שתף קטע נבחר

הרבצ"ר: הדתיים אשמים במשבר עם הצבא‬

הרב הצבאי הראשי תוקף את הדתיים סביב המשבר עם צה"ל: "הציבור שלנו הפך את שירת הנשים לכיפוף ידיים". הרב אליעזר מלמד אמר כי הוא מבין את החרדים הנמנעים מגיוס: "לאדם ירא שמים יש היום בעיה לשרת בצה"ל"

הרב מלמד בעימות עם הרבצ"ר: על רקע ביטולו של חוק טל, ועמו הפטור האוטומטי הניתן לבני ישיבות משירות צבאי – התבטאות חריפה במיוחד של הרב אליעזר מלמד, מבכירי רבני הציונו הדתית, שלוותה בתגובה חריפה מצד הרב הצבאי הראשי. 

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

הרב מלמד, רב היישוב הר-ברכה וראש הישיבה בו, אומר היום (ב') כי הוא מבין את הציבור החרדי הנמנע מגיוס לצה"ל, ומסביר כי על אף המחלוקת העמוקה שיש לו עם אלה שאינם מכירים בשירות הצבאי כמצווה דתית - "קשה להתווכח עם העמדה החרדית, כאשר לפעמים חייל צריך לשבת בכלא כדי לשמור את ההלכה".

 

 "קשה להתווכח עם העמדה החרדית, כאשר לפעמים חייל צריך לשבת בכלא כדי לשמור את ההלכה". הרב מלמד והרבצ"ר פרץ (צילום: נסים לב) (צילום: נסים לב)
"קשה להתווכח עם העמדה החרדית, כאשר לפעמים חייל צריך לשבת בכלא כדי לשמור את ההלכה". הרב מלמד והרבצ"ר פרץ(צילום: נסים לב)

 

בתגובה, האשים הרב הצבאי הראשי, תא"ל רפי פרץ, שחש מותקף נוכח דברי הרב מלמד - דווקא חלק מהדתיים במשבר סביב שירת נשים בצבא. הוא אמר כי "הציבור שלנו הפך את הסיפור הזה לכיפוף ידיים", וכי צה"ל נגרר לעימות - ונאלץ לתפוס את העמדה הנגדית. לדברי הרבצ"ר, תנאי השירות הרוחניים של החיילים הדתיים והחרדים טובים מאוד, והצבא רק משתפר בעניין זה.

 

"הצבא לא מבין את תפקידו"

הרב מלמד והרבצ"ר רפי פרץ השתתפו במושב פתיחת "כנס ירושלים" של העיתון הדתי "בשבע". הרב מלמד תקף כי הסיבה

העיקרית לאי-גיוסם של החרדים לצה"ל, היא החשש מהשפעות דתיות וחינוכית חיצוניות – והוא בהחלט מבין זאת. "חיילים דתיים לא מצליחים לשמור על ההלכה בצבא", אמר. "הם נאלצים לשנות את אורחות חייהם. לאדם ירא שמים יש היום בעיה לשרת בצה"ל. אומרים לו, בעצם, שהפקודה קודמת למצפון".

 

הרב מלמד מחה גם על כך שראשי הצבא מנסים לחנך לערכים ליברליים, ונוקטים עמדה בנושאים שנויים במחלוקת: "הרמטכ"ל הוא לא איש מוסר ולא איש חינוך. הוא צריך להתעסק במקצוע שלו ולא בהדרת נשים. לא צריך להרוס את צה"ל... הצבא לא מבין את תפקידו כצבא ההגנה לישראל. זה תפקידו היחידי!"

 

בהתייחס לריבוי חובשי הכיפות הסרוגות ביחידות הקרביות ובשדרת הפיקוד הצה"לית, אמר הרב מלמד כי ברמת החיילוּת

והמקצועיות אין הבדלים בין נציגי המגזרים השונים בצבא, ולכן תפקידם העיקרי של הדתיים הרבים כבר אינו ב"ליבת השירות" - אלא ב"מעטפת", כהגדרתו: "להיות אלה המגשרים שהצבא יכבד את המסורת, ויאפשר לכל חייל לשמור את ההלכה על פרטיה ודקדוקיה".

 

מעדיף פחות דתיים בחילוֹת הקרביים

הרב הצבאי הראשי לא נשאר חייב: "ייחודו של צה"ל היא בכך שמאז ומעולם ראה במפקדיו דמויות חינוכיות", אמר. "רמטכ"ל צה"ל עוסק בסוגיות ערכיות וחינוכיות, ורואה את זה כחלק אינטגרלי מהיותו מפקד הצבא". הוא הוסיף כי "צה"ל פתוח לכולם – גם לחרדים. עושים מאמץ לקבל את החרדים באופן הכי ראוי והכי מתאים להם".

 

על הדחת הצוערים מקורס הקצינים בשל סירובם להשתתף באירוע שבו חיילות שרות, אמר כי רצונם מלכתחילה לצאת מהאולם היה נכון, אך סירובם לשוב אליו, לבקשת מפקדם – היה טעות. לדבריו, הדבר אינו דומה לפקודת חילול שבת שלא לצורך מבצעי – שאותה גם הוא סובר כי אסור לבצע.

 

תא"ל פרץ הבהיר כי דעתו איננה נוחה ממספרם הגדול של דתיים ביחידות הקרביות, ביחס לשיעורם באוכלוסייה:

"אבוי לנו אם הצבא הזה לא יהיה צבא העם, אלא 'צבא של'", אך עם זאת הביע מחאה כנגד הקריאה לסרבנות: "הרבה מאוד חיילים שומרים עלינו למרות שהם לא מאמינים ב'גרם' שצריך להיות במקומות שנמצאים בהם, והם עושים זאת במסירות ואהבה". 

 

לפני כחודש קרא הרב מלמד לצעירי המגזר שלא להתגייס, או להתחייל ולסרב פקודה, עד שצה"ל יחזור בו מהחיוב להשתתף בטקסים עם שירת נשים: "אין להשלים עם כפייה", אמר, והבהיר כי "אפשר להתגייס ולסרב פקודה, ואפשר לעצור (את הגיוס) כמחאה ציבורית עד שזה יתוקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא איש מוסר ולא איש חינוך". על הרמטכ"ל
צילום: עידו בקר
צילום: נסים לב
הרבצ"ר: צה"ל נגרר לעימות
צילום: נסים לב
צילום: נסים לב
הרב אליעזר מלמד
צילום: נסים לב
בקרוב במגזר הסרוג?
צילום: עופר עמרם
מומלצים