוהו"

על רקע איומי השביתה שלהן, סיפרו האחיות באיכילוב ובוולפסון על המצב הקשה במחלקות: "מרגישות כמו סופרמן שמנסה להציל את העולם לבדו בתנאים בלתי אפשריים"

העומסים הכבדים בבתי החולים, החולים הקשישים המוטלים במסדרונות והמחסור החמור באחיות מקצועיות הביאו את ראשי הסתדרות האחיות למסקנה שדרוש מעשה קיצוני כדי לזעזע את המערכת, שמסכנת בהתנהלותה, לטענתם, חיי אדם.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

במכתב ששיגרה אתמול (יום ד') לראשי משרד הבריאות, התריעה יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, כי בכוונתה לפתוח ביום ראשון בשביתת אזהרה לפיה כלל האחיות תפעלנה במתכונת שבת למשך 24 שעות. "לקחנו על גבנו טיפול בחולים עד לקצה גבול היכולת", הזהירה. "בהתאם לכל מדד אובייקטיבי מערך האחיות ברפואה הציבורית קורס". העברנו משמרת כפולה עם האחיות בוולפסון ובאיכילוב וראינו את המציאות העגומה מאחורי הביטוי - "החולה במסדרון".

 

משמרת בוקר - וילון וסופרמן

בית חולים וולפסון, מחלקה פנימית א'. התפוסה גדולה הרבה יותר מקיבולת המחלקה. חדר האוכל נסגר והוסב לחדר אשפוז הכולל שישה מטופלים. במקביל, שלושה חולים אחרים שוכבים במסדרונות כשווילון קטן מכסה את המיטה ומנסה להסתיר, ללא הצלחה, את הבושה שבאובדן הפרטיות.

 

שביתה קודמת של אחיות בבית החולים וולפסון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שביתה קודמת של אחיות בבית החולים וולפסון(צילום: ירון ברנר)
 

"המחזות במחלקה הם קשים מנשוא", מתארת ענת כהן אבואב, אחות אחראית במחלקה כבר 30 שנה. "מרבית החולים הם קשישים וקשה לנו להסתכל להם בעיניים ולראות אותם יושבים חסרי אונים על המיטות במסדרונות הרועשים, אוכלים ולעיתים גם עושים את הצרכים שלהם, מבלי לחוש טיפה אינטימיות".

 

לדבריה, "האחיות מנסות לעשות את המרב. אנחנו מרגישות כמו סופרמן שלבדו מנסה להציל את העולם, אבל צערי התנאים הם בלתי אפשריים והתוצאה היא פשוט פגיעה בחולים. כל הזמן יש בלאגן ואי שקט במחלקה, החולים ובני משפחותיהם מתוסכלים ולעיתים זה נגרר לצעקות ועימותים".

 

כהן אבואב מתארת כיצד התחושות הקשות משליכות גם על החיים הפרטיים ועל חיי המשפחה. "התוצאה היא שבשנים האחרונות אחיות רבות נטשו את המקצוע ועובדה שכמעט ולא באות אחיות חדשות במקומן".

 

משמרת ערב - מונית ומזל

בית החולים איכילוב, מחלקה פנימית ה', תפוסה של 120% במחלקה, שיוצרת מצב שבו חולים שאמורים היו להשתחרר הביתה בשעה 15:00, עזבו את המחלקה רק סמוך לשעה 19:00. "התחושה היא של תוהו ובוהו", מספרת האחות ג'סיקה קובני, המועסקת במחלקה כבר למעלה מ-15 שנה. "מצד אחד יש לחץ לשחרר חולים ומצד שני יש זרם בלתי פוסק של חולים המגיעים מחדר המיון".

 

לדבריה, "המסדרונות מלאים במיטות וחולים המחוברים לחמצן שוכבים מיואשים כשמסביבם הכול המולה ורעש. לצערי, על אף המאמצים העילאיים שלנו, אנחנו מתקשות לדבר עם החולים ולשמוע על מצבם הרפואי, המשפחות ברובן מבינות אותנו אבל זה מאוד לא נעים, כי גם הן בסך הכול רוצות לדעת מה מצבו של יקירם. אין לנו זמן להתפנות אליהן ולפעמים זה מעורר התפרצויות של זעם".

 

קובני הדגישה אף היא את עתידו העגום של המקצוע, ואמרה כי "אין ספק שבשנים האחרונות חלה שחיקה אדירה בתקנים של האחיות ורבות מהן עוברות ל-50% משרה או נוטשות את המקצוע, התנאים הם מאוד קשים, אני אמורה

לסיים הלילה את המשמרת בשעה 23:15, אבל העומס כל כך גדול, שרק אם יהיה לי מזל, אני עוד אספיק לתפוס מונית בחצות".

 

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר בתגובה כי "משרד הבריאות ער למצוקת האחיות, נוספו תקנים והמאמצים למענן מול האוצר והסתדרות האחיות יימשכו ביתר שאת. כמו כן, יש להימנע מנקיטת צעד של עזיבת מחלקות. צעד של הפקרת חולים על ידי אחיות - אינו מקובל ולא ראוי. אני קורא להן להמשיך במשא ומתן עד לפתרון הרצוי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
120% תפוסה באיכילוב. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
ענת כהן אבואב
ג'סיקה קובני
מומלצים