שתף קטע נבחר

האוסקר והבושה: בפקיסטן נשים מותקפות בחומצה

לא רק איראן עשתה הלילה היסטוריה: שרמין עובייד הפכה לפקיסטנית הראשונה שזוכה בפסלון הזהב, עם סרטה "Saving Face". הרבה גאווה אין שם לאיסלאמאבד: הסרט עוסק בתופעה האיומה של גברים המשחיתים בחומצה פני נשותיהם ואהובותיהם

ראש ממשלת פקיסטן, יוסוף רזא גילאני, בירך היום (ב') את שרמין עובייד על כך שהפכה לאשת הקולנוע הפקיסטנית הראשונה שזוכה באוסקר. בטקס בלוס אנג'לס הלילה היא זכתה בפרס הסרט התיעודי, עבור סרטה על נפגעות תקיפות חומצה בפקיסטן. עובייד הקדישה את הפרס לנשים במדינתה הפעולות למען שינוי.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

הסרט הדוקומנטרי "Saving Face" מגולל את סיפורו של מנתח פלסטי בריטי המטפל בנפגעות של תקיפות חומצה בפקיסטן. אלימות קשה נגד נשים היא תופעה נפוצה בפקיסטן, מדינה מוסלמית שמרנית שבה אנשים רבים הם עניים וחסרי השכלה בסיסית. כלי התקשורת הפקיסטניים מדווחים לעתים קרובות על מקרי תקיפה שבהם פוגעים בחומצה בעלים בנשותיהם או גברים צעירים בנשים שדחו אותם, וכך משחיתים את גופן.

 

צפו בקדימון לסרט:

 

בעוד התקשורת והמפלגות הפוליטיות בפקיסטן עשויות לגלות רגישות רבה לביקורת, נראה כי היוקרה שמתלווה לזכייה בפרס אוסקר ראשון השכיחה מממשלת פקיסטן כל חוסר נעימות שעשוי להסב לה סרט שהמציג את המדינה באור כה שלילי בפני הקהל הבינלאומי. ראש הממשלה גילאני הודיע כי הבמאית עובייד תקבל פרס אזרחי על ההישג שלה, והפובליציסט הליברל נדים ברשה צייץ בטוויטר: "גאוותה של פקיסטן היא האומנים שלה והאינטלקטואלים שלה. לא פצצות וחרמות".

 

עוביידעם שותפה לזכייה דניאל יונגה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
עוביידעם שותפה לזכייה דניאל יונגה(צילום: MCT)

 

הבמאית מצדה שיבחה בנאום הזכייה שלה את החוסן הנפשי והאומץ של הנשים שהצטלמו לסרט. היא הקדישה את הפרס לנשים הפועלות להביא שינוי לפקיסטן: "אל תוותרו על חלומותיכן", אמרה.

 

ילדות מחותנות כדי ליישב סכסוכים

בפקיסטן חיים כ-175 מיליון בני אדם, ומרביתם עניים. רק מחצית האזרחים הבוגרים יודעים לקרוא, ואידיאולוגיות קיצוניות כמו אלה של הטליבאן סוחפות רבים. בשנת 2010 נרשמו לפחות 8,000 מקרי אלימות נגד נשים בפקיסטן, בהם התקפות בחומצה, אילוץ להינשא ועוד. הנתונים האלה מסתמכים על דיווחים בכלי התקשורת בלבד, כך שסביר להניח שבפועל אירעו עוד הרבה יותר מעשים אלימים.

 

על הבמה בטקס, הלילה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
על הבמה בטקס, הלילה(צילום: EPA)

 

ממשלת פקיסטן החמירה לאחרונה את הענישה על התקפות חומצה במסגרת שורה של חוקים שעברו בפרלמנט. לפי החוקים החדשים, מי שתוקפים בחומצה ירצו לפחות 14 שנות מאסר וישלמו קנס בשווי 11,200 דולרים לפחות. במסגרת החוקים הוכרזו גם צורות אחרות של אלימות כפליליות, בהן אילוצן של ילדות קטנות להתחתן כדי ליישב סכסוכים שבטיים

ומניעה של משפחות מהנשים בהן לרשת רכוש.

 

פעילים למען זכויות אדם שיבחו את החוקים שאושרו, אולם הדגישו כי אישורם הוא רק הצעד הראשון ובוודאי לא הקשה מכולם. צעד קשה יותר עשוי להיות הניסיון לגרום למערכת המשפט המסואבת והלא יעילה של פקיסטן להגן על זכויותיהן של הנשים, שגברים רבים בחברה הפטריארכאלית המקומית מתנגדים להן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובייד ושותפה לזכייה עם הפסלונים, הלילה
צילום: MCT
מומלצים