שתף קטע נבחר

איראן בוחרת פרלמנט. אחמדינג'אד בכוננות זוּבּוּר

מיליוני איראנים יבחרו בשבוע הבא את נציגיהם לבית המחוקקים, אך עוד בטרם הוטל פתק אחד לקלפי התוצאה כבר די ידועה - מחנהו של הנשיא שדרדר את הכלכלה צפוי לנחול תבוסה. איך הצליח יקירו לשעבר של חמינאי לעצבן את המנהיג העליון?

נאמניו של המנהיג העליון באיראן, אייתוללה עלי חמינאי, נערכים במרץ בתקווה לנצח בבחירות הקרובות לפרלמנט בטהרן את מחנהו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, שצפוי לנחול תבוסה פוליטית נוספת בקלפיות.

 

לא רק גרעין - איראן בכותרות:

 

לאחרונה הפצירו בכירים איראנים בציבור לצאת להצביע מתוך חשש ששיעור הצבעה נמוך עלול לפגוע בלגיטימיות של המשטר, שנמצא תחת לחץ הולך וגובר מצד מדינות המערב על רקע תוכנית הגרעין שלו.

 

3,444 מועמדים ייאבקו על 290 מקומות בלבד. הפרלמנט האיראני (צילום: AP) (צילום: AP)
3,444 מועמדים ייאבקו על 290 מקומות בלבד. הפרלמנט האיראני(צילום: AP)

 

אחרי שתמך בו בבחירות לנשיאות ב-2009, חמינאי התעמת עם אחמדינג'אד בשל מינוי שר המודיעין בממשלתו. היחסים בין השניים עלו על שרטון בשנה האחרונה ואנשיו של חמינאי, מתכוונים לדאוג להשפלה פוליטית של אחמדינג'אד בבחירות שייערכו ב-2 במרס.

 

צו הגיוס של חמינאי

בניגוד למה שנהוג לחשוב, באיראן הנשיא אינו הדמות הבכירה ביותר אלא חמינאי, המנהיג העליון, שמכתיב את המדיניות ואת האסטרטגיה בכל הקשור לענייני חוץ וביטחון.

הנשיא מתרכז בעיקר בנושאי פנים, כלכלה וניהול שוטף של המערכת המבצעת, אך בשנים האחרונות בלט אחמדינג'אד בהצהרותיו הלוחמניות והמתריסות נגד חמינאי, דבר שהדאיג גם את חמינאי ואנשיו. הם חששו שהנשיא שהפתיע את כולם כשנבחר ב-2005 מעוניין לצבור עוד סמכויות ולסדר למקורבו, אספנדיאר רחים משאי, את הכיסא.

 

בבחירות לפרלמנט ינסה חמינאי במידה רבה להבהיר לאחמדינג'אד ואנשיו כי הוא היה ונשאר בעל המילה האחרונה. הוא גייס לטובת המשימה קואליציה של אנשי דת בכירים, בכירים במשמרות המהפכה וסוחרים בבזאר כדי להבטיח שרבים מאנשיו של אחמדינג'אד לא יקבלו אישור לרוץ בבחירות.

 

רוצה להבהיר שהוא נשאר בעל המילה האחרונה. חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
רוצה להבהיר שהוא נשאר בעל המילה האחרונה. חמינאי(צילום: AP)

 

מועצת שומרי החוקה, גוף האחראי בין היתר על סינון המועמדים לבחירות, פסלה כמעט אלף מועמדים, בהם רבים מתומכיו של אחמדינג'אד, מה שאילץ אותו להעמיד לבחירה פוליטיקאים צעירים וחסרי ניסיון, כאלה שלא צפויים לגייס תמיכה עממית. משרד הפנים באיראן מסר כי בסך הכול יתמודדו בבחירות הקרובות 3,444 מועמדים, מהם ייבחרו בסופו של דבר 290 חברי פרלמנט. אגב, מרבית אנשי האופוזיציה הרפורמיסטית החליטו שלא להשתתף בבחירות, לאחר שאלפים מהם נפסלו בבחירות הקודמות.

 

מדינה נחנקת: לא על הסנקציות לבדן

המשמעות היא שהפרלמנט החדש יורכב מיריבים פוליטיים רבים של אחמדינג'אד שיעשו לו חיים קשים ויקשו עליו להעביר החלטות בזמן שהכלכלה האיראנית במצוקה אמיתית.

 

לא רק הסנקציות הבינלאומיות מאיימות לחנוק את אזרחי איראן, אלא גם הניהול הכושל של הכלכלה בידי ממשלתו של אחמדינג'אד, שהכתיב מדיניות פופוליסטית, כהגדרת מבקריו, ולא דאג לטפל בבעיות המבניות של המשק האיראני. כך האינפלציה באיראן עומדת על עשרות אחוזים, האבטלה גואה, בעיקר בקרב צעירים, ואיראנים רבים מבקשים לעזוב את המדינה ולחפש עתיד טוב יותר מעבר לגבול.

