שתף קטע נבחר

השרים בעד הגנה לחיות ופיקוח על מאלפי כלבים

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה שלוש הצעות חוק שאמורות להעניק לפקחים סמכויות כניסה למקומות בהם ישנו חשד להתעללות בחיות, אישור הסדרת הפיקוח על העוסקים בהובלה, המתה ואילוף בעלי חיים, וצמצום זמן ההסגר לכלבים שנשכו

האם בקרוב יוכלו פקחים ברשויות המקומיות למנוע מקרי התעללות והזנחה בבעלי חיים בזמן אמת? ועדת השרים לענייני חקירה אישרה היום (א') את הצעת החוק שהגישו חברי הכנסת איתן כבל, אורי אריאל, דב חנין, ניצן הורוביץ, זבולון אורלב ויואל חסון, בנושא הסדרת סמכויות הפיקוח על בעלי החיים.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:

 

ח"כ איתן כבל, יו"ר שדולת בעלי חיים בכנסת ויוזם ההצעה, אמר לאחר החלטת הוועדה כי "האכיפה היא המרכיב העיקרי במיגור תופעת ההתעללות בבעלי החיים - יש ענישה, אבל עדיין לא ניסו אותה".

 

לדברי חברי הכנסת שהגישו את הצעת החוק, דרוש "פיקוח שוטף על קיום הוראות חוק צער בעלי חיים. אחת הבעיות הקשות בהגנה על בעלי חיים בישראל היא חולשת מנגנון האכיפה. יש צורך בהפעלת מערך בקרה אקטיבי ויוזם, להבדיל ממערך אכיפה פאסיבי, שמתעורר לפעולה רק בהיווצר חשד לעבירה".

 

לאפשר כניסה לפקחים גם ללא חשד מוקדם להתעללות

היוזמים מציינים כי  כיום במידה שיש חשד לעבירה שנעברה בחנויות לממכר חיות מחמד, פינות ליטוף, משקים או חצר בית פרטית, וישנו חשש כי בעלי חיים סובלים מהזנחה או התעללות, רק למפקח מוסמך או שוטר מותרת הכניסה למקום.

 

לדבריהם, במקרה זה יש צורך בהבאת צו מבית המשפט למטרות חיפוש, דבר הגורם לעיכוב רב באכיפת החוק והארכת פרק הזמן בו בעל החיים ימשיך לסבול. הם מציעים כי יש לאפשר כניסה לפקחים גם ללא חשד מוקדם למטרות בקרה ופיקוח.

 

ההצעה תובא להצבעת המליאה ביום שלישי, במסגרת יום הזכויות לבעלי חיים שייערך בכנסת.

 

ביום שלישי תציין הכנסת את יום זכויות בעלי חיים בסדרה של דיונים בנושאי אלימות נגד בעלי חיים, בהשתתפות שרים, חברי כנסת, נציגי משרדי הממשלה וכן ארגונים ופעילים למען בעלי חיים.

 

במהלך היום יתקיימו דיונים והצבעות בנושא הצעות חוק שנועדו לשפר את ההגנה ורווחת בעלי חיים, וכן יתקיים כנס בנושא מיגור תופעת ההתעללות, בהשתתפות יו"ר הכנסת, שרת החקלאות ומבקר המדינה. לדברי כבל, במהלך היום תקדיש מערכת החינוך שעת לימודים לנושא זכויות בעלי חיים.

 


 

יוסדר הפיקוח על מאלפי כלבים והמתת חיות למאכל

בנוסף, אושרה לקריאה טרומית הצעת חוק של חברי הכנסת דב חנין וניצן הורוביץ והיא תובא להצבעת מליאת הכנסת ביום שלישי הקרוב. ההצעה אמורה להסדיר את הפיקוח והמגבלות על העוסקים במקצועות הנוגעים לבעלי חיים, ומחוייבת אישור של ועדת השרים לעניינים חקיקה לקריאה ראשונה ולהסכמת משרדי החקלאות, המשפטים והגנת הסביבה.