 

השלטונות האיראניים חוששים מאחוז הצבעה נמוך. דוכן פיסטוקים בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
השלטונות האיראניים חוששים מאחוז הצבעה נמוך. דוכן פיסטוקים בטהרן(צילום: AP)

 

באיראן מאוד מודאגים מאחוז הצבעה נמוך בבחירות, שעשוי להעיד על מידת הלגיטימיות שלה זוכה המשטר. מספר בעלי זכות ההצבעה עומד על יותר מ-48 מיליון איש, שיצביעו ביותר מ-47 אלף קלפיות ברחבי המדינה. כל מצביע יבחר מספר שונה של מועמדים לפרלמנט, בהתאם לגודל אזור הבחירה. במחוז טהרן לדוגמה כל מצביע בוחר רשימה של 30 נציגים.

 

לאן נעלמה האופוזיציה?

לפי ההערכה, אחוז ההצבעה במחוז טהרן צפוי להיות נמוך יחסית לאזורים המרוחקים, שם יש למשטר תמיכה רחבה יותר.

"שיעור הצבעה של פחות מ-40 אחוזים בעייתי מאוד מבחינת המשטר", הסביר ד"ר רז צימט, חוקר במרכז ללימודים איראניים באוניבריסטת תל-אביב.

 

לדבריו, אף שלאחר הבחירות לנשיאות פרצו מהומות של האופוזיציה, הפעם המצב שונה לגמרי. "האופוזיציה הרפורמיסטית חלשה הרבה יותר. שני המנהיגים המרכזיים שלה, מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי, נתונים כבר שנה במעצר בית, והתשתית של האופוזיציה הרוסה לאחר דיכוי חריף מצד המשטר".

 

רבים ממועמדיו לבית הנבחרים נפסלו. אחמדינג'אד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רבים ממועמדיו לבית הנבחרים נפסלו. אחמדינג'אד(צילום: AFP)

 

ד"ר צימט הוסיף כי "המשטר עודנו חזק דיו כדי לדכא כל איום משמעותי, ומצד שני האופוזיציה לא מספיק חזקה כדי לקדם מחאה ציבורית שיש בה כדי להוביל לשינוי פוליטי". לדבריו, אם תפרוצנה מהומות באיראן הן קרוב לוודאי יהיו על רקע המצב הכלכלי הקשה. "עליית המחירים נמשכת, הפיחות הנמשך בערך הריאל מול הדולר והמחסור ההולך ומחריף במוצרי יסוד - הם אלה שעלולים לגרום למהומות", סיכם ד"ר צימט.

 

קומבינות מתחת לשטיח הפרסי

ואיך משיגים אחוזי הצבעה גבוהים יותר ומגייסים לגיטימציה? באיראן, כרגיל, הכול מתחת לפני השטח.

כמו בכל מדינה, מי שמצביע מקבל חותמת בתעודת הזהות. אלא שכדי לעודד אנשים להשתתף במשחק הפוליטי, רבים נאלצים להצביע רק כדי לשמור על יחסים טובים עם המעסיק או כדי לא להרוס את הסיכוי לקבל אישור יציאה מהמדינה. כך למשל עובד במגזר הציבורי, שמהווה כ-80 אחוזים מהמשק האיראני, יוכל לקבל קידום במקום עבודתו ביתר קלות אם יבוא לבוס שלו ויוכיח לו שהצביע.

 

עבור יהודי איראן, שאף הם שולחים נציג לפרלמנט, יהיה הרבה יותר קל להשיג אישור יציאה כדי לבקר קרובים בחו"ל ואף בישראל, אם יציגו לפקידי הממשלה אישור כי הם אזרחים נאמנים למשטר והצביעו בבחירות.

 

הנשיא יאבד קולות רבים משום שיצא נגד אנשי הדת. הפרלמנט בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא יאבד קולות רבים משום שיצא נגד אנשי הדת. הפרלמנט בטהרן(צילום: AP)

 

כאמור, מה שהחל את המתח בצמרת האיראנית היה רצונו של אחמדינג'אד לפטר את שר המודיעין, חיידר מוסלחי. תפקיד זה, שנחשב לרגיש ובעל השפעה רבה באיראן, נשאר לבסוף בידי מוסלחי, לאחר שחמינאי הורה להשיבו לתפקיד. אחמדינג'אד נעלב, נעלם לעשרה ימים, אך נאלץ לספוג את ההוראה בסופו של דבר. לפי דיווחים באיראן, אחמדינג'אד רצה לפטר את מוסלחי כדי למנות מקורב לתפקיד המשפיע, שבין יתר סמכויותיו גם פסילת מועמדים לפרלמנט ולגופי שלטון אחרים על רקע ביטחוני ואי נאמנות לעקרונות המשטר.

 

המנהיג העליון נתן אור ירוק ל"חיסול"

בנוסף, אנשיו של חמינאי יצאו נגד אחמדינג'אד ומקורביו בעקבות חתירתם תחת הסמכות הדתית של חמינאי, המנהיג הרוחני באיראן. לטענתם, מחנהו של אחמדינג'אד, שזכה לכינוי "הזרם הסוטה", אינו נאמן דיו לעקרונות המהפכה האיסלאמית ומקדם אסכולה חדשה של איסלאם, לאומנית הרבה יותר, "איסלאם איראני". המשטר השיעי בטהרן, שמגלה חוסר סובלנות כלפי מיעוטים אתניים ודתיים, לא יכול היה לקבל זאת, והמתקפה נגד מחנה אחמדינג'אד כלל מעצרים של עשרות ממקורביו.

 

"מתקפה כזאת אפשרית רק באור ירוק של חמינאי", אמר לרויטרס הפרשן הפוליטי חמיד פרחושיאן. "במחנה אחמדינג'אד יודעים שהם הפסידו את הקולות של מרבית המצביעים משום שהם יצאו נגד אנשי הדת", אמר לרויטרס פקיד ממשל איראני לשעבר שביקש להישאר בעילום שם.

 

האינפלציה דוהרת, האבטלה גואה. הבזאר העתיק של טהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
האינפלציה דוהרת, האבטלה גואה. הבזאר העתיק של טהרן(צילום: AP)

 

לדבריו, 10-15 מיליון מצביעים, המהווים את הבסיס המוצק של המשטר האיראני יצביעו לאנשיו של חמינאי. הסנקציות שהוטלו על איראן בעקבות סירובה לשאת ולתת על תוכנית הגרעין שלה, כבר החלו לכרסם בכלכלתה ולפגוע באזרח הקטן, אבל רבים באיראן מאשימים את אחמדינג'אד כי מדיניותו הכלכלית היא שדרדרה את מצבה של איראן והביאה לעליות המחירים.

 

נחמת עניים: אנשי הכפר בעד אחמדינג'אד

לפני כשנה קיצץ הנשיא האיראני בסובסידיות הממשלתיות במזון ובדלק והנהיג שיטת קצבאות חדשה, במסגרתה מקבל כל אדם כ-38 דולרים לחשבון הבנק שלו. לדברי מבקריו של אחמדינג'אד, הדבר הוביל לאינפלציה אדירה, שעומדת לפני הנתון הרשמי על 20 אחוזים, אך בפועל מומחים טוענים כי היא יותר קרובה ל-50 אחוזים. רק בחודשיים האחרונים צנח ערכו של המטבע המקומי, הריאל, בעשרות אחוזים מול הדולר והביא לבהלה גדולה בקרב האזרחים.

 

"האנשים בעיירות ובכפרים תומכים באחמדינג'אד", אמר פרשן איראני שביקש להישאר בעילום שם, "הם חוששים שאם היריבים שלו ינצחו בבחירות, הכסף של הקצבה יפסיק לזרום". לפי דיווחים שהפיצו מתנגדיו של אחמדינג'אד לאחרונה, הוא אף הגדיל את הקצבאות במטרה לעודד אנשים להצביע עבור אנשיו בבחירות לפרלמנט.

 

כך או כך, אף שלבחירות לפרלמנט אין השפעה ישירה על מדיניותה האסטרטגית של איראן בנושא הגרעין או כלפי ישראל, נראה כי אחוז ההצבעה יעיד אם כוחו של המשטר כלפי עמו עדיין קיים, או שמא הוא עשוי לסמל את תחילת שקיעתה של הלגיטימציה של הרפובליקה האיסלאמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנהיג זרם "סוטה"? אחמדינג'אד
צילום: AP
צילום: איי פי
משמרות המהפכה איתו. חמינאי
צילום: איי פי
נשאר בתפקיד למרות הנשיא. שר המודיעין מוסלחי
צילום: AP
הנשיא רצה להעביר לסגנו יותר סמכויות. משאי
"10-15 מיליון בוחרים יצביעו לאנשי חמינאי". הפרלמנט בטהרן
צילום: AP
כבר שנה במעצר בית. מוסווי
צילום: AFP
המחאה שדעכה. מפגינים ב-2009
צילום: חאמד סאבר
מומלצים