 

לדברי חנין, ההצעה אמורה להסדיר את התנאים בהם יובלו בעלי חיים בתנאים נאותים וכי למכהן בתפקיד שר החקלאות יהיה רשאי לקבוע הוראות שיסדירו את תחום ההובלה, לרבות הכשרה ורישוי. 

 

כמו כן, מוצע כי יוסדר תחום המתת בעלי חיים הנעשית למטרות של מאכל אדם בו יעסקו עובדים בעלי הכשרה ורישוי מתאימים.

 

חנין מציין כי התחום כיום פרוץ לחלוטין וכי "הגיע הזמן להסדיר בחוק את כל מישורי ההתנהלות עם בעלי החיים" במטרה לקבוע מי יוסמך להחזיק בהם, להובילם, לאלפם ולהמיתם.

 

חנין והורוביץ הדגישו בהצעתם כי דרושה רשות מנהלית שתוכל להסמיך את העיסוק במקצועות הנוגעים לבעלי חיים. לדבריהם, יש להפעיל בעת הצורך "מנגנון לפסילת אנשים מסוימים מעיסוקים מסוימים הקשורים בבעלי חיים,

 

במקרה של הפרה חוזרת של הוראות הנוגעות לטיפול בבעלי חיים...לעתים קרובות הפרמטר החשוב ביותר בהגנה על בעלי חיים הוא זהות האדם האחראי לטיפול בהם. ידע ומיומנות ראויים יכולים ליצור את ההבדל בין מוות מהיר של בעל חיים למוות מיוסר שלו, בין החזקה נאותה של בעל חיים לחיים מחפירים שלו, וזאת גם כאשר האמצעים העומדים לרשות המטפל זהים"

 

כמו כן, הציעו השניים כי לשר החקלאות תהיה סמכות לקבוע הוראות להסדרת תחום תערוכות, הצגות ותחרויות בהם לוקחים חלק בעלי חיים.

 

הפחתת זמן בידוד הכלבים לאחר נשיכה

כמו כן, אושרה הצעת החוק שיזמה ח"כ עינת וילף עם חברי הכנסת דב חנין ואיתן כבל, שנועדה לצמצם את פרק הזמן בו שוהה כלב החשוד בנשיכת אדם בהסגר.

 

לדברי היוזמים, כיום

הכלבים החשודים בנשיכה, מבודדים למשך של עשרה ימים מיום השמתם בהסגר והם מציעים לחשב את זמן ההסגר מיום הנשיכה ולא מהיום בו הכלב הוכנס להסגר.

 

"נושא הבידוד וההסגר הינו נושא כאוב ביותר הן לבעל החיים והן לבעליו. על כן מוצע למזער, ככל שרק ניתן, את משך הזמן בו מצוי בעל החי בבידוד ובלבד שאין בכך כדי לסכן  את בריאות הציבור", כתבו היוזמים, שהציעו ליצור הבחנה בין כלבים מחוסנים נגד כלבת וכאלה שאינם מחוסנים. 

 

בנוסף הוצע כי יתאפשר לגורם רפואי רשותי או ממשלתי, שלא לשלוח  להסגר כלב שנשך מתוך התגרות. אם האירוע התרחש ביישוב שלא דווח בו על מקרי כלבת, ואם יישלח הכלב לבידוד כדי לאבחן כלבת, יש לשחררו ברגע שתתקבלנה תוצאות הבדיקה.

 

וילף הציעה לתקן את פקודת הכלבת בהתאם ובכך להביא "לאיזון ראוי יותר בין מידת סבלו הבלתי נמנע של בעל החיים לבין הצורך בשמירה על בריאות הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמכות לפקחים לבדוק חשד להזנחה בזמן אמת
צילום: ארז ארליכמן
בקרה על מאלפי כלבים, מובילי חיות להמתה
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
צמצום זמן ההסגר של כלבים חשודים בנשיכה
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים